11 MART 2009
BASIN VE KAMUOYUNUN DÝKKATÝNE!
-ET VE ÜRÜNLERÝ SIKLIKLA DENETLENMELÝDÝR!
-TÜKETÝCÝNÝN ALDATILMASININ ÖNÜNE GEÇÝLMELÝDÝR!
Son günlerde, özellikle et teknolojisinde mevzuatýnda izin verilmeyen kimi maddelerin kullanýmý gündeme gelmektedir. Çeþitli ticari adlarla piyasada bulunan ve pastörize buðday ununun çözelti haline getirilmesi ile elde edilen bu tür maddeler, daha çok ekmek, pasta, makarna, bisküvi ve benzeri unlu mamullerin üretiminde kullanýlmaktadýr. Et teknolojisinde ise, gerek dondurulma, gerekse satýþ aþamalarý öncesinde özellikle büyük parça ete çoklu enjeksiyon yöntemiyle enjekte edilmesi ya da taze etin söz konusu çözeltiye yatýrýlmasý yoluyla, su tutma kapasitesi artýrýlarak etin aðýrlýðýnda artýþ saðlanmaktadýr.
Bitkisel protein içeren bu tür ürünlerin su tutma kapasitesinin yüksek olmasý nedeniyle, dondurulmuþ etin çözünmesi sürecinde su kaybý önlenmektedir. Mikrobiyolojik bozulmalara açýk olan taze etin bileþimindeki su miktarýnýn bu yöntemle artýrýlmasý, eti bozulmalara daha duyarlý duruma getirirken, teknoloji etik dýþý ve yanlýþ kullanýlmaktadýr.
Taze etin su tutmasý daha kolay olduðundan, pastörize buðday unu çözeltisinin kullanýmý sonucu, tüketici, ette %70 oranýnda bulunan su miktarýnýn daha da artýrýlmasýna baðlý olarak aldatýlmakta, dolayýsýyla satýn aldýðý et ve ürünlerine gereðinden çok bedel ödemektedir.
Tüketicinin gözlem yoluyla bu tür hileleri anlama olanaðý bulunmadýðýndan, et ve ürünlerine iliþkin üretim ve satýþ noktalarýnda etkin denetimler yapýlarak, adý geçen ürünlerin kullanýmý engellenmelidir.
5179 sayýlý yasa uyarýnca gýda denetimleri yapmakla sorumlu olan Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, gýda güvenliðini saðlamak üzere, gerek saha denetimlerinde gerekse laboratuar kontrollerinde yeterli sayýda Gýda Mühendisi istihdam ederek tüketicinin aldatýlmasýnýn önüne geçmelidir.
Basýna ve kamuoyuna saygýyla duyurulur.
TMMOB Gýda Mühendisleri Odasý
Yönetim Kurulu
Özetle : Et içerisine bu buðday ununu katýyorlar ve daha çok içine su enjekte edebiliyorlar.