tabiki nizip te böyle oyunlar oluyor ama ben bunun adýnýn cig köfte halayý oldugunu bilmiyordum paylasým için EYÝVALLAH[GOOGLEVIDEO][/GOOGLEVIDEO]
tabiki nizip te böyle oyunlar oluyor ama ben bunun adýnýn cig köfte halayý oldugunu bilmiyordum paylasým için EYÝVALLAH[GOOGLEVIDEO][/GOOGLEVIDEO]
Ben olsam neyse.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Ramazan Abi selamlar. Ben bu oyunu yýllar önce Erenköylü (Kahtin) bir tanýdýðýmýzýn düðününde görmüþtüm. Ama benim gördüðüm oyun, öncelikle tarlaya tohum saçma ile baþlýyordu. Aðýr aðýr çalan davul zurna ritmiyle oyunca ortada beline baðladýðý bir yaðlýkla tarlaya tohum saçar gibi halayýn ortasýnda geziniyordu. Daha sonra yaðlýðý belinden söktü ve yere serdi. Üstüne oturup çiðköfte yoðurur gibi yapmaya baþladý. Ama yoðururken yaptýðý hareketler çok ilginçti. Üç tip hareket yapýyordu. Ýlk önce terini bir saða, bir sola atýyordu. Ýkinci hareket olarak eline bir ayna alýrmýþ gibi yapýp saçýný düzeltiyordu. Son olarak da burnunu bir saða bir sola boþaltýyordu.Bu hareketlerin arasýnda köfte yoðurmaya devam ediyordu.
Bu son hareket biraz mide kaldýrýcý olabilir ama oyunun tematik oluþu nedenyle gayet güzel bir görsel þölen olmuþtu.
bireysel emekli, sadece üye...
Subutay o anlattýklarýn halaycý baþýnýn maharetine göre deðiþiyor.Senin ki tam profesyonelmiþ))
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
ben bir urfali olarak bu oyunu cok iyi bilyiorum ve bu oyununda urfa yöresine ait oldugundada hic süphem yoktur bu oyun kürt halkina ait bi yöresel oyundur hatta dügündede cok belli ediyor bi kürt dügünü oldugu ve gayette güzel oynadiklarini tahmin edebiliyorum ama acikca sölemek gerekirse nizipte kürt dügünlerinden haric hic bi dügünde görmedim bu oyunu...
Ben bu oyunu büyüklerime sordum. Gerçek adý "Teþi Havasý"ymýþ. Eskiden köylerde daha ziyade "kariler" oynarmýþ.
Peki teþi nedir dedim? Tarif ettiklerinden sonra gördüðümü anýmsadým. Teþi, eskiden yünden iplik yapmak için kullanýlan bir gereçtir. Bir ucu topuz þeklinde kýsa oklava gibidir. Topuz olan kýsmýn ucunda bir kanca vardýr. Bu kancanýn ucuna bir parça yün geçirilir. Sonra yünün boþta kalan ucu tutulur. Bacaðýn üst kýsmý kullanýlarak yün eðrilir. Teþi, yuvarlanarak kullanýlýr. Bu iþlem bir kaç defa tekrarlanýp iplik oluþturulur. Bu iplikler daha sonra kök boyasý ile boyanarak karagöz kilimi, kazak vs. yapýmýnda kullanýlýr.
Bu alttaki ise "kirmen"dir. Kirmenle teþiyi karýþtýrmamak gerekir.
![]()
Konu Subutay tarafýndan (25.04.09 Saat 14:28 ) deðiþtirilmiþtir.
bireysel emekli, sadece üye...
valla ben bu oyunun oyandýgýný biliom ama adýnýn çiðköfte halayý oldugunu yeni öðrendim
Subutay,teþi çevirme ve hamur yoðurma oyunlarý da çiðköfte halayýna benzer...yalnýz teþi oyununu kadýnlar oynar...kadýn hayalcý baþý ise alkýþlar arasýnda ortaya atýlýr..davulun maharetine göre teþisini çevirir..çok büyük ilgi uyandýran bir oyundur..Hatta ninene tekrar sor...evlilik çaðýna gelmiþ ve evlenmek isteyen ergen kýzlar bu teþi oyununda baþý çekerler...yani kýsaca evlendirin beni demenin kültürel bi yolu....)))
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Ne kadar unutulmuþ adetlerimiz varmýþ duydukça þaþýrýyorum.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Çiðköfte halayý elbette var, ayrýca ekin ekme gibi halay oyunlarýmýz her zaman var, bu kültürler en kýsa zamanda video arþivine alýnýp yaþanmasý saðlanmalý.Ýlçemizde kültür müdürlüðü veya Barak dernekleri bu konuda acil çalýþma yapmalý.Bunu yanýnda, Türklerin Ortaasyadan göçünü anlatan; Ýskan Türkü'süde inþallah kaybolmadan kayýt altýna alýnmýþtýr, çünkü bu türküyü bazý meraklý baraklýlarýn irticalen ezberleyip söylediklerini biliyorum...
bence bu oyun baraga has bir oyun deðil. bende ilk defa duydum ilginç !!!!!!