Yüksek Öðretim Kurumu tarafýndan alýnan bir kararlar,üniversitelerde Antepoloji bölümü açýlmasýna karar verilmiþtir…Kurul tarafýndan belirlenen dersler ve içerikleri aþaðýdaki gibidir…
Hazýrlýk sýnýfý dersleri
1.dönem
- anteplice'ye giriþ
- düzgün anteplice konuþma teknikleri
- anteplice þiir ve kompozisyon yazma
2.dönem
- antep deyimleri nelerdir nerelerde kullanýlýr
- anteplice duyduðunu anlama
- yah çekme nedir nasýl yapýlýr neden korkulacak biþey deðildir uygulamalý ders
.......................................................
1.sýnýf 1.yarýlý
blc101 balcana giriþ
üniteler
1.berecik balcanýný tanýyalým.
2.topak balcanýn kullaným alanlarý.
3.gurutmalýk balcanýn temel özellikleri
4.tahumsuz balcan seçme teknikleri.
5.baþlýca balcan yemekleri
6.bir ritüel olarak balcan kebabý.
7.söörme nedir? sýçýrtmalý lahmacunda söörmenin önemi.
8.alinin balcana bakýþý.
9.balcan mevsiminin bireyler üzerindeki olumsuz etkileri.
.................................................................................
1.sýnýf 2.yarýyýl
mng01 - mangal
a- mangal nedir, nelerden imal edilir.
b- mangal nasýl yakýlýr (uygulamalý laboratuar etüdü)
c- mangal yellerken yapilan icatlar tez konusu
d- gonu gonþuya karþý kuyruk yaðý dumaný nasýl gizlenir.
e- þiþten dökmeden kebap etme teknikleri
f- ateþ geçmesi ve canlandýrma teknikleri
g- kebap üstündeyken alev alan mangalý söndürme teknikleri (tuz, sirke, vs)
h- kül deðerlendirme yöntemleri (söörme, samsak biþirme)
i- son ateþte çay demleme ve konularýn tekrarý
..................................................................
2.sýnýf 1.yarýyýl
cvr216 : cuvaranýn antep toplumsal hayatýndaki yeri ve önemi
-sigaranýn cuvara kelimesine dönüþümünün etimolojik süreci
-cuvara en iyi beyaz çorapta mý saklanýr renkli çorapta mý ikilemi üzerine teorik çalýþmalar
-cuvara içmenin en antepliceleri (tez konusu)
-cuvaranýn toplum saðlýðý üzerindeki olumlu etkileri
-ceyiz günü tepsiye cuvara dizmenin incelikleri
-cuvara ikram etmenin ve otlanmanýn pratikteki yansýmalarý
-cuvara içilirken baba tarafýndan yakalanýlmasý olasýlýðýna karþý üretilmiþ kalýp yalanlar
-yanan cuvaranýn birisi tarafýndan yakalanýldýðýnda ceket cebine atýlmasýnýn ekonomi üzerindeki etkileri
........................................................................................
fstk027-fýstýk
1. antep fýstýðýný tanýma ve yeme teknikleri
2.fýstýðýn kullaným alanlarý
3.fýstýk çeþitleri
4.baklavada ve diðer tatlýlarda fýstýðýn önemi
5.siirt ve urfa fýstýklarýyla mücadele(fýstýk zararlýlarý)
6.yuzde 99 citlak fýstýk
7.duzlu fýstýk
................................................................................
3.sýnýf 1.yarýyýl
biber salçasýna giriþ(bsg205)
bu ders biber salçasý yapýmýný teorik ve pratik olarak iþlemektedir.
1. antakya ve antep biberi arasýndaki farklar; þeker biber-acý biber
2. biber kurutma teknikleri
3. salçanýn yapýlma zamaný, fukara yazý
4. ön makine bilgisi, duvarlarda biber cekilir yazmadýðýnda yapýlmasý gerekenler
5. yön bilgisi
5a)tepsi polarizasyonu, yatay ve düþey tepsi konumu
5b)kýble bazlý yön tespiti, batýya bakan balkonlarda salçanýn suyunu çekmesinin saðlanmasý
5c)verev konumlarda su çekme yöntemleri
6. salça beyazlaþýrsa gereksiz hanek ve sözlerden korunma teknikleri
7. salça karýþtýrmada dünyanýn günlük hareketinin etkileri
8. metoroloji bilgisi, yaðmurda salçayý içeri kaçýrmanýn fiziksel olarak incelenmesi
.....................................................................................................
3.sýnýf 2.yarýyýl
üzm 101 üzüm yetiþtiriciliði ve üzümü tanýma
1.hönüsü'nün yapýsý
2.dýmýþgý nasýl yetiþtirilir
3.muhammediye yetiþtirmede dikkat edilecek hususlar
4.üzüm gurutma teknikleri
5.üzüm gaynatma teknikleri
6.cücük üzümünün kimyasal yapýsý
7.ülkemizde döðülgen üzüm yetiþtiriciliðinde uygulanan teknikler
..................................................................................................
4.sýnýf 2.yarýyýl
kft 302 küfte yapýmý ve teknikleri
1.küfte nedir?
2.küfte'ye giriþ
3.küfte yapýmýnda dikkat edilmesi gereken hususlar
4.küftenin tarihi ve geliþim süreci
5.küfte analizi
6.küfte yoðurma teknikleri
7.küfte çeþitleri
8.küfte yoðurmanýn bilimsel ilkeleri (küfte yoðrulurken uygulanan kuvvetin fiziksel hesaplamalarý)
9.antep'te küftecilik
..............................................................................................
bitirme tezi
balcanýn ruh saðlýðý üzerine etkilerinin, toplumsal ve biyolojik aktivitelerinin
tümevarýmsal olarak irdelenmesi üzerine bir çalýþma.
..................................................................................
lisansüstü eðitim-master
* küfte zorunlu derstir
* diðer dersler seçmelidir
* ortak ders: arvadlarlan herifler birlikte alýcý
arvadlar için:
1. kabýl nasýl yapýlýr? (uygulamalý)
2. hasta görmiye nasýl gidilir? nevse görmeyle farklarý nelerdir?
3. sahreye hazýrlanma -ortak ders-
4. çeyiz düzme-ortak ders-
5. zýlgýt çekme (uygulamalý)
6. gelin nasýl eðitilir?
7. gaynanadan kurtulmanýn yollarý
8. küfte- zorunlu ders-
herifler için:
1. herþeye karýþmanýn yollarý
2. arvadýn kanýný depesine çýkarmanýn yollarý
3. kebap
4. çiðküfte
5. beyran
6. yaaa çekme (uygulamalý)
7. lahmacun ve sörmenin incelikleri
8. sahreye hazýrlanma -ortak ders-
9. çeyiz düzme-ortak ders-
10. küfte -zorunlu ders-
alýntýdýr. ekþili ufak sözlük