Çocuklarda bahar hastalýklarýna dikkat
Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Dr. Ayla Kamburoðlu Yüksel, bahar aylarýn yaklaþmasýya birlikte artan üst solunum yolu hastalýklardan çoçuklarýnýzýn korunmasý için yapýlmasý gerekenlere dikkat çekti.
Bahar aylarýnýn gelmesi ile birlikte ýsý ve nem deðiþiklikleri gözlenir. Bu dönemde en sýk çeþitli virüslerin neden olduðu üst solunum yolu enfeksiyonlarý görülür. Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler rastlanýlan etkenlerden bazýlarýdýr. Bu virüsler genellikle burun akýntýsý, hapþýrýk, öksürük, halsizlik, hafif ateþ þeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarýna neden olur. Psödokrup (yalancý difteri) diye adlandýrýlan klinik tabloya yol açarak, ses kýsýklýðý, kuru ve boðuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabilir. Allerjik hastalýklarýn bir kýsmý (saman nezlesi gibi) bahar aylarýnda artýþ gösterbilir.
Çocuklarý, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarýndan korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kiþilerle temasýn önlenmesidir. Bu amaçla kapalý ve kalabalýk ortamlara girilmekten kaçýnýlmalýdýr. Okul içinde bulaþmayý en aza indirmek veya önlemek amacýyla hasta çocuðun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardýr. Bir çocukta bulaþýcý bir hastalýk tespit edildiðinde okulun haberdar edilmesi gereklidir. Böyle bir durumda, varsa okul doktorunun veya hemþiresinin önerileri alýnmalýdýr. Sýnýflarýn düzenli havalandýrýlmasý, çocuklarýn ortak kullaným alanlarýnda hijyen koþullarýna dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalýklardan korunmada el yýkamanýn çok önemli rolü vardýr. Doðru el yýkama bulaþýcý hastalýklarýn yaygýnlaþmasýný önemli ölçüde azaltýr.
Hastalýk ortaya çýktýðýnda çocuk doktorunun görüþleri alýnmalýdýr. Klinik tablonun farklýlýðýna göre önerilen tedavi de farklý olacaktýr. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarýnda semptomatik tedavi yeterli olmaktadýr. Ateþin düþürülmesi, týkalý burun yollarýnýn açýk tutulmasý, sývý alýmýnýn arttýrýlmasý önerilmektedir.
Baharla gelen hastalýklardan korunmada önerilen bir medikal tedavi bulunmamaktadýr. Ancak, allerjik hastalýklarýn orataya çýkmasýný önleyen veya allerjiye baðlý yakýnmalarýn þiddetini azaltabilen koruyucu ilaçlar doktor kontrolünde kullanýlabilir. Grip aþýlarý, uygun mevsimde, uygun görülen çocuklara, doktor kontrolünde yapýlabilir