Özdemir Ýnce ismi daha çok þiirle anýlan bir isimdi.Þiirleri;ikinci yeninin izleri,imge yoðunluðu…en çok da þiirin doðasýna uymayan çok kelime kullanmakla maluldür.Tat vermeyen,týnýsý olmayan soðuk ve donuk mýsralarýn þairidir Özdemir Ýnce.Örneðin þu mýsralara beraberce bakalým;
Birden anýmsadýn bunca yýl sonra/o gördüðün badem gözlü/çingene kadýný/tam yirmi beþ yýl sonra/sandýklý pazarýnda( Sandýklý Pazarýnda) veya þu mýsralarý;
Bir þeyler kapanýyordu bir yerlerde/belki bir kapý, belki bir mezar
ama çatý deðildi - sanki bir yangýn/tavþanlarýn, kuþlarýn hýzýndan anlýyordun,
ama çatý deðildi kapanan/üzerinde bir bayrak dalgalanan…(Dört Duvar arasýnda) hele ‘Öte’ þiiri tam da evlere þenlik bir kelimeler herc-ü merc’idir;
Benden, onlara benzer olmamý beklemeyin/Ve onlarý yineler olmayý beklemeyin.
Herkes yeniliðine varýr, kendi kalýrsa/Kimseden bana benzer olmayý beklemeyin.
A.Haþim’in þiirde anlam aramakla ilgili sarf ettiði ‘kuþ eti’ peþinde deðilim.Ruhumun,duygularýmýn açlýðýný gideren bir et olsun yeter.Ama maalesef,etten sýyrýlmýþ kemikten kelimelerle yazan bu þair için de iyi kanaat sahibi olmamý kimse beklemesin!
Özdemir Ýnce’nin þiirindeki kabz hali;son yýllarda Hürriyet gazetesindeki köþesinde yazdýklarýndan sonra daha iyi anlaþýlýyor.Ýnsaný sevemeyen,insaný inanç ve ideolojisinden dolayý yok sayan bir zihniyetten de ancak bu kadar þair olabiliyor!
Özdemir Ýnce’yi kýzdýracak bir özelliðimi söylemeliyim;
Sayýn Ýnce! Hamdolsun ben bir Ýmamým ve doðal olarak da imam hatipliyim!Sahi bu durumum yazý yazmama engel midir Özdemir abi?! Bak imamlar þiir tahlilleri yapýyorlar,yazýyorlar,kaymakam oluyorlar, vali oluyorlar ve en önemlisi,senin yorumunla; “Demokrasi ile yönetilmediðimizin göstergesi olarak imam hatipli baþbakan” dahi oluyorlar.Þimdi ben burada Sayýn Engin Ardýç veya Sayýn Ahmet Kekeç gibi; “Sevsinler seni Özdemir! sen hala orada mýsýn ‘öte’ þiirini bir daha oku belki ne dediðini veya ne diyemediðini daha iyi anlarsýn sevsinler seni sen hala orada mýsýn Özdemir?!”Gördün mü Özdemir bey imam hatipliler polemik de yapabiliyor demagoji de!Yani insanýz nihayetinde.Senin dediðin; “Çünkü imam hatipler din adamý yetiþtirir.Bu okulun verdiði formasyon ile sadece imam olunabilir.Ýmamlýk dýþýnda hiçbir meslek yapmamalý!” bir kez daha sevsinler seni.Sen koftiden þiirler yaz.Kemalizm teorisyeni ol,siyaset bilim üzerine konuþ,sosyolojik tahliller yap…bütün bunlar sana ve Pako’nun sahibine yakýþsýn ama bize bir þey yakýþmasýn öyle mi?!
Sevgili Özdemir bey!
Sen ve senin gibi düþünenler bilmelidir ki;imam hatip okullarýndan yetiþen insanlar bu ülkenin her okumuþ evladý gibi,ayný donanýma,fazla olarak da din bilgisine sahiptirler.Din ile dünyayý birbirinden ayýrmayan daha sahici bir bakýþla,hayatý,eþyayý ve insaný daha sahici kuþatma yeteneðine sahiptirler.Ülkemizin son 60 yýllýk siyasi hayatýnda baþ gösteren bu eðilimin,dinin sosyal,kültürel ve de siyasal hayatta görünür oluþunun tarafýnýzdan anlaþýlamamasý,sizlerin kendinize,dininize,tarihinize… yabancý olmanýzla ilgilidir.Mesele Ýmamlarda veya imam hatiplilerde deðil,maalesef sizde,sizin deli gömleði giydirilmiþ,batýl ve batýlý idraklerinizde.
Sevgili þair!
Her þeye raðmen þair olarak kalsaydýn,en azýndan soyut resimlere raðbette olduðu gibi,yan yana dizilmiþ kelime kalabalýðý, tatsýz þiirlerine de bir þekilde kulak kabartanlar olurdu! “Büyük Þair” derlerdi en azýndan.Ama sen kalktýn Ýslam’a,Ýslami deðerlere,üzerinde bulunduðun zemine küfretmeye,bu anlamdaki küfrünü de üç-beþ karikatürize edilmiþ sembol ve simge üzerinden gizlemeye baþladýn.Ama artýk yemiyoruz,yemiyorlar.Belki de her gün köþende bundan dolayýdýr hop oturup,hop kalkýyorsun!Sakýn hakaret olarak algýlama,inan senin yazdýklarýn,ima ettiklerin…karþýsýnda benim yazdýklarýmýn kýymeti ne ola ki?!
Evet…ben bir imamým ve imam hatipliyim.Allah’a secde etmekten büyük haz alýyorum.Kur’an okuyorum.Kitap okuyorum hayatý okuyorum.Öyle ki; Silivri’den stratejik konularda yazan ve “Hükümete talibiz” diyecek kadar hamakat ve evhamlarla dolu,askeri ajite eden Doðu Perinçek’in henüz yeni yayýnlanan kitabýný da okuyorum.Bu arada Led Zeplin dinlemeyi seviyorum Frank Sinatra dinlemeyi de. Bunun yanýnda klasik Türk musikisini,Cinuçen Tanrýkorur’u, Melihat Gülses’i her þarký ve türküye ses verebilen Þevval Sam hanýmefendiyi,o vakur duruþu ve sükunete ermiþ yüzü ile Sumru Aðýryüryen hanýmefendiyi de dinliyorum.Hatta bazen onlara eþlik de ediyorum.Ara ara puro içiyorum(Cuaba/Habanos) Pipom da var.Kendisi her türlü deðiþen ama benim sigaram üzerinden beni güya deðiþmekle eleþtiren Yaþar Nuri hocaya söylediðim gibi; “Çakmaðým da Dupont” hem de gerçek Fransýz malý altýn kaplama Dupont.Bu arada 2000cc bir Japon arabasýna bindiðimi de belirteyim de iþin suyu çýksýn!Þimdi söyle bakalým bay Ýnce! Sen kimsin ben kimim?!Çaðdaþlýðýn, modernliðin göstergesini hangi unsurlar üzerinden okuyorsun?Yok eðer Darwinzm üzerinden okuyacaksan bil ki;ben orada yaratýlýþa inanýyorum ve sana göre dogmatiðim!Oysa bana göre de bir varsýyým üzerinden giden sen ve senin gibilerdir dogmatik inançlý olanlar.Þimdi söyle bakalým Özdemir bey! Kýstaslarýmýz ne olmalý?
Halka fetva vererek hayatlarýný kolaylaþtýrmaya yönelik çaba içinde olan biri olarak,sana da yardýmcý olamak isterim.Sen benim hayatýma müdahale etme.Ben senin hayatýna müdahale etmeyeyim.Ýkimiz de bu mavi gök kubbe altýnda,bu ölümlü dünyada yarýn hesap için yeniden haþr olacaðýz.En azýndan Kant’ýn ilkelerinden hareketle yola çýkarsak;ahlaki olarak bile düþündüðümüzde Tanrý ve ahireti bulabiliriz.Dinimin bana öðütlediði enfes terminoloji ile söylersem; benim Ed- din’im bana senin dinin sana.Benim Ed-din’imden kastým;Allah’ýn vahyettiði ilahi bir nizamdýr.Senin dinin ise,bir görüþ ve ideoloji de olabilir.Ed-din tarih boyunca hepsine hukuk(þeriat) ölçüleri içinde hayat hakký tanýmýþtýr.Bana imam hatip te bunlarý öðreten o nurlu elleri öperek,seni sana havale ediyorum.Kendine iyi bak,kabz halinden kurtul,evhamlarýndan,kuruntularýndan kurtul ki;hayatýn tadýna varabilesin Özdemir abi.
31.03.2009
Email: ozguldavut@gmail.com