hoþuma giden bir yazýdýr , paylaþmak istedim. her þey galiba bakýþ açýsý ile ilgili. zaten Üstün Dökmen 'de Küçük Þeyler'de hep bunu savunur.
Mutsuz olmayý, þuna buna söylenmeyi, karamsarlýðý öylesine derinden öðrenmiþiz ki, “Bu ülkede yaþanmaz” ve nihayet “Batsýn bu dünya” demeye hakkýmýz olduðunu düþünüyoruz sonuçta. Ve daha da kötüsü, iyimser birini gördüklerinde canlarý sýkýlýyor kötümserlerin, adeta “Þuna bir þey söyleyeyim de keyfi kaçsýn” diyorlar içlerinden. Yýllardýr seminerlerimde iyimser olmanýn öneminden söz ettiðimde en az bir kiþi çýkýp “Hoca iyi de o zaman bu polyannacýlýk olmaz mý?” der. Bu karamsarlýða prim veren bakýþ tarzý beni üzüyor. Þimdi söz konusu cümleye tekrar bakalým:
“Ýyimserlik, küçük þeylerden mutlu olmak polyannacýlýk sayýlmaz mý?
Bu görüþte, sanýrým iki hata var. Birincisi “iyimserlik eþittir polyannacýlýk” iddiasýdýr ki bu doðru deðildir. Ýkincisi böyle söylendiðinde polyannacýlýðýn kötü olduðunu kim söyledi?
Polyannacýlýk, kayba uðradýðýmýzda, elimizde kalanlarý fark etme ve sevinme becerisidir. Polyannacýlýk bir psiikolojik savunma mekanizmasýdýr, aþýrý olmadan yerinde kullanýldýðý sürece, kiþiyi kaygýdan, sýkýntýdan korur, kiþinin yarýna kalma ihtimalini arttýrýr. Polyannacýlýk, kendini avutmak deðil, bardaðýn dolu yanýný fark etmektir.
Diyelim ki birisi bir bacaðýný kaybetti. Þüphesiz bu kötü bir durumdur. Ancak bu kiþinin önünde iki yol uzanýr:
Birinci yol, bir bacak gittiði için yaþamdan elini çekmek, sürekli üzülmek, artýk hiçbir þeyden keyif almamaktýr. Ýkinci yol ise þudur: Kiþi eðer geriye dönüþ yoksa, mevcut durumu kabullenir, elinde kalan bacak için sevinir, yaþamdan elini çekmez, yaþama sevincini kaybetmez. Ýkinci yol polyannacýlýktýr. Polyannacýnýn ömrü, birinciye oranla daha kaliteli geçer.
Polyannacý tavýr, Çin atasözünü hatýrlatýyor. Þöyle demiþ Çinli:
Tanrým, bana deðiþebileceðim þeyleri
deðiþtirme gücü ver.
Deðiþtiremeyeceðim þeyleri kabullenmemi saðla.
Ýkisini ayýrt edebilmem için de akýl ver.
Deðiþtiremeyeceðimiz kayýplar karþýsýnda, yaþama sevincimizi kaybetmemek polyannacýlýktýr. Karamsarlýða oranla da herhalde daha gerçekçi bir tavýrdýr.
............................
ÜSTÜN DÖKMEN
Alýntýdýr...