Bu baþlýk altýnda ürün ve hizmet üretiminde yapýlabilecek iyileþtirmeleri, süreç iyileþtirmede öne çýkan yenilikleri ve karþýlaþýlan sorunlarý ele almaya çalýþacaðým. Sorularýnýzý da içtenlikle yanýtlamaya gayret edeceðim.
Bu baþlýk altýnda ürün ve hizmet üretiminde yapýlabilecek iyileþtirmeleri, süreç iyileþtirmede öne çýkan yenilikleri ve karþýlaþýlan sorunlarý ele almaya çalýþacaðým. Sorularýnýzý da içtenlikle yanýtlamaya gayret edeceðim.
bireysel emekli, sadece üye...
En temel konulardan biri: Yalýn Üretim
YALIN ÜRETÝM NEDÝR?
Yalýn üretim, üretime yük getiren tüm israflardan arýnmayý hedef alan bir yaklaþýmdýr. Yalýn Üretimde emek-zanaat yoðun üretim ile seri üretimin üstünlükleri biraraya getirilmiþtir. Yalýn üretimin ana stratejisi hýzý artýrýp, akýþ süresini azaltarak kalite, maliyet, teslimat performansýný ayný anda iyileþtirmektir. Yalýn üretim müþteri ihtiyaçlarý doðrultusunda malzeme veya bilgiyi dönüþtüren veya þekillendiren ve katma deðer yaratan faaliyet ile zaman ve kaynak kullanan, ancak ürün üstüne müþteri ihtiyaçlarý doðrultusunda deðer ilave etmeyen ve katma deðer yaratmayan faaliyeti ayýrt etmeye yarar.
YALIN ÜRETÝM ÝÇÝN YALIN DEÐÝÞÝMÝN GERÇEKLEÞTÝRÝLMESÝNDE KULLANILABÝLECEK ARAÇLAR
· Basit stratejiler
· Basit yönetim kurallarý
· Kesintisiz bir organizasyon
· Yoðun eðitim ve Kaizen
· Ekip çalýþmasý
· Serbest kýyafet sistemi
· Þirket gömlekleri
· En iyiler, en kötüler seçimi
· Paydaþlara kar paylaþýmý
· Deðiþik ücret skalasý
· Görsel kontrol
· Çalýþan memnuniyeti anketleri
· Ýletiþim yönetimi
· Ödül-prim sistemleri
· Öneri sistemi
· Beyaz yaka üretimin içinde
· Þirket deðerlerinin oluþturulmasý
· Ýþten çýkarma ve almalarýn zorlaþtýrýlmasý
· Her zaman, her yerde þeffaflýk ve dürüstlük
ÜRETÝMDE TEMEL ÝSRAFLAR
1.Hurdalar
2.Fazla üretim
3.Gereksiz malzeme taþýmalarý
4.Yarý mamul ve bitmiþ ürün stoklarý
5.Gereksiz, katma deðer yaratmayan operasyonlar
6.Ýþçinin makina zamaný içinde beklemeleri
7.Gereksiz iþçi hareketleri
ÝSRAFLARIN NEDENLERÝ
1.Yetersiz çalýþma metodlarý
2.Uzun hazýrlýk zamanlarý
3.Yetersiz prosesler
4.Eðitim eksikliði
5.Yetersiz bakým
6.Uzun mesafeler
7.Liderlik eksikliði
ÝSRAFLAR
1.Reaktif kalite kontrol etkinlikleri israftýr çünkü ürün kontrol edildiði için deðil, kaliteli olduðu için deðer kazanýr.
2.Stoklu çalýþmak israftýr çünkü ürünün bekletilmesi genelde katma deðer getirmez, fiyatýný artýrmaz.
3.Taþýmalar israftýr çünkü ürünün üretim süreci içinde taþýnmasýnýn ürün deðeri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
4.Beklemeler israftýr çünkü kalýp deðiþtirme, ayar zamanlarý, arýzalar ve diðer nedenlerden kaynaklanan beklemeler, ayný süre içinde katma deðeri olan etkinliklerin yapýlmasýný engeller.
5.Fazla üretim israftýr çünkü atýl stok oluþmasýna neden olur.
ÜRETÝMÝ AKSATMAMANIN 2 YOLU VARDIR
1. Stoklu çalýþmak. Ancak bu durumda aþaðýda belirtilen problemlerle karþýlaþýlabilir.
1) Stok maliyetlerinin ürün maliyetlerine yansýr.
2) Beklemeler (katma deðer getirmeyen etkinlik ) artar.
3) Deðiþikliklerin yönetimi zorlaþýr.
4) Kalitenin izlenmesi ve kontrolu zorlaþýr.
5) Görsel yönetim zorlaþýr.
6) Dengesiz iþ yükleri oluþur.
7) Müþterinin istediði esnekliðe, maliyetlerden veya rekabet gücünden taviz verilmedikçe ulaþýlamaz.
8) Yüksek stoklar gerçek problemleri saklar ve genelde çözümleri için gayret sarfedilmez.
9) Yönetim tüm zamanýný gündelik ve acil durumlarla uðraþmakla geçirir.
10) Müþteri isteklerinin çok deðiþken olduðu ortamlarda, ani talep deðiþikliklerine hýzlý bir þekilde yanýt vermek zorlaþýr.
2.Stoklarý azaltmak
Bu amaçla akýþ deðer analizi, kanban (transfer stoklarýný azaltmak), smed (uzun ayar ve kalýp deðiþtirme sürelerini düzenlemek), tpm (sýk tezgah arýzlarýna çözüm getirmek) vb. yönetim teknikleri uygulanýr.
YALIN YÖNETÝM MODELÝNÝN UNSURLARI
1. Toplam Kalite Yönetimi
2. Yalýn Organizasyon ve Süreç Ýyileþtirme
3. Kaizen Saha Çalýþmalarý
4. Üretim-talep Dengeleme
5. Yalýn Üretim Sistemi ve teknikleri (kalite araçlarý, Poka, Yoke, TPM, 5S, Görsel Yönetim, JIT, JIDOKA…)
6. Yalýn Üretim Ýnsan Kaynaklarý Sistemleri
YALIN ÜRETÝM TEKNÝKLERÝ
1. DOE
2. TPM
3. KANBAN
4. POKA YOKE
5. TEK PARÇA AKIÞ
6. SHOJINKA
7. JIDOKA
8. 5S
9. SMED
10. JIT
YALIN ÜRETÝM SÝSTEMÝNÝN AÞAMALARI
1. Ýsraflarýn ortadan kaldýrýlmasý (tek parça akýþ, malzeme nakil ve stoklama sistemleri, kalite sistemleri)
2. Ekipmanlarý iyileþtirilmesi (JIDOKA, toplam kalite yönetimi, TPM)
3. Sistem senkronizasyonu (üretim planlama-hat dengeleme, toplam kalite, yardýmcý sanayi geliþtirme, iþ süreçlerinin iyileþtirilmesi)
Üretimde dolaylý ve dolaysýz giderler ile Maliyet muhasebesini anlatýrmýsýnýz teþekkürler izmirli.selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Abi iyi günler,
Dolaylý giderler, ürüne ve hizmete deðer katan faaliyetlerden oluþan giderlerdir. Örnek vermek gerekirse; iþçi ücretleri, hammadde giderleri vs. Bunlar ürünün yapýsýna direk olarak katýlýrlar. Dolaysýz maliyetler ise ürüne ve hizmete deðer katmayan maliyetlerdir. Bunlar da genelde üretim dýþý maliyetler olarak adlandýrýlýrlar. Yine örnek vermek gerekirse yönetim maliyetleri, satýþ maliyetleri bu sýnýfa girerler.
Maliyet muhasebesi konusunda genelde muhasebeciler daha bilgili olmakla birlikte bildiklerimi sizinle paylaþayým. Ekonomik etüdler yapanlar için iþletme maliyet hesaplarýna kaynak oluþturanlar veriler maliyet muhasebesi sistemiyle elde edilir. Maliyet muhasebesi, bir ürünün üretilmesi veya bir hizmetin sunulmasý sýrasýnda her aþamada oluþabilecek maliyetlerin ve maliyet öðelerinin belirlenmesi ve gözetlenmesi iþlemlerini kapsar. Ancak iþletme maliyetlerinin üretimin her aþamasýnda tam ve doðru olarak saptanabileceði sanýlmamalýdýr.
teþekkür ederim
direkt ilk madde ve malzeme ve direkt iþçilik giderleri ana üretim yerinde kullanýlan hammadde ve iþçilik giderlerini kapsamakta bu bu giderler dolaysýz giderlerdir ve bunlar üretime direkt katýlýrlar...
endirekt giderlerde ürünle direkt iliþkisi olmayan dolaylý yolla ürüne katýlan ve ürüne deðer verilmesini saðlayan ana üretin dýþýnda kalan yardýmcý hammadde ve yapýlan iþçilikler ve genel üretim giderleri (kira, elektrik, su, yemek v.b.) dolaylý giderlerdir.
maliyet muhasebesi ile ürünün üretimle ön fiyatý çýkarýlarak iþletme tarafýndan alýnacak sipariþlere fiyat verebilme olanaðý saðlar. bunun için maliyet muhasebesinde geleneksel maliyet hesaplama yöntemleri bulunmaktadýr. bunlar sipariþ, safha, standart, tahmini, fiili, tam, deðiþken, normal maliyetler oluþturmaktadýr. iþletme yapýsýna uygun olan maliyet sistemini kullanýr.
Buradan þuray ulaþmak lazým bu kriz ortamýnda
Orta ölçekli küçük esnafýn maliyet muhasebesini yaparak tüm girdi ve tüm çýktýlarýný(özel harcamalar vr geçimde dahil) hesap ederek yani gelir gider dengesi saglayarak aykta kalmaya çalýþmasý lazým diye düþünüyorum.Selamlar
fatih abi ilk önemli olan iþletmenin sürekliliðidir... daha sonra kar maksimizasyonunu saðlamaktýr... kar maksimizasyonunu saðlamak açýsýndan maliyet minimizasyonu kriz ortamýnda en önemli olgudur... aslýnda sadece kriz ortamýnda deðil genel olarak iþletmenin daimi hedefi ürün maliyetini minimum seviyeye çekmektir... bu þekilde iþletmeler kriz ortamýnda ve normal seyrinde gider....
O zaman MALÝYET MUHASEBESÝNÝN ANA UNSURLARINI SIRALAYIP her gün bir maddenin unsurlarýný inceleye bilirmiyiz sevgili baþkaným.Selamlar
tabi fatih abi maliyet muhasebesinin deðilde maliyetin ana unsurlarýný tek tek inceleyesek iyi olur kanaatindeyim...
zaten maliyet muhasebesi temelini maliyet oluþturmaktadýr... sayýn abim...
hepiniz muhasebecisiniz galiba ben bu yazýlanlardan biþey anlamadým daha faydalý bir konu açýlabilirdi
m altay hemþerim hayata indirgersen hyatýn bile maliyeti ve anlizi var.selamlar
doðru söylüyon kardeþim açýköðretim iþletme mezunuyum ama yinade anlamýyorum hesap kitap iþinden ama memur olduðum için aybaþý alacak verecek hesabýný güzel yaparým maaþ hesabýnda kimse elime su dökemez çünkü kýsa ve ne maaþý aldýðým gibi gidiyo diðer aya kalýyo çoðu borç malum ankarada yaþamak zor saygýlarýmlaselamlar benden sana ve nizipli hemþerilerime
abicim güzel bir çalýþma bizim için bilgili bir toplum için bulmuþ buluþturmuþ oluþturmuþsun. üþenmemiþsin oturmuþ yazmýþsýnda bende M ALTAY abim gibi heçç biþey anlamadým. ne oliy bunlarr ne iþe yarýyo yani abimin dedigi gibi muhasebecilerin mi kullandýgý bir formül?
ҳ̸Ҳ̸ҳ Azim Ýle Dest`i Hacet`ini Yapan Mermeri Tahribata Ugratýr... ҳ̸Ҳ̸ҳ.