Bu hafta baþýnda Pegasus havayollarýnýn giderken de dönerken de gecikmeli uçaðý ile Gaziantep’e indiðimde, Anadolu’ya ve de anama kavuþmuþ olmanýn heyecaný ile rötarý unuttum bile!Ne var ki;zamaný iktisatlý kullanmanýn en güzel nimeti olan uçaklarýn 15-30 dakika rötarlý kalkmalarý affedilebilir bir hata deðil.Buradan yetkililere de bir mesaj vermiþ olalým.
--------------------------------------------------------------------------------
Çenesi dövmeli doðunun kýzýnýn ellerini öptüm.Zaten elini öpmek içindi yola çýkýþým.Kýsa da olsa hasret giderdik.Doðunun,doðulunun kültürünün bir parçasý olan,dedikodulardan,hasetlikten de bir parça nasiplendik!Deðiþmeyen bir yazgý gibi.Yoksulluk gibi bir türlü yakamýzdan düþmeyen bu kültürün yakamýzdan düþmesi için hem fiili hem de kavli olarak dua makamýndayým.
Gaziantep denilince aklýmýza baklava ve fýstýk geliyor hemencecik. Ama eskimezlerin ifadesi ile; “Ýnsan bilinmedik yerde, kitap okunmadýk yerde gariptir” fehvasýnca, garipliklerini,zaman içinde halka inerek,halkla hemhal olarak,sosyal içerikli projeler üreterek, aleni ve aþina kýlan dostlara uðradým.Bülbülzade vakfýna gittim heyecanla.Heyecanla gittim çünkü Esma-ý Ýlahi gereðince her gün yeni bir iþ ve oluþ içindeydi vakýf insanlar.Turgay bey,M.Ali bey,Ýbrahim bey,Rabia haným,Ayþe haným…beyefendiler,hanýmefendiler,gençler,çocuklar…her biri hayýr iþinde pervane olmuþlardý yine.Bülbüzade Vakfý kültürümüzün omurga terkiplerinden olan; “Halvet Der Encümen”Yani halkla beraber ama farkýndalýk oluþturanlar þeklinde de Türkçeleþtirebileceðimiz bir güzelliðin içindeler.Karagöz caddesinde Mazýcý çýkmazýnda diðer binalardan ayrýt edilmeyen bir betonarme bina içindeler.Bu Encümen anlamýna geliyor.Ýçeri girdiðinizde,farký,farklýlýðý,güzelliði gördüðünüzde bir an durup düþünüyorsunuz ki; bu da Halvet makamýdýr.
Vakfa giderken baþ yastýðým da yanýmdaydý.Eþimle beraberdik yani.Onunla olmak,onu yazmak,onlarý yazmak ne kadar da zordu oysa!Ben zoru baþarmak için çýrpýnan biri olarak yine bir zorluðun üstüne çýkmýþtým.Zira zorluðun altýnda iki büklüm olup,zorlanmaktansa,zorluðun üstesinden gelerek,üstünde keyifle gezinmek,keyfini zafer kazanmýþ bir komutan edasý ile sürmek daha yeðdi benim için.Nitekim bunu doyasýya yaþadým.
Bülbülzade Vakfý mütevazý adýmlarla ilerleyen,Gaziantep’in yüz aký kurumlarýndan.Çaylarýmýzý Filistinli bir mülteci kardeþimiz getirdi.Yanýmýzda Miammar’dan gelen,bütün ailesini,sevdiklerini kaybeden, acýlý ama umut ve birikim dolu bir siyahi Müslüman da oturuyor.Yan odalarýn birinde hanýmlar otrumuþ hasbihal ediyorlar.Bir ara selam verdim.Deðerli dostum Dücane bey’in “Müslüman kadýn ile Ýslamcý kadýn arasýndaki fark…”sadedinde yazdýklarýný tam olarak anlayamadýklarýný ve bunun sayýn Cündioðlu’na iletilmesini istediler.Bir ara üstadýn söylediði espiriyi aktardým; “reçel yapan kadýn…”
Bülbülzade Vakfý içiþleri bakanlýðýnýn riyasetinde geçici bir mülteci kampý oluþturmuþ.Irak’lý,Filistin’li,Tataristan’lý…onlarca insan. Kahramanmaraþ yolu üzerinde Gaziantep’e 30-35 km mesafede “Bülbülzade Vakfý Kurtuluþ Ormaný” levhasýný görünce ve dikilen fidanlarý görünce,daha bir umut doluyor insan.Dikim iþinin büyük kýsmýný mülteciler gerçekleþtiriyor.Mültecilere iþ verilerek,aþ temin etmelerine zemin hazýrlanmýþ,hayata tutunmalarýna yardýmcý olunmuþ.Dünyanýn alabildiðine küçüldüðü,sýnýr kavramlarýnýn neredeyse sadece haritalarda kaldýðý bir vasatta bu hayýrlý hizmetlerinden dolayý baþta Turgay Aldemir beyefendi olmak üzere,vakfýn bütün görevlilerini ve görünmeyen gönüllülerini,gönülden tebrik etmek de bizim vefa borcumuz olmalý deðil mi?
Bülbülzade Vakfýnýn il genelinde yaptýðý faaliyetleri burada sayarsam,bir,iki,üç…yazý kafi gelmez sanýrým.Ýyisi mi siz bu linkten (http://www.bulbulzade.org/ )vakýfla ilgili hizmetlere bir göz atýverin.Ama sadece bakmayýn.Görmeye çalýþýn.Anadolu tabir edilen illerimizin büyük metropolleri nasýl da geçtiðini,proje,iþ,emek,kültür…nasýl güzelliklere imza attýklarýný görünüz.
Bir-iki saatlik,yani bir teþehhüt miktarý da olsa bu güzellikleri görmemize vesile olan yetkililere,Anadolumuzun en ücra köþelerinde bu topraðýn asaletine yakýþan deðerler için çaba sarfeden herkese yürekten selam olsun.
Email: ozguldavut@gmail.com
Davut Özgül'ün diðer makaleleri:
http://www.nizip.com/forumdisplay.php?f=295
http://www.tekilhaber.com/Yazar/Davut-Ozgul