Sevgililer Günü'nün Öyküsü
Aziz Valentine'ýn öyküsü III. Yüzyýl'dan gelir. O dönemde Roma tahtýnda Ýmparator II. Claudius vardý, "Zalim" adýyla tanýmlanan Claudius aþýrý savaþ ve askerlik tutkunuydu, her yetiþmiþ erkeðin muhakkak asker olmasýný istiyor ve kimseye göz açtýrmýyordu.
EVLÝLÝÐÝ YASAKLADI
Öylesine ileri gitmiþti ki, askerliðe engel oluyor düþüncesiyle evlenmeyi dahi yasakladý. Gençler þaþkýndý, kimse sevdiði ile beraber olamýyor, Roma kenti sayýsý gittikçe artan ve uzak ülkelerde ölen sevgililerinin ardýndan aðlayan kadýnlar ve kýzlarla dolmuþtu. Kýsacasý aþk yasaklanmýþtý. Bu sýralarda Ýmparator tüm Romalýlar'ýn 12 tanrýya tapmalarýný aksi þekilde davrananlarýn ve özellikle de Hýristiyanlar'la iliþkiye girenlerin ölümle cezalandýrýlacaklarýný emretti.
Bu emre uymayanlarýn arasýnda Aziz olarak kabul edilen filozof Valentinus'da vardý, gezerek dinsel vaazlar veriyor ve Ýmparator'un hatalý olduðunu anlatýyordu. Sonunda yakalandý ve hapse atýldý. Valentinus'un hapiste olduðu günlerde yaþananlar efsaneye dönüþerek günümüze kadar ulaþmýþtýr.
GÜZEL JULÝA VALENTÝNUS'A GÝDER
Hapishaneyi korumakla görevli gardiyanýn kýzkardeþi Julia'nýn gözleri doðuþtan görmemektedir, gardiyan Valentinus'un anlattýðý Ýsa ilgili öykülerin arasýnda körlerin gözlerinin açýldýðýný öðrenince, kardeþini gizlice Valentinus'un yanýna getirir. Julia çok güzel ve zeki bir kýzdýr. Günlerce beraber olurlar, Valentinus ona Roma tarihini, doðanýn yapýsýný, aritmetiði ve Tanrý'ya yönelmeyi öðretir. Julia, dünyayý Valentinus'un anlattýklarýyla görür, onun bilgeliði ile aydýnlanýr, güçlenir ve teselli bulur.
Bir gün sorar;
- "Valentinus, Tanrý gerçekten dualarýmýzý duyar mý?"
Aziz gülümser;
- "Evet, herbirini."
Julia;
- "Her sabah ve her gece ne için dua ettiðimi biliyormusun? Görebilmek için dua ediyorum, senin bana anlattýklarýný görmeyi çok istiyorum.",
Valentinus;
- "Tanrý bizim için en iyi olaný yapar, yeter ki buna inanalým."
Julia, yere diz çöker ve;
- "Böylesine inanmak istiyorum, yardým et."
Beraberce duaya baþlarlar. Birden hücrenin içersi altýn renkli bir ýþýkla aydýnlanýr ve Julia haykýrýr;
- "Valentinus, görüyorum, görüyorum."
14 ÞUBAT'TA ÖLDÜRÜLÜR
Valentinus duaya devam etmesini söyler. Ertesi gün Valentinus'un ölüm emri gelir, Aziz Julia'ya son bir not yazar, Tanrý'ya hep yakýn olmasýný öðütler ve notun altýný "Senin Valentine'ýndan" diye imzalar. Mektup, ertesi gün Julia'ya ulaþýr, o günün tarihi 14 Þubat 270'dir. Valentinus, sonradan Papa I. Julius tarafýndan "Porta Valentini" adý verilen bir kemer kapýsýnýn altýna gömülür (Þimdi orada yani Roma'da Praxedes Kilisesi vardýr.)
Julia, mezarýn yanýna pembe çiçekler açan bir badem aðacý diker. Günümüzde sevginin ve dostluðun simgesinin badem aðacý olmasý buradan kaynaklanýr.
GENÇLERÝN ÝLK CÝNSEL DENEYÝMÝ
Ýþin aslýna bakýlýrsa, 15 Þubat tarihi Roma tanrýçalarýndan Februata Juno adýna yapýlan kutsama töreninin günüdür; birbirleriyle ilk kez cinsel iliþkiye girecek gençlerin adlarýnýn yazýldýðý parþömenler, o gün tanrýçaya sunulurdu. Papalýk daha sonra yasaklanan bu geleneðin yerine, azizlerin adlarýnýn yazýlý olduðu listeleri sergilemeye baþladý.
Biz yine Roma'ya dönelim. 15 Þubat'ta kutlanan gençlerin aþk festivalinin özgün adý Lupercalia'dýr, geleneksel olarak hediyeler verilirdi. Kuþlarýn çiftleþme döneminin baþlangýcý kabul edilen Þubat ayý döneminde, gençler de onlarý örnek alarak eþleþirlerdi. Hýristiyanlýðýn güçlenmesinden sonra, Pagan inançlarý yasaklandý veya yerlerine Hýristiyan versiyonlar getirilmeye baþlandý. Aziz Valentine Hýristiyanlýðýn simgesi olan sevgi ve evlilik kuramý ile kiþiselleþtirildi, onun Lupercalia Festivali'nin arifesinde öldürülmüþ olmasý iyi bir raslantýydý, böylece Roma'nýn bereketlilik ve döllenme kutsamalarýyla, Hýristiyanlýðýn evlilik ve çoðalma ilkesi bütünleþtirilmiþ oldu. Amaca ulaþýlmýþtý.
Günümüzdeki yorumuyla "St Valentine" yani Sevgililer Günü, Roma'daki gibi sevenlerin birbirlerine sevgilerini Valentinus'un son mesajýnda olduðu gibi küçük kartlar ve hediyelerle sunmalarý þeklinde kutlanmaktadýr. Aslýnda kökende yine birleþme, bütünleþme ve çoðalma güdüsü yani bereketlilik vardýr. Ayný zamanda da, Tanrýsal aþkla, dünyasal aþkýn birleþtiði yer, Julia'nýn öyküsünde olduðu gibi birleþtirilir. Ama ilginçtir ki, aþký yasaklayan bir despotun binlerce yýllýk anýsý, Kozmik Þakacý'nýn oyunuyla artýk aþk yüzünden akla gelmektedir.