Geçen pazar akþamý kanalýn birinde meþhur bir gazetecinin hazýrlayýp sunduðu bir programda Sümerler konusu iþleniyordu. Programýn konusu daha önce tanýtýmlarda geçtiði üzere edebiyat aðýrlýklý olacaktý. Ama konu döndü dolaþtý, semavi dinlerin (Musevilik, Ýsevilik ve Muslümanlýk) kitaplarýnda anlatýlan hikayelerin kaynaðýna geldi. Güya bu kitaplarda anlatýlan hikayelerin aslý Sümer mitlerine dayanmaktaymýþ. Programýn konuðu olan Harvardlý Türk profesöre göre semavi dinlerde bahsedilen tüm önemli kiþiler ve "Tanrý"nýn Sümer mitolojisinde bir karþýlýðý varmýþ. Anlatýma Hz. Adem ile Hz. Havva'dan baþlandý ve Hz. Ýsa'ya kadar geldi. Bu süreçte adý geçen tüm peygamber ve velilere Sümer mitlerinden bir karþýlýk bulundu. Ama þükür ki Hz. Muhammed'e dil uzatmaya cüret edemedi. Program yaklaþýk 4 saat sürdü. Sazý eline alan konuk, 4 saat boyunca benzer þeyler anlatýp durdu.
Þimdi, gelelim yoruma:
"
-Bir sefer Sümerler M.Ö. 4000'lerde, þimdiki Mezopotamya'da yaþamýþ bir halktýr. Tüm semavi dinler bu coðrafyaya inmiþtir.
-Ýlk nebi kimdir? Hz. Adem. Kabe ne zaman yapýlmþtýr? Bilinmiyor. Ne zaman yaþamýþtýr? O da bilinmiyor. Yanýlmýyorsam yaþadýðý dönem bilinen en eski nebi Hz. Ýbrahim'dir.
Þu noktaya gelmek istiyorum. Kur'an'da 26 tane nebiden bahsediliyor. Ama ulema bundan daha fazla olduðundan hemfikirdir. Ayrýca birçok kavime de evliya gönderilmiþtir. Eðer Sümerler Orta Doðu'da yaþamýþsa ve mitlerinde geçen hikayeler -zorlama da olsa- kutsal kitaplarda geçen hikayelerle benzeþiyorsa bu durum pek tabi bu kavme de nebi gönderilmesiyle ve hatta kitap indirilmesiyle açýklanabilir. Nitekim özünde tüm kitaplar aynýdýr, tek farklarý daha sonra gönderilenin bir öncekini kapsamasýdýr.
"
Siz kalkýp prime-time denilen TV zaman diliminde bu türden bir program yayýnlayýp da saf zihinleri bulandýrmak istiyorsanýz bilemem ama "Faydasýz bilgiden Allah'a sýðýnýrým..."