Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan Nizip'te
![]()
ÖSS'de 10 soru yerine 30 soru çözülecek!
Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan, üniversiteye giriþ için düzenlenen yeni sýnav sisteminde öðrencilere yeni konular getirmediklerini, ancak öðrencilerin biraz daha fazla soruya cevap vereceklerini söyledi.
Prof. Yarýmaðan, Gaziantep Üniversitesi NizipMyo Müdürü ev sahipliðinde Osmanlý Parkýnda düzenlenen, ÖSYM Sýnav Merkezi Yöneticileri toplantýsý öncesinde gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
Yeni sýnav sistemiyle ilgili çalýþmalarýn devam ettiðini, bununla seçme yerleþtirmenin daha saðlýklý olacaðýný anlatan Yarýmaðan, öðrencilerin bilgilerini daha ayrýntýlý olarak seçeceklerini, bilgi ve yetenekleriyle daha uyumlu programlara gitmelerini saðlayacaklarýný belirtti.
Ünal Yarýmaðan, öðrenciler açýsýndan yeni sýnav sisteminde bir fark bulunmadýðýný, öðrencilerin yine ayný derslere çalýþacaklarýný ve benzer sorularý cevaplandýracaðýný ifade ederek, “Yeni bir konu getirmiyoruz, ama biraz daha fazla soruya cevap verecekler, o kadar. Öðrenciler açýsýndan endiþe edilecek bir durum yok. Öðrenci bugün fizikten, kimyadan, matematikten sýnava giriyorsa yeni sistemde de bu derslerden sýnava girecek” dedi.
Yeni sýnav sisteminde, eski sýnav sisteminde sorulan sorulara benzer sorular olacaðýný vurgulayan ÖSYM Baþkaný Yarýmaðan, þöyle konuþtu:
“Tek deðiþen nedir derseniz, bu sene lise fiziðinden öðrenci 10 soruya cevap veriyorsa seneye 30 soruya cevap verecek o kadar. Bu da öðrencinin davranýþýný, alanýný, çalýþmasýný etkileyecek bir olay deðil. Daha çok soruya cevap verecek diye öðrencilerin daha çok çalýþmasýna gerek yok. Ayný þekilde çalýþmalarýna devam edecekler. Bugün bir tane sayýsal puanýmýz var. O sayýsal puanýn içinde fizik, kimyanýn ayrýmý yok, fen puaný var onun içinde. Ayný sayýsal puan ile týbba da gidiyor, hemþireliðe de gidiyor, elektrik mühendisliðine de gidiyor, kimya mühendisliðine de gidiyor, bilgisayar mühendisliðine de gidiyor. Oysa bu puanlarýn gerektirdiði öðrenci profili birbirinden farklý olabilir. Bazý bölümler için kimya daha önemlidir, bazý bölümler için matematik, bazýlarý için fizik. Biz, yeni sistemde adayýn fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi ders düzeyinde bilgilerini ölçeceðiz ve farklý puan türleri oluþturarak, adaylarýn bu programlara daha saðlýklý biçimde gitmesini saðlayacaðýz.”
ÖSYM Baþkaný, puanlama ile ilgili ayrýntýlar üzerinde çalýþtýklarýný, bu konunun henüz netleþmediðini, bugünkü sayýsal puaný yerine 7-8 ayrý puan türünün olabileceðini anlatarak, sözlerini þöyle tamamladý:
“Örneðin, bugünkü sayýsal puaný yerine 7-8 ayrý puan türü olacak. Birisi týp için olacak, birisi inþaat mühendisliði, birisi bilgisayar mühendisliði için olacak. Birisinde kimya, biyoloji aðýrlýklý olacak, birisinde fiziðin aðýrlýðý fazla olacak. Ýþte bu yüzdende öðrenciler bilgi ve yetenekleriyle daha orantýlý daha ilgili programlara gidecekler. Yani öðrenciler için iyi bir sistem olacak.”