Hepimiz baklava,kadayýf ve künefe yemiþizdir.Yüzlerce tatlý çeþidi ile tüm Türkiye ve dünyaya lezzet sunan bölgemizin ürettigi bu mamullere lezzet katan en önemli faktör hiç þüphesiz Antep fýstýðýdýr.Peki,Türkiye ve dünyaya yüzlerce tatlý çeþidi sunan bölgemizin ürettigi bu mamullerin üstündeki ve içindeki yeþil fýstýk tozlarýnýný nasýl üretidigini hiç merak ettiniz mi?Eger Nizipliyseniz aklýnýza hemen fýstýk kýran kadýnlarýmýz gelecektir.Çünkü gerçekten de Nizip’te Fýstýk kýran kadýnlar artýk bir kültür olmuþtur.Ortalarýna aldýklarý kara yuvarlak bir taþ ve ellerinde demir parçalarý ile fýstýklarýn dikey uçlarýna vurduklarý çýt çýt sesleri hemen hemen her sokaktan yükselir.Týpký yaz aylarýnda Nizip damlarýndaki davul zurna sesleri ile komþusunun mutluluðunu kendi rahatýna tercih eden ve bu gürültüden rahatsýz olmayan Nizipliler ayný þekilde çoðu geçim sýkýntýsý ile yapmýþ olduðu bu fýstýk kýrma ve çýt çýt seslerinden de rahatsýz olmamamaktadýrlar.Kimisi iþsiz kocasýna küçük bir destek, [IMG]http://www.Nizip.com/gallery/displayimage.php?imageid=225 kimisi fýrtýk kabuklarý ile kýþýn odun yerine yakacaðý ve sobasýný söndürmeme hesabýnýn peþindedir.Kimisi de okul döneminde çocuklarýnýn egitim masraflarýný karþýlamanýn derdindedir.Aslýnda zahmetli bir iþ olmasýna raðmen geliri çok düþük bir çalýþmadýr.Ama buna raðmen Nizipli kadýnlar her sabah ellerinde çuvallarla fýstýk tüccarlarýnýn belli adreslerine giderek tenekelerle kýrmalýk fýstýk almaya çalýþýrlar.Bu,Nizipli kadýnlarýn ne kadar çalýþkan,ne kadar hamarat ve ne kadar fedakar olduklarýnýn güzel bir kanýtýdýr.Nizip’te kahve köþelerinde iþsiz bir þekilde boþ boþ oturan ve oyun oynayan kocalardan bazýlarý kadýnlarýnýn fýstýk kýrmalarýndan eve getirecegi sýcak ekmege güvenerek akþama kadar eve gelmedikleri de olmuþtur.Bazýlarý da utana sýkýla tiryakiliklerinin esiri olarak kadýnlarýndan bir paket sigara parasý istemenin ezikligini yüreklerinde hissederler.Ama bunlar Nizip kültürünün varolan gerçekleridir.Ve halen yaþanan vakaalarýndandýr.Ben de yýllarca annemle birlikte fýstýk kýrdým.Bu iþin ne kadar zor olduðunu biliyorum.Eve misafir gelse bile kara taþýn baþýndan ayrýlmazdýk.Misafirlerimiz de bizimle berebar fýstýk kýrmaya oturur ve yardým ederlerdi.Bu iþin güzel taraflarýný hep görmeye çalýþýrdýk.Mesela fýstýk kýrarken kadýnlarýn dedikodu fasýllarý bu iþin en önemli zevklerden birisini oluþturmaktadýr.Mahalle ve bölge dedikodularý ve haberleri fýstýk kýrma sýralarýnda bol bol söylenir.Nizip’te fýstýk kýrma noktasýnda öyle usta kadýnlar vardýrký bir teneke fýstýðý bir saate kýran bile vardýr.Bazýlarý bunu hobi edinmiþtir.Bazýlarý zevkle yapar.Ýhtiyaç sahibi bazý aileler çoluk çocuk birlikte fýstýk kýrma yaparlar.Teslim alýnan kabuklu fýstýk ile iç olarak teslim verilecek fýstýk miktarlarý belli olduðu için fýstýk kýran kadýn ve çocuklar bu kýrma sýrasýnda hemen henem hiç fýstýk yemezler.Kýrýlan fýstýklarýn yeþil ve sarý renklerine göre ayýrýmlarýný da Fýstýk kýran kadýnlar yapmaktadýr.Çünkü tatlýlarda kullanýlan fýstýk içlerinin yeþil olmasý gerekmektedir.Yeþil iç fýstýk en degerli tatlý malzemesidir.Sarý içler de tatlýlarda kullanýlýr ama yeþil içe göre daha ucuzdur.Bazen tatlarýna baksalar bile genel olarak bu haram bir eylem olarak kabul edilir.Ýþte Nizip’te Nizip kültürüne malolmuþ Fýstýk kýran kadýnlarýmýz artýk yavaþ yavaþ kaybolma aþamasýndadýr.Artýk çýt çýt sesleri eskisi kadar Nizip Sokaklarýnda yükselmiyor.Çünkü fýrtýk kýrma makinelarý artýk bu iþleri devralmýþtýr.Nizip’te yeni kurulan bazý fýstýk iþleme tesislerinde hatasýz fýstýk kýran makinalarýn sayýlarý gittikçe çoðalmaktadýr.Yaz aylarýnda Fýstýk tarlalarýndaki kadýn iþçiler,kýþ aylarýnda zeytin tarlarýndaki kadýn iþçiler için umarým yeni makinelar üretilmez.Çünkü fýstýk ve zeytin toplama iþleminin de en büyük kaynaðý Nizipli kadýnlardýr.
Döne ULUTAÞ
Turkan Ömer Okan Lisesi
10/H Sýnýfý No:792
Not: Resimdeki kendisidir
Gönderen: RamazanTarhan
Yorumlayan: Tarhan tarih 27.05.2006
Güzel bir konu,güzel bir tema ve Nizip'e has gerçek bir olay.Bu çalýþmanýzdan dolayý size teþekkür ediyor ve baþarýlarýnýzýn devamýný diliyorum. Yorumlayan: admin tarih 27.05.2006
Konu basit görünsede, ilçemizin ekonomik ve kültürel tarafýný yansýttýðý için gerekli. Kýzýmýzý tebrik ederim gayet içten yazmýþ Yorumlayan: dervisdörtbudak tarih 28.05.2006
gerçekten insanlarýn düþünce ufkunda bir hazine gizli...Nizip kültüründe FISTIK KIRMA gibi bir kültürümüzün ortaya çýkarýlmasý güzel ve farklý bir olay. Arkadaþýmýzý tebrik ederim. Yorumlayan: hazal1 tarih 28.05.2006
Misafir olduðum bir evde meraktan ben de elime demir parçasýný alýp fýstýk kýrmýþtým.Sonuç:yaralý bir parmak ve siyahlaþan bir týrnak.Ama gerçekten güzel bir konu seçilmiþ.Bizim bölgenin dýþýnda bu tür bir iþin olduðunu sanmýyorum.Karadenizde açaba fýndýk kýran kadýnlar varmý mesela?..Tebrikler Döne ULUTAÞ.. Yorumlayan: f.deliaslan tarih 28.05.2006
DÖNE ULUTAÞ KARDEÞÝMÝZ, BENÝ 20-25 YIL GERÝYE GÖTÜRDÜ. GERÇEKTEN FISTIK KIRMA ÝÞLEMÝ NÝZÝP'ÝN GERÇEÐÝ,EKONOMÝK DEÐERÝ,YAKACAK DEÐERÝ,HARÇLIK DEÐERÝ. TEÞEKKÜRLER DÖNE ULUTAÞ. UFKUN AÇIK OLSUN. Yorumlayan: oktay.cankesen tarih 30.05.2006
tatlýlarýmýzýn üzerine bu yeþil tozlarý dökerken hep bu manzalar aklýma gelir.bende tebrik ediyorum ögrencimizi. Yorumlayan: demhat tarih 31.05.2006
üniversitede okurken, kýzkardeþim harçlýgým biraz daha fazla olsun diye, fýstýk kýrýp yollamýþtý ;=((( ellerinden öpüyorum kardeþim ve seni cooooooookkkkkkk seviyorum Yorumlayan: yusuf tarih 31.05.2006
tabii belirtildigi uzre bu yazi 'nakale' tanimina uymamaktadir, o anlamda bir deger ifade etmedigi gibi herhangi edebi kavrama da uygun degildir, ote yandan bizlere duygusal iklimler yasatmasiyla hos, tadimlik bir yazi...
hani klasik bizden biseyler bulma adina ( 'comin U cation' olayi )...
hanim hesehrimi canigonulden kutluyorum, azm ve gayreti ideal uzre, muvaffakiyeti hakla ola...
Yorumlayan: yasarbeton tarih 05.06.2006
teþekkür ederiz.döne ulutaþ Yorumlayan: sidekick_boy tarih 08.08.2006
öncelikle Döne Ulutaþ’a Nizip kültürünün önemli bir parçasý olan fýstýk kýran kadýnlarý makalesine taþýmasýný ve bu konuda baþarý saðlamasýný tebrik ediyor baþarýlarýnýn devamýný diliyorum.
Nizip kadýnlarýnýn aile ekonomisine olan katkýlarýný, azim ve çalýþkanlýklarýný takdir etmekle beraber rahatsýz olduðum bir hususu da belirtmek istiyorum. Nizip kadýnlarýnýn bir sokaðý boydan boya katetmiþ bir vaziyette sokakta oturup çýt çýt fýstýk kýrýp gelip geçene bakmalarýndan inanýlmaz derecede rahatsýz oluyorum. Ne yapacaklarsa evlerine girip yapmalarýný sokakta oturup gelen geçene baktýntan sonra arkalarýndan konuþmamalarýný rica ediyorum. Döne’ye yazdýðý makalesinden dolayý tekrar teþekkür eder hayatýnda baþarýlar dilerim. Yorumlayan: yekgul_ tarih 21.02.2007
selam bende turkan omer okan lýsesýnden 11/b sýnýfý ogrencýsýyýmm döne cok tbrr arkadasým gurur duyyorum senlen cok gusel bý yazýý bunu sýtede herkesle paylastýn ýcýn saoll