Çok iyi yerden yakalamýþsýn bence,
Atatürk kronolojisi-2 zannedersem resmi nitelikli bir kaynak;
maalesef kurtuluþ tarihini vermiyor...
Çok iyi yerden yakalamýþsýn bence,
Atatürk kronolojisi-2 zannedersem resmi nitelikli bir kaynak;
maalesef kurtuluþ tarihini vermiyor...
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Ramazan beyin iþlediði Tahir Gali makalesi vardý, okumanýzý tavsiye ederim. Müslüman askerlerin bize karþý nasýl kullanýldýðý ve saf deðiþtirdiklerinin hikayesidir bu. Orada bu konu þöyle iþleniyor;
Tahir Gali Fransýz ordusunda rütbeli bir komutan olarak 1918 yýlýnda Suriye bölgesindeki Fransýz karargahýna katýlýr. “Ruslara karþý savaþacaksýnýz” denilerek Suriye'nin Lazkiye þehrine gönderilir ve burada Osmanlý ordusuna karþý kendisini Fransýz saflarýnda bulur. Ýþgal ettikleri þehirde okunan ezanlardan savaþtýklarý ülkenin Rusya deðil, Osmanlý olduðunu öðrenir. Bunun üzerine Tahir Gali ve emrindeki 47 Cezayir askeri Ýþgalci Fransýz ordudan kaçmayý baþararak Urfa'ya kadar gelirler. Türkiye Cumhuriyeti kurulduðunda kendisine vatandaþlýk verilen Tahir Gali'ye Kaçankulp soyadý verilmiþtir. Sýdrate kabilesinden Tahir Gali'nin oðlu Yahya Kaçankulp, babasýnýn Nizip'i ele geçiren Fransýzlara karþý nasýl mücadele ettiðini onun anýlarýndan tüm dünyaya aktarmýþtýr. Adeta bir destan yazan mücadelesi ve askeri dehasýyla Tahir Gali'nin Bizlere önemli bir dostluk örnegi býrakmýþtýr. Tahir Gali'nin oðlu Yahya Kaçankulp'un anlattýklarýna göre, Fransýz ordusunda bulunduðu sýrada büyük bir çoðunluðu Ermeni olan askerlerin kullandýðý Ermenice ve Fransýzca'yý anadili gibi konuþmaktaydý. Bu avantajý iyi kullanan ve Fransýz iþgal kuvvetlerini iyi tanýyan Gali, yanýna aldýðý2 cesur arkadaþý ile Fransýz ordu elbiseleri giyerek Fransýz askerlerinin nöbet tuttuðu Nizip yoluna giderler ve Fransýz birliklerine katýlýrlar. Burada parolayý öðrenerek birlik içindeki Cezayir kökenli askerleri taraflarýna çekmeyi baþarýrlar. Sayýlarý 90 civarýna varýnca Fransýz arkerleri ile çarpýþýrlar ve yoldaki tüm Fransýz nöbetçileri öldürürler. Urfa'ya Nizip yolunun açýldýðý haberinin verilmesi üzerine 1700 kiþilik Türk birligi Nizip'e gitmek üzere yola çýkar. Birecik yakýnlarýnda Fýrat nehri üzerinde ahþaptan yapýlmýþ bir geçiþ köprüsü Tahir Gali ve arkadaþlarýnýn Fransýz birliklerindeki ögrentikleri bilgiler neticesinde gizli bir operasyonla havaya uçurulur. Böylece Nizip tarafýndaki Fransýz birliklerine gelecek yardýmlar kesilmiþ olur. Ýþte Tahir Gali'nin dahiyane saldýrýsý Nizip'in Fransýzlardan kurtuluþunu saðlamýþtýr. Tahir Gali Bu zaferden sonra esir düþen Cezayirli Fransýz arkerlerininden 300-400 kadarýný serbest býrakmýþtýr. Ancak onlarda gönüllü olarak G.Antep'in savunmasý için Türk birliklerine katýlmýþlardýr. Antep'in kurtulþundan sonra da Cezayir'e dönmemiþlerdir.
Edited by - admin on 31.08.2006 12:49:15 AM
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:51 ) deðiþtirilmiþtir.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
alýntý:
admin demiþki:
Ýstanbul Emniyet Müdürlüðünün resmi web sitesinde Atatük Kronolojisi listesinde þöyle bir kayýt var.
3 Eylül 1920 Simav, Yunanlýlar tarafýndan iþgal edildi.
3 Eylül 1920 Nizip iþgal edildi.
5 Eylül 1920 TBMM 'nde "Nisab-ý Müzakere Kanunu" kabul edildi. Adminim bence Nizip için yaptýðýmýz araþtýrmalar adýna çok önemli bir bilgi vermiþsin, Nizipin iþgal edildiðinin belirtilmesi en azýndan buraya fransýzlarýn geldiðini ve ufak veya büyük çapta çarpýþmalar olduðunu kanýtlýyor, inþallah kurtuluþu ile ilgilide bir bilgiye ulaþýrýz
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:52 ) deðiþtirilmiþtir.
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BÝR YAZI.TEBRÝK EDÝYORUM.KONU AÇILMIÞKEN BEN DE KURTULUÞ GÜNLERÝ ÝLE ÝLGÝLÝ DÜÞÜNCELERÝMÝ BELÝRTMEK ÝSTERÝM.ASLINDA BUNA KURTULUÞ DEMEK YALNIÞ BENCE.BU BÝR MÜCADELE ÖRNEGÝDÝR.HER YIL ÜLKE GENELÝNDE LUZUMSUZ YAPILAN VE BÝRÇOK KÜLFET ÝÇEREN KUTULUÞ GÜNLERÝ RESMEN TAM BÝR GÜNÜ HEBA EDETMEKTEDÝR.TÜM RESMÝ DAÝRE VE YETKÝLÝLER O GÜNÜ TÖREN VE ETKÝNLÝKLERE AYIRMAKTADIRLAR.YAZIK VALLA...BAKIN BÝ AVRUPAYA VARMI BÖYLE GÜNLER? HALBUKÝ ONLAR DEFALARCA BÝZLERDEN KURTULMUÞLARDIR.AMA BÝR GÜN BÝLE BU GÜNÜ KUTLAYALIM DEMEMÝÞLERDÝR.BÝZDEKÝ KURTULUÞ GÜNLERÝ YASALARLA RESMÝLEÞTÝRÝLMÝÞTÝR.BENCE BU UYGULAMANIN DERHAL DÜZELTÝLMESÝ LAZIM.ONUN YERÝNE FERLERE MÝLLÝ MÜCADELETÝ ANLATAN GÜZEL YAYIN VE TEÞÝRLER SUNULABÝLÝR.
GERÇEKTEN TAKDÝR EDÝ,LECEK BÝR YAZI,AMMA NE YAZIKKÝ NÝZÝBÝN KURTULUÞU GÜNÜ KUTLAMALARI YOK.RAHMETLÝ BABAM 12-13 YAÞLARINDAYKEN KÖMÜR ÇUVALLARI ÝÇÝNDE ANTEPDE DAHÝ MERMÝ TAÞIDIÐINI RAHMETLÝ ANNEMDEN DÝNLERDÝM BÝR GAZÝ EVLADI OLMAKTAN HEP MUTLU OLDUM.
ÝKÝ TANE BÜYÜK DAYIM YEMENDEÞEHÝT DÜÞMÜÞ ANCAK ÞUNU ACI ÝLE SÖYLEMEK ÝSTÝYORUM.fRASIZDAN GÖRMEDÝÐÝMÝZ ZULMÜ BÝZ KENDÝMÝZE HER KONUDA REVA GÖRÜYORUZ TIPKI NÝZÝPÝN KURTULUÞ GÜNÜ OLMADIÐI GÝBÝ SELAMLAR .
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Ýstiklal Mücadelesinde NÝZÝPLÝLER
Cihan Savaþý akabinde Osmanlý Ýmparatorluðu’na zorla kabul ettirilen Mondros Mütarekesi’ne (1918) göre Anadolu yabancý ordularýn iþgaline terk edilirken, Gaziantep ve havalisi de Fransýzlara býrakýlýyordu. 1919 sonlarýnda Nizip ve Kilis üzerinden Fransýz kuvvetleri Gaziantep’i iþgal etmek üzere harekete geçmiþlerdi.
Ýþte Kurtuluþ Savaþý’mýzýn ilk kurþunu düþmana Çete Habeþ Böler ve onun bir avuç imanlý Nizipli silah arkadaþlarý tarafýndan sýkýldý. Bütün yurtta devam Ýstiklal Savaþý’nda olduðu gibi Niziplilerin de genci, ihtiyarý Habeþ Efendi’nin öncülüðü ile Fransýz ordusuna karþý koyarak bugünkü hürriyetimize kavuþmamýzda büyük yardýmý olmuþtur.
Ýþgal kuvvetlerini Nizip Taþbaþ Daðý mevkiinde periþan ederek, kendi memleketini korumakla kalmayýp, Nizip Kuva-i Milliye kumandaný çete baþý Habeþ Efendi düþman çemberini yararak Gaziantep’e ilk defa iaþe ve cephane sokmaya muaffak olmuþtur. Memleketin üstün sevgisini kazanan çete baþý Habeþ Böler, Antep’e vardýðýnda kendi þerefine verilen Gaziantep Alleben mevkiindeki yemekte þöyle konuþmuþtur.
Kurtuluþ Savaþý’nýn sonuna kadar bütün yurt, istiklal ve hürriyet için çarpýþacaðýna yemin etmiþtir. Bu yemine karþý sonsuz sadakatle savaþ sonuna kadar mücadeleden yýlmamýþtýr. Dolayýsýyla istiklal madalyasý ile taltif edilmiþtir..
Çekince ben silahý. Dünyanýn yere devrilir külahý. Misalini veren, asil Türk kanlarýnýn çýrpýntýlarýyla þahlanan, hürriyet ve istiklalleri için ölmek ve öldürmek þerefinin ulviliðine eriþmesini bilen Nizipliler, milli ruh ve milli bünyenin damarlarýndaki asil kanlarýnda mevcut olduðunu, böylece bir kez daha göstermiþlerdir.
NÝZÝP MARÞI ;
Düþmana gayet sertsin
Hamiyetli bir fertsin
Ey çalýþkan Nizipli
Ecdadýn gibi mertsin..
Bu zeytin, fýstýk yurdu
Gözlerimize nursun
Ey çalýþkan Nizipli,.
Her biriniz bir ordu.
Söz: Muhittin Canpolat
Beste: Öðr. Abdurrahman Çevik.
Kaynak: Nizip ve Nizipliler, Ýlhan ÖZCAN. Nizipli_kurt’un notu: Devamý gelecek, sýrada Nizip’teki Þýhlar, Mulla Ahmet, Zeytinlik, Hamam, Ulu, Leylek, Müftülük ve Çarþý Camilerinin yapýlýþ öyküleri ve Nizip’in eski bayramlarý var.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:56 ) deðiþtirilmiþtir.
bireysel emekli, sadece üye...
Maðarabaþý Savaþý ( 26 Nisan 1920 ) ve Kuþatmanýn Kaldýrýlmasý .
26 Nisan 1920 sabahý þehrin doðu kýsmýný kuþatan Albay Normand birlikleri Maðarabaþý semtini aralýksýz bombalarken, ayný anda iki tankýn desteði altýnda 400 kiþilik bir Fransýz kuvveti Nizip yolu üzerinden þehrin doðu cephesine taarruz baþlattý. Küçük çaplý top ve makineli tüfeklerle donatýlmýþ tanklar, Türk siperlerine en yakýn mesafelere kadar sokularak ateþe baþlayýp piyadelerin ilerlemesini saðlamýþlardý. Ancak tanklarýndan biri arýzalanan ve fazla ilerleyemeyeceklerini anlayan Fransýzlar, daha fazla kayýp vermemek için geri çekildiler. .
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:56 ) deðiþtirilmiþtir.
bireysel emekli, sadece üye...
Antep Bölgesindeki Teþkilatlarýn Kurulmasý
Cemiyet-i Ýslamiye, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluþuna kadar, Antep, Kilis ve Nizip'te teþkilatlanmýþtý. Bu cemiyetin üyeleri gün geçtikçe artmýþtý. Gerek Antep ve Kilis, gerekse Nizip'teki Cemiyet-i Ýslamiye ayný gaye uðrunda birbirleriyle sürekli irtibatta bulunmuþlardý..
4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'nde teþkil edilen ve Mustafa Kemal Paþa'yý Heyet-i Temsiliye Reisi seçen Anadolu ve Rumeli Müdafaa-ý Hukuk-u Milliye Cemiyetinin, bütün il ve ilçelerde þubeler açýlmasýný ve Milli Misak'ýn gerçekleþtirilmesi için valilere, mutasarrýflara gönderdiði genelge üzerine, Antep'te Heyet-i Merkeziye oluþturulmuþtur..
Heyet-i Merkeziye : Tahrirat Müdürü Ragýp Bey, Jandarma Yüzbaþýsý Esat Bey, Doktor Hamit Bey, Ahmet Muhtar Bey, Alay Katibi Maraþlý Avni Bey, Meclis Ýdare Baþkatibi Eþref Efendi, Maraþlý Hoca Hamdi Efendi, Kepkepzade Abdürrezzak Efendi, Marakzade Þerif Aða, Körükçüzade Ahmet Efendi'den oluþmaktaydý..
Heyet-i Merkeziye'nin faaliyetlerine yardýmcý olmak amacýyla bu teþkilata baðlý olarak eþraftan Pazarbaþýzade Nuri Bey Baþkanlýðýnda Heyet-i Ýdare oluþturularak, üyeliklerine: Hocazade Ferit Bey, Hacý Ömerzade Muhammet Ali Bey, Kilisli Komiser Halil Efendi, Ýncozade Hüseyin Efendi, Mahmut Bidiri Efendi getirilmiþti. Sivas Kongresi'ne Antep'i temsilen Kara Vasýf katýlmýþtýr..
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:58 ) deðiþtirilmiþtir.
bireysel emekli, sadece üye...
insanýn kendi tarihini bilmesi gerçek ten çok güzel bir þey iyi yazmýþsýnýz ellerinize saðlýk
ne demiþ mehmet akif
VURULUP TERTEMÝZ ALNINDANUZANMIÞ YATIYOR
BÝR HÝLAL UÐRUNA YA RAB NE GÜNEÞLER BATIYOR
çok güzel demiþ ama þimdiki gençler ne güneþlerin battýðýndan habersiz bu yurt vatan için onlarýn iþi gereksizlik yapmak sigara içmek kötü arkadaþlýklar edinmek
BURADAN TÜM GENÇLERE SESLENÝYORUM
NE GÜNEÞLERÝN BATTIÐINDAN HABERSÝZ OLMAYIN
SÝZDE BÝR GÜNEÞ OLABÝLÝRSÝNÝZ...
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 10:59 ) deðiþtirilmiþtir.
daha bilmediðimiz ne kadar çok þey var...
bunlarý ilk kez duydum...
teþekkürederim...
Kurtuluþ Savaþý’nda Nizip
Nizip her yönüyle örnek bir serhat kentimizdir.Kurtuluþ Savaþý’nda da bu niteliðini kanýtlamýþtýr. Fransýz iþgaline kaþý direnen gazi ilinin gazi ilçesi, sevr’e direniþin ilk baþladýðý yerdir. Bu direniþ haberi Batýlýlarca “Anadolu’da ilk direniþ baþladý , bir köprü atýldý” baþlýðýyla verilmiþtir. Sözü geçen köprü Fýrat’ýn doðusunu batýsýna baðlayan tek köprü olan Karkamýþ köprüsüdür.
Sevr Antlaþmasý’na dayanarak Gaziantep ve Nizip’i alabileceklerini sanan Fransýzlar;o zamana dek hiç görmedikleri bir direniþle karþýlaþtýlar.
Oysa ülke, Trablusgarp ve Balkan savaþlarý ardýndan I.Dünya Savaþý nedeniyle harap durumdaydý. Eli silah tutabilenlerin çoðu bu savaþlarda yitirilmiþ, halkýn silahlarý alýnmýþ, kaynaklar kurutulmuþtu.
Ordu yoktu, silah yoktu, cephane yoktu, binecek at yoktu , ama Çanakkale-Galiçya savaþlarýnýn kahraman subayý çifte madalyalý(harp ve iftar madalyalarý) istihkam mülazýmý Þýh Ali Rýza Öðretmen (Aydeniz) ,3-5 kiþiden oluþan çete ile Karkamýþ köprüsünü dinamitleyerek düþmanýn geçiþini engellemiþ ve böylece Antep savunmalarýna da ortam hazýrlamýþtý.
Kuþkusuz her Nizipli bu zor günlerde elinden geleni yapmaya çalýþmýþtýr. Babam (Ali Rýza Aydeniz) yeri geldikçe Habeþ Efendi’nin (Böler ) ,Küçük zabit Mehmet Fehmi Efendi’nin (imamoðullarý), küçük Zabit Yusuf Efendi’nin (Arýkan) ve Kamil Çavuþ’un (Yýlmaz) hizmetleri anlatýlýrdý.Ne yazýk ki, bu anýlar yazýlmadýðýndan bu gün adýný bilemediðimiz nice Kahramanlar gün ýþýðýna çýkmamýþ, tarihteki yerlerini isimsiz kahramanlar olarak almýþtýr.
Prof. Dr. Akgün AYDENÝZ
Kurtuluþ Savaþý’nda Nizip, 1999
--------------------------------------------------------------------------------
Okunma: 53
Oy/Yorum: Rating:0 Votes:0 (Rating Scale: 1 = worst, 10 = best)
Tarih: 09.09.2006
Yazar/kaynak: Prof. Dr. Akgün AYDENÝZ
Yazar iletiþim: Prof. Dr. Akgün AYDENÝZ
Gönderen: Gökhan Dokuyucu
Günümüzdeki Necip Mahmut Caddesi adý Birecik-Antep yolu idi. O yolun devamý taþ köprüden geçer.
O yoldan Fransýzlarýn geleceðini duyan Nizip'in bazý Ýleri gelenleri Fransýz Birliðini taþ köprüde karþýlamýþlar(Ýleri gelenlerin kimler olduklarýný biliyorum ama isim vermek istemiyorum.) Günümüz Ticaret Odasý olarak bilinen yer eskiden bahçe idi ve Fransýz kumandanlar orada aðýrlandý askerler ise Atatürk ilkokulu çevresinde aðýrlandý. Amaçlarý Nizip'i iþgal etmek deðil Birecik'ten Fýrat nehirini geçip Urfa'daki Fransýz birliklerine yardým götürmektir. Bunda da baþarýlý olamamýþlardýr.
Çünkü Birecik'liler, Birecik kalesindeki bir dut aðacýný oyup, çemberlerle çevirip, bir atýmlýk top haline getirmiþlerdi. Daha sonra bu tahtadan top, sesli olarak patlayýp Fýrat'a taþ atýnca, topu sahici zanneden Fransýz'lar Fýrat'ý geçmeye cesaret edememiþlerdir.
Çocukluk günlerimde(1935 doðumluyum)"tahtadan top yaptým dayan Fransýz dayan"diye bir türkü hatýrlýyorum. Kýsacasý Nizip iþgal olmamýþtýr. Ýþgal olmayan bir yerinde kurtuluþ günü olamaz.
Urfa'yý Karkamýþ köprüsünden trenle geçen Fransýz birliði Urfa'yý iþgal etmiþlerdir. Baþka asker geçmemesi için tren köprüsünün iki ayaðýnýn arasýný Öðretmen Ali Rýza Aydeniz'in çetesi tarafýndan dinamit atýlarak tahrip edilmiþtir. Dolayýsý ile Urfa'daki Fransýz Birliði tek baþýna kaderine býrakýlmýþtýr.
1926 yýlýnda Nizip ilçe oluncaya kadar Nizip Halep vilayetinin Urfa sancaðýnýn Birecik kazasýnýn Nizip nahiyesi(bucak) olarakta bilinirmiþ. Bir ara Halfeti'ye baðlandýðýda söylenir. Eski Nizip sokaklarýnýn zik zaklý olmasýnýn sebebi ise savunma kolaylýðý olsun diyedir. Þu anda zik zaklý sokaða en iyi örnek Sayýnlar Sokaðýdýr.
Ýstanbul Emniyet Müdürlüðünün web sitesinde Atatürk kronolijtleri kurtuluþ ve iþgal listesinde;
3 Eylül 1920 de Nizip iþgal edildi.... diyor
Atatürk kronolijtleri yanýlýyormu ? Ki A. Ýmamoðullarý buna zýt beyanda bulunuyor.
veya (i habeþ böler, Ali Rýza, H. Sayýn) damý yanýlmýþ ? .
[quote=Kasým Böler;16191]Gaziantep'in Fransýz savaþýnda malý ve caný ile sayýsýz kahramanlýklar gösteren Hacý Kasým Aða oðlu çete reisi NizÝp'li Habeþ efendiye ait bazý notlar;
Antep bu durumda iken Fransýzlarýn da durumu iyi deðildi, hayvanlarý için arpaya ihtiyaçlarý vardý bu yaklaþýk günlük on ton arpayý tedarik etmek için araþtýrma sonuçu bunu antepte temin edilemeyeceðini ancak huhubat bakýmýndan zengin olan Nizip ve havalisine oradada bulamaz ise Akçakoyunluya gideriz diye karar verirler,
bu amaçla 200 kadar at ve araba ile mühim bir kuvveti 1 Eylül 1920'de orul istikametine sevk ettiler bu kuvvet ufak tefek müsademe yapmak þartý ile 3 eylül 1920'de Nizip'e ulaþtý
Habeþ efendi ve oðullarýnýn kendilerine teslim edilmesi için halka tazyik yapmaya baþladýlar altý gün burada kaldýlar Habeþ efendinin evini, samanlýðýný ve ahýrýný yaktýlar,
9 Eylül 1920'de Habeþ efendi Nizip Kuva-i Milliyesi ile Nizip'teki Fransýz kuvvetlerini çembere alarak Antep istikametine sürerler bu çarpýþma sýrasýnda kurþun Habeþ efendi atýnda iken ayakparmaðýný koparýr ayrýca sol kolunun dirseði ve sað dizinden vurulur ve atýndan düþer, o anda yanýna büyük oðlu Kasým gelir ve aðlamaya baþlar ''baba öleceksin der'' habeþ efendi baðýrarak çetenin baþýna geç der oðlu olmaz baba seni býrakamam deyince tüfeðini oðlu Kasým'a çevirerek çetenin baþýna geçmez isen seni ben vururum der, çete savaþa devam ederken Habeþ efendiye acil tedavi yapýlýr sonra atý ile savaþý takip eder.
( Ben oðlu Turhan BÖLER bu notlarý babamden edindiklerim ve Antep savaþý kitabýndan okuduðum bilgiler üzerine yazdým. Bu vatanýmýzda topraðýmýz için, dinimiz için, namusumuz için, bayraðýmýz için nice savaþ veren büyük insanlarýmýz olmuþtur, kalanlara uzun ömür diler kaybettiklerimizide rahmetle anarýz, SAYGILARIMLA
1999-ANKARA
Sayýn Ahmet ÝMAMOÐULLARI, bu yukarýdaki yazýyý Habeþ efendinin halen sað olan ve Ankarada bulunan oðlu Turhan BÖLER'den temin ettik; kendisi babasýnýn aðzýndan ve diðer büyüklerinden dinleyerek derlemiþ,
Nizip'in iþgal edilmediði tezinizi bu yazý bence çürütüyor ayrýca Kemal Cengiz bey'inde belirttiði üzere T.C. Tarih kronolojisinde (Ýstiklal savaþý kronolojisi) 3 Eylül 1920'de "Nizip iþgal edildi" þeklinde bir tarih mevcut üstelik Sn. Turhan BÖLER'in ifadesindeki tarif ile kronolojik tarihde uyuþuyor.
Þimdi bizler bu konuda iþgal edildi veya edilmedi þeklinde bir uyuþmazlýk peþinde deðiliz amacýmýz o yýllarda yaþanan olaylarý bir kaynak þekline dönüþtürmek ve Nizip tarihine detaylý olarak geçmesini saðlamak, eðer sizin bilgilerinizinde bir takým dayanaklarý var ise sizden ricamýz bunlarý tarihe geçecek þekilde gün yüzüne çýkarmanýzdýr,
Ayrýca Fransýzlarýn Nizibe geldiðinde þehrin bazý ileri gelenlerinin Fransýzlarý adý geçen mevkide karþýlandýðýný hatta onlarý aðýrladýðýný belirtmiþsiniz;
Anlayabilenler için bu çok aðýr ithamlardýr, gerçekler böyle olsa dahi bu vatan hainlerinin isimlerini neden gizliyorsunuz aradan bu kadar zaman geçmiþ ama bu sözde ileri gelenleri (Fransýzlarý aðýrlayan) tanýmak tüm Niziplilerin hakkýdýr. Lütfen bu konudaki iddianýzý delilleri ile birlikte tüm halkýmýzýn bilgisine sunun.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Fransýzlarý karþýlayýp konuk eden kiþilerin bazýlarýnýn isimmlerini istiklal mahkemelerinde vardýr. Atasýnýn ismini afiþe ederek kimseyi rencide etmek istemiyorum. Ýdam isteðiyle yargýlanýp baþka bahane ile "Fransýz birliðinin harekatýný milli kuvvetlere bildirme gibi " beraat etmiþlerdir.