verdiðin bilðiler için teþekkürler..
sen bana ýþýk ver yeter bende filiz çok
Kýþýnda ýhlamur gibi demlenerek içildiðini biliyormuydunuz ?
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ýftarý meyanla açmanýzý tavsiye ederim...
Dayan be gönlüm!.
Bîçâre deðilsin, Yaradan sana yâr..
Kimsesiz deðilsin, yanýnda "Kimsesizler kimse...si" var!
Biliyorum, Sýðmazsýn hiç bir yere, dünya sana dar!
Ama dayan gönlüm! Dayan ki her gecenin mutlaka bir sabahý var...
Biz meyaný nerden bulacaðýz.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Ahh..çocukluðumun Ramazan ayýnda, teravihten sonra leðenlerin içinde dev buzlar arasýnda, bardak bardak;"Sebilüllaaaaaah!.." diye baðýran adamlarýn ellerinden, maþraflara doldurup eve götürürdük..
Tabii götürene kadar yarýsýný yolda içerdik...![]()
Seher vakti esen rüzigarýn serinliðini bilemeyen..
Bir avuntuyla cafe köþelerinde ömür çürüten, gönül huzurunu ne bilir?!.
Çýplak ayaklarýný ýslak otlar üzerine seremeyen.. Bir hüt hüt kuþunun canlý ötüþünü duyamayan.. Ve dahi bir bebeðin avucunu, ellerine almadan yaþayan;
Akýldan, mantýktan ne bahseder bilmem ki?!..
valla babama söledim
baba bana meyan þerbeti alýrmýsýn?
tabiki oðlumun caný saðolsun dedi
aldýk eve getirdik 1 tane buzda içine attýn mý?
oh ! nede hoþ valla aðzým sulandý
yok mu?daha
HARRAN ÜNÜVERSÝTESÝ TARÝH BÖLÜMÜ
Ne KraLýna Giderim Nede ALayýna , Bir Durum Varsa KraLýda GeLir Ayaðýma ALayýda..
Oðlum olana kadar KRAL benim
Eskiden yollarda satarlardý ama ben son geldiðimde göremedim malesef.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Akþam iftarda orucumu meyan þerbeti ile açtým. Abartýsýz 5 bardak içtim, tabi bunun üzerine iftar yemeði yiyemedim mübarek nasýlda içiliyor. Þimdiden akþamý dört gözle bekliyorum. Mübarek 30 gün boyunca soframýzýn baþ tacý olacak.
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'
Yöresel adlarý : Biyam, Boyam, Piyam, Tatlýkök
Drog adý :Liquirrhitae radix / kök
Toplama/kurutma :Sonbahar sonuna doðru kökler sökülür, yýkanarak iyice temizlenir, genellikle kabuðu soyulur ve güneþte kurutulur. Daha sonra ince kýyýlýr ve hava almayan kaplarda saklanýr.
Bileþim: Glycyrrhizin(þekerden 50 kere daha tatlý), steroller ve çok sayýda flavon(Liquiritin, liquiritigenin vs).
Etkileri: Balgam söktürücü, mukoza koruyucu, antiseptik, böbreküstü bezlerini etkileyici, kramp çözücü, müshil.
Kullaným alanlarý: Meyan kökü, iç salgý sistemini (endokrin sistem) etkileyebilen bitkiler sýnýfýna dahildir. Bitkinin içerdiði glikozitler, yapýlarýna göre, bedenin doðal steroit hormonlarýna benzerlik gösterirler. Ýç salgý sistemi bölümünde bu maddenin iþlevlerine deðinmiþtik. Meyan kökünün böbreküstü bezi problemlerine, örneðin Addison hastalýðýna(bir böbreküstü bezi yetmezliði) karþý görülen olumlu etkisi, onun bu konudaki etkinliðinin belirgin bir kanýtý olarak kabul edilir.
Meyan kökü ayrýca, tüm öksürüklere ve bronþiyal hastalýklara karþý da baþarýyla kullanýlabilir. Týp tarafýndan mide ülseri tedavisinde kullanýldýðý gibi, geleneksel týpta da meyan kökü, mide mukoza iltihabýna ve mide ülserine ve kabýzlýða karþý kullanýlýr. Ayrýca, kramp çözücü etkisi de unutulmamalýdýr.
Kullaným biçimleri: Bir çay kaþýðý ince kýyýlmýþ meyan kökü, bir bardak soðuk suya eklenir, hafif ýsýda kaynama derecesine kadar ýsýtýlýr, üstü kapalý olarak 10-15 dakika hafif ýsýda kaynatýlýr ve süzülür. Yemeklerden sonra 1 bardak olmak üzere, günde 2-3 bardak taze demlenmiþ çay içilir.
Uyarý: Önerilen dozajlara uymak kaydýyla, tedavi kürleri 4-5 haftayý aþmamalýdýr. Aksi halde, dýþkýlanan sodyum miktarý azalýr ve potasyum miktarý artar. Uygulanan tedavi süresince, örneðin muz ve kuru kayýsý gibi potasyum açýsýndan zengin olan besinlerin tüketilmesi doðru olur. eklemlerde ve yüzde ödemler oluþabilir;
SARS Hastalýðýna Karþý "Meyan Kökü"
Dünya geçtiðimiz yýl içinde SARS'la tanýþtý. Bilim adamlarý bu hastalýðý yenecek antikorlar geliþtirmeye çalýþýrlarken, geçtiðimiz günlerde SARS'ýn çözümünün doðada bulunduðu açýklandý. Alman virologlar, meyan kökünden elde edilen bir maddenin, SARS'a karþý kullanýlan ribavirin maddesinden çok daha etkili olduðunu kaydettiler.
The Lancet dergisinde yayýmlanan habere göre, Frankfurt Üniversitesi'nin kliniðinde görevli virologlar, meyan kökünden elde edilen ve HIV-1 (AIDS virüsü) ve Hepatit C virüsüne karþý baþarýyla kullanýlan glisirizin maddesinin, laboratuvar ortamýnda SARS virüsünün çoðalmasýný engellediðini açýkladýlar. Meyan kökünün özünün etkinliði SARS koronavirüsü tarafýndan enfeksiyona uðramýþ maymun hücreleri üzerinde de test edildi.
Prof. Prakash Chandra, kullanýlan ribavirin maddesinin toksik etkisine dikkat çekerek, glisirizin maddesinin yüksek konsantrasyona raðmen yan etkisinin çok az olduðunu, uzun dönem araþtýrmalarýnýn yapýldýðýný, bu maddenin ucuz olduðunu ve zehirli olmadýðýný belirtti. Meyan kökündeki bu madde, yüksek dozda kullanýldýðýnda SARS virüsünün üremesini tamamen durduruyor. Bu bitki, virüsün, enfeksiyona yol açan hücrelere baðlanmasýný zorlaþtýrarak üremesini engelliyor.
Meyan Kökü Hakkýnda
Tarihte Yunanlýlar, Mýsýrlýlar, Çinliler ve Hintliler gibi birçok toplum tarafýndan da kullanýlmýþ olan meyan kökü, Güney ve Orta Avrupa'da vahþi doðada yetiþiyor; Rusya, Ýspanya, Ýran ve Hindistan'da ise özel olarak yetiþtiriliyor. Meyan kökü geleneksel Çin doktorluðunda sýkça kullanýlan bir bitki. Çinliler diðer bitkilerle karýþtýrarak meyan kökünün canlýlýk vermesini saðlýyorlar.
Haziran-Temmuz aylarý arasýnda sarý-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yüksekliðinde, çalýmsý bitkilere "meyan" denir. Yapraklarý parçalýdýr, yaprakçýklar 4-7 çiftlidir. Çiçekleri baþak þeklindedir. Taç ve çanak yapraklarý iki dudaklýdýr, üst dudak iki kýsa diþli, alttaki üçü uzun diþlidir. Meyan bitkisinin 6 türü Türkiye'de yetiþmektedir. Daha çok Güney, Orta ve Doðu Anadolu'da yaygýnlýk göstermektedir. Bir kýsmýnýn kökleri tatlý, bir kýsmýnýn ise acýdýr.
Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak tanýnmakta ve kullanýlmaktadýr. Köklerinin kabuðu soyulduktan sonra veya soyulmadan önce güneþte kurutularak piyasaya sürülür. Bileþiminde niþasta, þekerler, zamk, rezin, glisirrizin vardýr. Glisirrizin þekerden daha tatlý bir bileþiktir. Köklerdeki miktarý, bölgeden bölgeye deðiþir ve köklerin de etkili maddesidir.
Meyan Kökü: Bir ecza deposu
Meyan kökü dünyada biyolojik olarak en aktif olan bitkilerden biridir. Örneðin Meyan kökü bir magnezyum ve silisyum kaynaðýdýr.
Meyan kökü, mideyle ilgili saðlýk problemlerinde son derece etkilidir. Ýçerdiði glisirutenik asid (GLA), deglisirine meyan kökü (DGL) ve karbenoksolen sodyum (CS) maddeleri, bilinen en etkili anti-ülser ilaçlarýndandýr.
Meyan kökü ayrýca cilt problemlerine de iyi gelir. Meyan kökü tüketimi ciltte oluþan aknelerin tedavisinde etkilidir.
Meyan kökü, ateþ düþürücü özelliðinin yaný sýra, karaciðerin toksik maddeleri süzmesinde de yardýmcýdýr. Hepatit, siroz gibi karaciðer hastalýklarýnýn tedavisinde meyan kökünde bulunan GLA'nýn detoksifian etkisi kanýtlanmýþtýr. Bitkinin göðüs yumuþatýcý, öksürük kesici özellikleri de vardýr. Mide hastalýklarýnda, özellikle gastritte de son derece yararlýdýr.
Meyan kökü eczacýlýkta toz halinde, haplarýn hazýrlanmasýnda þekil vermede kullanýlýr. Ayrýca taze veya kuru köklerinin kaynar su ile karýþtýrýlmasý ve sonra alçak basýnçta yoðunlaþtýrýlmasý suretiyle meyan balý elde edilir. Meyan balýndaki glisirrizin miktarý daha fazladýr. Meyan kökü, piyasada toz veya kalýplar halinde bulunur. Parlak siyah renkli, tatlý lezzetlidir. Suda kolaylýkla erir. Meyan kökünün su ile birleþtirilmesi sonucunda elde edilen karýþýma ise meyan þerbeti denir. Koyu esmer renkli ve tatlý lezzetli, göðüs yumuþatýcý, öksürük kesici ve serinletici özellikte olan bu þerbet daha çok Güneydoðu Anadolu bölgesinde elde edilir ve kullanýlýr.
Þimdi biraz düþünelim. Meyan kökü en baþta sadece küçücük, tahta görünümünde bir tohumdur. Ancak bu tohum kök saldýðýnda ve filizlendiðinde sahip olduðu özelliklerle birçok hastalýða þifa olabilecek maddeler içermektedir. Verimsiz topraklarda bile yetiþen bu bitkinin, birçok hastalýðýn yaný sýra bir gün dünyayý pençesine alan SARS adlý bir hastalýða da çare olabildiði anlaþýlmýþtýr.
Bilim adamlarý en geliþmiþ teknolojik aletlerle laboratuvarlarda bu hastalýklara çare ararken, küçücük bir tohum bütün bunlarý tek baþýna baþarabilmektedir. Böyle bir þeyi tohumun kendi kendine baþarmýþ olmasý mümkün müdür? Ya da tesadüfler, bu küçücük tahta parçasýnýn içinde, bu kadar detaylý ve karmaþýk bilginin bir araya gelmesini saðlamýþ, bu sayede bitkiye þifa verici özelliklerini kazandýrmýþ olabilir mi? Elbette hayýr. Bu bitkinin tohumuna sahip olduðu bütün bu özellikleri yerleþtiren Yüce Allah'týr. Rabbimiz bizlere hem hastalýklarý hem de onlara þifa olan bu bitkileri yaratarak üstün ilmini ve sonsuz rahmetini göstermektedir.
Yeryüzündeki tüm bitkiler, insanlar ve bütün canlýlar için özel olarak tasarlanmýþlardýr. Bu da bize Allah'ýn yaratmadaki gücünü ve eþsiz sanatýný gösterir. Allah Kuran'da þöyle buyurur:
"Yerde sizin için üretip-türettiði çeþitli renklerdekileri de (faydanýza verdi). Þüphesiz bunda, öðüt alýp düþünen bir topluluk için ayetler vardýr." (Nahl Suresi, 13)
Meyankökü / Süssholz / Réglisse / Licorice / Piyan / Boyan / Glycyrrhiza / Licorice
Meyan kökü ne yazýk ki ülkemizde çok yetiþmesine raðmen saðlýklý hayat için önemi ve yeri tam olarak bilinmediði için veya önemsenmediðinden önemli bir bölümü ihraç edilmektedir. Ýhraç edilmesi güzel bir þey olup bizi mutlu etmesi gerekirken bizim bundan hayýflanmamýz hoþ deðildir biliyorum. Ancak bizim rahatsýzlýðýmýzýn sebebi, neredeyse tek baþýna bir saðlýk memuru gibi olan meyan kökünün bizim insanýmýz tarafýndan yeterince bilinmemesi ve saðlýklý bir hayat için kullanýlmamasý.
Meyan , haziran-temmuz aylarý arasýnda sarý-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yüksekliðinde, çok yýllýk çalýmsý bir bitkidir. Yapraklarý parçalý, yaprakçýklar 4-7 çiftlidir. Çiçekler baþak þeklinde durumlar yapar. Taç ve çanak yapraklarý iki dudaklý ve üst dudak iki kýsa diþli, alttaki üçü uzun diþlidir. Meyveleri düz ve salgý tüylüdür. Meyan bitkisinin 6 türü Türkiye’de yetiþmektedir. Daha çok Güney, Orta ve Doðu Anadolu’da yaygýnlýk gösterir. Bir kýsmýnýn kökleri tatlý, bir kýsmýnýn ise acýdýr.
Meyan kökünün içerisinde % 10 kadar doðal bitkisel þekerin yanýnda balgam ve idrar söktüren benzoatlý madde ve ayrýca kortizona benzeyen maddeler ile niþasta da bulunmaktadýr.
Tatlý meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadolu’da iki çeþidi bulunur. Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklýdýr. Meyvelerinin üzeri çýplaktýr veya tüylüdür. Bazý yerlerde piyan olarak da bilinir. Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak tanýnmakta ve kullanýlmaktadýr. Köklerinin kabuðu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneþte kurutularak piyasaya sürülür. Bileþiminde niþasta, sekerler, zamk, rezin, glisirrizin vardýr. Glisirrizin þekerden daha tatlý bir bileþiktir. Köklerdeki miktarý, bölgeden bölgeye deðiþir ve köklerin de etkili maddesidir. Kökler, göðüs yumuþatýcý, balgam söktürücü, idrar çoðaltýcý ve tat düzenleyici özelliðe sahiptir. Eczâcýlýkta toz hâlinde, haplarýn hazýrlanmasýnda þekil vermede kullanýlýr. Sigara ve plastik sanâyiinde de kullanýlan ilkel maddedir. Kola türü içeceklerin terkibine de girer. Ayrýca taze veya kuru kökleri kaynar su ile iþlem gördükten sonra alçak basýnçta yoðunlaþtýrýlarak meyan balý elde edilir. Toz veya kalýplar hâlinde satýlýr. Parlak siyah renkli, tatlý lezzetlidir. Suda kolaylýkla erir. Meyan balýndaki glisirrizin miktarý daha fazladýr. Meyan balýnýn göðüs yumuþatýcý, öksürük kesici, yara iyi edici özellikleri vardýr. Mide hastalýklarýnda özellikle de gastritte faydalýdýr. Meyan köküsuda eritilerek meyan þerbeti elde edilir. Daha çok Güneydoðu Anadolu bölgesinde bilinir ve kullanýlýr. Meyan þerbeti koyu esmer renkli ve tatlý lezzetlidir. Göðüs yumuþatýcý, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliktedir.
Her türlü öksürükte
Her türlü öksürükte meyan kökü çok etkilidir. 50 gram kadar meyan kökünü 1 litre suya atýp 10 dakika kadar kaynatýn. Bu çayý akþamdan yapýn ve bir gece bekletin. Gün boyunca aç veya tok karnýna iki üç bardak içebilirsiniz.
Ayrýca meyan kökü çayý
Bu çayla yapýlan gargara aðýz içi yaralarýný iyileþtirir.
Nezleyi tedavi edici özelliði vardýr.
Balgam söktürür.
Güzel bir sese sahip olunmasýný saðlar. (özellikle mesleðinde sesini kullananlar bu çayý sabahlarý içmelidirler )
Mide ve on iki parmak ülserinde ve gastritte faydalýdýr. (Bu durumda yemeklerden sonra içine bir parça tarçýn katýlmýþ meyan kökü çayý içilmelidir.)
Meyan kökü tozu
Yemekten sonra alýnacak bir çay kaþýðý meyan kökü tozu baðýrsaklarý rahatlatýr.
Yine ayný miktar meyan kökü tozu idrar söktürücü vazifesi görür.
Meyan kökü balý (Meyan kökü ekstresi)
Meyan kökü bitkisinden elde edilen bu bal suda kolayca çözülür ve özellikleri meyan kökü ile aynýdýr.Koyu pekmez kývamýndadýr.Meyanýn kullanýlmasý gereken en önemli þekli olan özüdür.Ýlaç halýný almýþ durumudur Bir s ubardaðý suya bir çay kaþýðý ekstre karýþtýrýlarak içilir.
HARRAN ÜNÜVERSÝTESÝ TARÝH BÖLÜMÜ
Ne KraLýna Giderim Nede ALayýna , Bir Durum Varsa KraLýda GeLir Ayaðýma ALayýda..
Oðlum olana kadar KRAL benim
çocukluðumuzda sokaktaki komþulardan her biri ,sýrayla hayýr amacýyla meyan þerbeti daðýtýrlardý,evde kap kacaðý alýp meyan þerbeti doldururduk ,o gönül bolluðu ile içimiz sýmsýcak olurdu,malum Nizip'imizden yýllardýr uzaklardayýz memuriyet gereði,buralarda böyle bir gelenek ya da komþuluk hiç yok,þimdilerde nasýl acaba merak ediyorum ,hala daðýtýlýr mý soðuk þerbetler::::