Caydýrýcý bir rakam deðil.
Caydýrýcý bir rakam deðil.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Zeytin aðaçlarýný kesip yerine çarpýk kentler kuranlara ceza yok mu?![]()
bireysel emekli, sadece üye...
elimizde 1000 agaç tirille zeytin agçýmýz mevcütür..zeytin ve ürünlerini nasýl degerdirebilirz.
zeytin yaðý üretim tesisi kurabilirsiniz.mesaj atarsanýz irtbata geçebiliriz.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyaðý Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Tan, sektörde milat olarak kabul edilen Kalite Kontrol Programý Anlaþmasý'nýn imzalandýðýný, bu programa dahil olup kalitesini tescilleyen firmalarýn gerek iç, gerekse dýþ pazarda satýþlarýnýn artacaðýný söyledi.
Ýzmir Ticaret Borsasý'nda ''Kalite Kontrol Programý Anlaþmasý''na iliþkin basýn toplantýsý düzenleyen Tan, programýn zeytin ve zeytinyaðý kalitesinin artýrýlmasýna katký saðlayacaðýný belirtti. Anlaþmanýn 28 Ocak'ta imzalandýðýný ve programa dahil olmak isteyen firmalarýn buraya kayýt yaptýrdýðýný anlatan Tan, kendine güvenen tüm kurumlarý buraya beklediklerini kaydetti.
Sektördeki üreticilerin bu programa dahil olma zorunluluðunun olmadýðýnýn altýný çizen Tan, iyi kalitede zeytinyaðý üreten ile orta ve düþük kalitede ürün üreten firmalarýn bu program sayesinde ortaya çýkacaðýný dile getirdi. Tan þöyle konuþtu: ''Sektörde milat olarak kabul edilen kalite kontrol programý anlaþmasýna dahil olan firmalarýn gerek iç pazar satýþlarý gerekse ihracatý artacaktýr. Kendine güvenen, üretimine güvenen firmalarýn mallarý en az yýlda 2 kez uluslararasý laboratuvarlarda kontrol edilecek ve ürünlerin Türk Gýda Kodeksi standartlarýna uygun olup olmadýðý belirlenecektir. Yapýlan inceleme sonuçlarý ise yýl sonunda yayýnlanacaktýr.
Taðþiþ denilen daha ucuz yaðlarýn zeytinyaðýna karýþtýrýlmasýna bu yöntem sayesinde engel olunacaktýr. Bu program UZZK'nýn kalite kontrolüdür. Türk zeytin ve zeytinyaðýnýn dünyada hak ettiði yere oturtmayý amaçlýyoruz.''
Dünyanýn en kaliteli zeytinyaðýnýn Türkiye'de üretildiðini, ancak bunun dünya genelinde bilinmediðini ifade eden Tan, program sayesinde bu kalitenin rahatlýkla her yere duyurulabileceðine dikkat çekti.
VERÝM BÝZDE 12, AVRUPADA 30 KÝLOGRAM
Hükümetin zeytincilik adýna ulusal bir program hazýrladýðýný ve 2015 yýlýnda Türkiye'nin zeytincilikte dünya ikincisi olmasý hedefini koyduðunu anýmsatan Tan, son 6 yýlda dikilen 35 milyon zeytin fidanýyla birlikte toplam zeytin aðacý sayýsýnýn 145 milyona ulaþtýðý bilgisini verdi. Zeytinyaðýnda üreticiye verilmesi gereken primin 1-1.5 TL olduðunu ifade eden Tan, ''IMF'nýn zeytinyaðý politikasý patinaj yaptýrýr. IMF politikalarý zeytincilikten uzak dursun. Kutsal aðaca dokunanlar tehlikeye girer. Zeytinyaðýnda sadece prim çözüm deðildir. Türkiye'de aðaç baþýna verim 12 kilo iken Avrupa'da 30 kilonun üzerinde. Damlama sulamasý ve bazý alanlarda desteklerin artýrýlmasý en az prim kadar önemli'' diye konuþtu.
Sektörün son 6 yýlda yavaþ yavaþ kendine geldiðini dile getiren Tan, kriz sektöründe zeytinyaðý ihracatýnda artýþýn yaþandýðýný söyledi. Sektörlerinin kriz dönemine çare olabileceðini belirten Tan, ''kriz sürecinde zeytinyaðý ihracatý yüzde 25 arttý. Krizlere en dayanýklý aðaç zeytin aðacýdýr, zeytinyaðý krizden bunalanlara güç verecektir'' dedi.
ÝZZK Yönetim Kurulu üyesi Ümmühan Tibet ise zeytinyaðýnýn hak ettiði yerde olabilmesi için bu ürünün ana vataný olan Türkiye'de bolca tüketilmesi gerektiðine dikkat çekti.
Yeni Asir
Zeytinyaðý sektöründe milat olarak kabul edilen Kalite Kontrol Programý Anlaþmasýnýn imzalanmasý, bu programa dahil olup kalitesini tescillemeyen eski sistem usul dolum ve pazarlama yapmanýn zor,karsýz açýlým olduðu ve dar bir ortama girdiði anlaþýlmakta.
Zeytinyaðý'nda artýk yeni sistem uygulamalarýn gelecek vaad ettiði bir döneme girmiþ oluyoruz.
Ayrýca Kalite Kontrol Programý uygulamasý saf ve katýksýz yaðý bulup kafalarda þüphe oluþturmadan kullanmak tüketicilerinde ilk tercihi olacaktýr.
Teknolojiyi kabul etmeyen hala dededen kalma yöntemlerle üretim yapan üreticiler ekenomiye ne kadar zarar verdiklerinin farkýnda deðiller tabi kendi kazançlarýnýnda azaldýðýný bilmiyorlar bu tarz çalýþmalar üreticiyi bilinçlendirdiði gibi yeni teknolojilerin tanýyýmý açýsýndanda faydalý, makina ekipmanlarý için devletin desteðini arttýrmasý gerekiyor hala bu makinalardan gümrük alan devlet kafasý deðiþmeli.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
[HA]Zeytinyaðý[/HA] dünyanýn tükettiði ve saðlýklý bulduðu önemli bir gýda ürünü olduðundan hassas düþünülmekte, kalite her gün yükseltilmeye çalýþýlmakta.
Kullanýcýlar daima en saf ve kaliteli üründe seçici olacaklarýndan yeni sistem üretimi yakalamak gerekir.
Müslüm bey dedikleriniz doðru ancak bu konuda çözümlenmesi gereken baþka bir konu var bu konuya toplum sýcak bakmadýðý çözümlenmesi zor bir konu; tarýmsal ekipmanlarda modern mekanizasyon'a geçebilmek için tarým alanlarýnýn belirli bir büyüklükte olmasý lazým daha kýsasý tarým alanlarýnýn miras yoluyla bölünmesine engel olmak lazým aksi halde dededen kalma usullerle tarým devam eder.
Avrupa ve Amerikada tarýmsal üretim yapan çiftçiler ya kooperatifleþerek sýnýrlarýný ortadan kaldýrmýþlar yada dev þirketler bu iþi tek elden yapýyor, bir kooperatifin yada þirketin 10 bin 20 bin 30 bin dönüm üretim yaptýðý tarým alaný var A'dan Z'ye üretim, paketleme, pazarlama hususunda profesyonel ve teknolojik olanaklarý sonuna kadar kullanýyorlar,
Bizim ülkemizde 5 ile 50 dönüm arasý tarýmsal alanda üretim yapan çiftçimiz ezici çoðunluðu oluþturuyor belirli bir büyüklüðün altýna düþen arazi miktarý ile geçim yapamayan çiftçiler haliyle ek iþlere baþvuruyorlar dolayýsýyla ne çiftçilikten nede diðer iþten asgari randýmaný alamadýklarý gibi ekipman konusundada ilkel yöntemleri aþamýyorlar.
Soruna bu noktadan bakýlýrsa zannedersem çözüm daha akýlcý olur.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Zeytinyaðý üretimi konusunda bölgemizde gerekli altyapý hemen hemen tamamlanmýþ olmakla beraber markalý üretim ve ambalajlama konusunda çok fazla eksiklerimiz bulunmaktadýr, bu konuda da yine toplumsal bilincin olmamasý üretim yapan firmalar üzerinde duraðan bir etki yaparak markalý üretime geçmelerini geciktirmektedir,
Üretilen zeytinyaðýnýn kontini sistem'le birlikte ciddi olarak kalitesinin arttýðý bilinen bir gerçektir ancak ambalaj ve marka hususunda gerekli adýmlarýn atýlmamasý sonucu suistimala açýk bir ambalaj sistemi ile kaliteli olan zeytinyaðý küçük çýkarlar uðruna taðsiþe maruz kalarak kalite konusunda, tüketici açýsýndan etkisi çok zor kaldýrýlacak bir ön yargýya sebep olmaktadýr.
Tek çözüm yolu markalý üretim ve beyaz tenekenin tamamen ortadan kaldýrýlmasýdýr,
Etkisi çok fazla olmamakla birlikte bir diðer husus da üretim yapan fabrikalarýn müstahsilin gözünde yer edinebilmek için üretim esnasýnda azami sýcaklýðýn 40 C olmasý gerekirken(esasý 27 C), fazla verim almak uðruna 60 C ve daha da üzerine çýkarak zeytinyaðýný zeytinyaðý yapan özelliklerin býr kýsmýný daha üretim aþamasýnda yok olmasýna sebep olmaktadýr.
Çiftçinin kaliteyi arttýrma yönünde yapmasý gereken hususlara da deðinmekte fayda var;
-dip zeytini ile aðaçtan toplanan zeytini birbirine karýþtýrmamasý lazým
-sýrýkla v.b aletlerle hasattan vazgeçilerek maliyeti çok fazla olmayan sýrtta taþýnan küçük hasat makinelerine yada elle, týrmýkla toplamaya tamamen geçmesi lazým, bu konu aðaca zarar verilmemesi ve meyvalarýn yaralanmamasý açýsýndan kaliteyi etkileyen önemli faktörlerden biridir.
-Günlük toplanan zeytinler bekletilmeden günlük sýkým için tesise getirilmelidir.
-Zeytin bahçelerine suni gübreler yerine çiftlik gübresi yada organik kökenli gübreler vermesi kaliteyi ve verimi çok etkilemektedir.
- Ayný bahçe içerisindeki zeytin çeþitlerini birbirine karýþtýrýlmamasý buna imkan yoksa zeytin bahçesinde ileriye dönük tek tip zeytin çeþidi için aþýlama yapýlmasý lazým.
- Verimli olmayan yada yaðý kaliteli olmayan çeþitlerden yine vazgeçilerek aþýlama yapýlmalýdýr.
- Kesinlikle damla sulama sistemine geçilmelidir.
... daha baþka hususlarda var bu konularý site içerisindeki ilgili konularda daha önce detaylý olarak belirttiðimiz için burada yazmak istemedim.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
zeytin türkiyede sadece egede çýkýyor diye biliniyor ama giriþimlerle ve deðerlendirilmelerle nizip antep ve çevresinde çýkarýldýðýný bilsinler ve sabun gibi bir çok þeyde kullanýldýðýný ve satýþlarýný yapýldýðýný bilsinler bununla çiftçimiz esnafýmýz ve bu iþle uðraþan herkes kazanýr
Geçenlerde Nizipten zeytin yaðý getirdim dedim herkes þaþýrdý, anlatamadým Nizipte zeytin aðacý olduðunu demekki Nizip'i yeterince tanýtamýyoruz.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
gercekten bu konuya degýndýgýnýz için teþekkur ederým .zeytin gercekten buyuk býr nýmettýr tabýat harýkasý helede insan için soz konusuyken kuraný kerýmde býle dýle getýrýlmiþbu meyvemýzýn kýymetýný býlmelýyýz ozellýklede maksulunu toplamaya gelýrken dýkkat edelým normal sekýlde toplayalým ký agaca zarar vermelýyelim býzým buyorede genellýkle bazý kesýmýmýz sýrýkla topluyo ve gelecek zamandaký maksulede engel teþkýl edýyo.belký konuyla alakasý yoktur ama bu konuya degýnmek ýstedým.yagýnýn ne kadar faydalý oldugunu unutmamayalým.
Sýrýk olayý artýk bitti gibi, millet anladý artýk nasýl toplanmasý gerektiðini.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE