KLORÜR: Yaþam için küçük miktar klorür zorunludur, sindirim sistemini deðiþmeden geçip, idrarýn bir kýsmý olur Klorür sodyum ile hücresel sývýda bulunur ve vücut aðýrlýðýnýn yaklaþýk %0.15'ini oluþturur. Sodyum ve potasyumla birlikte klorür tüm vücut sývýlarýnýn pH'sýnýn uygun daðýlýmýný ve saðlýklý . sinir ve kas fonksiyonunu saðlar. Baðýmsýz olarak, Klorür sindirim ve atýk yok etmeye katkýda bulunur. Klorür besinleri sindirmede en önemli sývýlardan olan . hidroklorik asidin ana bileþenidir. Azlýðý aþýrý terleme, kusma veya ishalden oluþabilir. Düþük klorür seviyesi vücut sývýlarýnýn bazikleþmesi, dehidrasyon ve idrarda potasyum azlýðýna neden olur.
Kaynaklar: Maden sularý ,kereviz, marul, zeytin, çavdar, deniz suyu, deniz otu ve domates.
SODYUM: Sodyum su dengesi ve etkin mide, sinir ve kas fonksiyonu için kan pH'sýnýn seviyeleþmesi ve . potasyumun hücre zarlarýndan dýþarý pompalanmasý için uygun ortamý saðlamaya yardým eder. Sodyum azlýðý mide kramplarý, anorexia, karýþtýrma, dehidrasyon, depresyon, baþ dönmesi, yorgunluk, hayal görme, baþarýsý, kalp çarpýntýsý, tat duyusu bozukluðu, uyuþukluk, düþük kan basýncý, hafýza bozukluðu, kas zayýflýðý, tiksinme, zayýf koordinasyon, nöbet ve kilo kaybýna sebep olur.
Kaynaklarý: Maden sularý,hamsi balýðý, peynir, deniz tuzu, kabuklu deniz hayvanlarý, kýrmýzý ve yeþil biber ve deniz sebzeleri.
SÜLFÜR: Sülfür kaný dezenfekte etmekte/temizlemekte önemlidir ve vücudun bakterilere direncine yardýmcý olur. Mineraller vücudumuzun zehirli maddelere, radyasyonun ve hava kirliliðinin zararlý etkilerine karþý korur. Safra salgýsýný canlandýrýr ve yaþlanma prosesini yavaþlatýr.
Kaynaklarý: Maden sularý, Brüksel lahanasý, kuru fasulye, lahana, yumurta, balýk, sarýmsak, et, soðan, deniz tuzu, soya fasulyesi, þalgam.
KALSÝYUM: Kalsiyum bir çok kiþinin bildiði gibi . kemik ve diþlerin yapý, oluþum ve sürdürülmesinde temel bir gereksinimdir. Kemik erimesini azaltmada yardýmcý olur. Bu temel mineral ayný zamanda. kan basýncý, kan pýhtýlaþmasý, kas büyümesi, sinir geçirme, kanser önleme, enerji üretme, yað parçalamaya yardýmcý olur ve erken kalp hastalýklarý riskini azaltýðýna inanýlýr. Kalsiyum magnezyumla birlikte birbirini tamamlayarak mükemmel çalýþýr. Örneðin kalsiyum kaslarý kasarken/gererken magnezyum gevþetir. Azlýðý eklem aðrýlarý, týrnak kýrýlmasý, depresyon, çarpýntý, hayal görme, yüksek kan kolestorölü, kalp çarpýntýsý, yüksek tansiyon, hiperaktif egzama, uykusuzluk, kas kramplarý, sinirlilik, renk solukluðu, romotoit artirit, raþitizm ve diþ çürümesine yol açar.
Kaynaklarý: Maden sularý, Badem, asparagus, brokoli, tereyaðý, lahana, keçiboynuzu, karahindiba çiçeði, yeþil yapraklý sebzeler, keçi sütü, incir, süt ve süt ürünleri, somon balýðý, sardunya balýðý, deniz tuzu, deniz ürünleri, susam tohumlarý, þalgam yeþilliði, böðürtlen yapraðý, kuþburnu, nane, yulaf, hardal yeþilliði.
MAGNEZYUM: Ýnsan vücudunda %0.05 magnezyum bulunur. Buda ortalama bir insanda 35 gr'a karþýlýk gelir. Kanýn litresinde 1.6-2.1 miliekivalan magnezyum bulunur. Magnezyum insan vücuduna kalsiyumun kullanýmý, kalp fonksiyonlarý, kan basýncý, enerji üretimi, dinlenerek uyumaya yardým etmede gereklidir. Eðer vücutta magnezyum eksikliði varsa, kaslarý kalsiyum istila edip kramplara/seðirmelere neden olabilir. Beslenme düzeninde kalsiyum, magnezyum, sodyum ya da potasyum eksikliði bacak kramplarýna sebep olabilmektedir. Terlendiðinde vücutta depolanan bu mineral kullanýlmaya baþlar. Araþtýrmacýlar kalp krizi kurbanlarýnýn genellikle kanýnda ve kalp kaslarýnda . magnezyum azlýðýný tespit etmiþlerdir. Azlýk belirtileri astým, kalp tutukluluðu, kronik yorgunluk, uykusuzluk, asabiyet, sindirim azlýðý, solunum bozukluklarý, hýzlý kalp atýþlarý ve kuþatýlmadýr. . Kalp krizlerinde hastaya hemen magnezyum veriliþi yaþamasýný %60 artýrdýðý bilinmektedir. Çocuklar ve yaþlýlar için özellikle kýþ aylarýnda magnezyum gereklidir. . Migrene karþý özellikle magnezyum mineral takviyesi yapýlmaktadýr. Magnezyum beyindeki damarlarý rahatlatarak kan akýþýný iyileþtirmektedir.
Kaynaklarý: Maden sularý, elma, kayýsý, avokado, muz, pekmez-tahin, bezelye, esmer pirinç, süt ürünleri, balýk, incir, sarýmsak, greyfurt, yeþil yapraklý sebzeler, limon, Lima fasulyesi, et, ceviz, karabiber, maydanoz, þeftali, nane, somon balýðý, deniz tuzu, susam tohumu, soya fasulyesi, tofu, tahýl ve tahýl taneleri.
POTASYUM: Potasyum vücut sývýlarýnýn dengesinin sürdürülmesi, sinir sinyallerinin iletimi, insülün serbest býrakmasý, kas gerilmesine yardýmcý olur. Rafine ürünler kullanýldýðý için . potasyum azlýðý insanlar için sýk görülür çünkü diüretik alýþý ve fazla miktarda su içiþi hayati potasyumun dýþarý atýlmasýna neden olur. Domatesteki potasyum vücudun ihtiyacý olan ama tansiyonu artýran sodyumun yerine geçer. Potasyum yorgunluk, zayýflýk, ruhsal depresyon, düþük tansiyon, kas yorgunluðu, tuz tutunumu ve normal dýþý kalp atýþlarýna sebep olur.
Kaynaklarý: Maden sularý, avokado, muz, kýrmýzý pancar, esmer pirinç, hurma, meyve kurusu, incir, balýk, meyve, sarýmsak, pýrasa, domates, et, fýndýk, portakal, patates, piliç, kuru üzüm, sebzeler, tahýl taneleri.
BOR: Bor saðlýklý kemikler, diþler ve kalsiyum, magnezyum ve fosforun uygun metabolizmasý için ihtiyaç duyulan iz mineralidir. Bor . beyin fonksiyonlarýný geliþtirir, kemik erimesini azaltýr ve kas yapar. Bor azlýðý D vitamini azlýðýný hýzlandýrýr. D vitaminini böbreklerde en aktif form haline dönüþtürmek için gereklidir. . Östrojen gibi belli hormonlarýn aktive edilmesi için bor gerekmektedir.
Kaynaklarý: Maden sularý, elma, havuç, tahýl, üzüm, yapraklý sebzeler, fýndýk, armut.
DEMÝR: Demir bir çok enzim için hayati bir bileþendir. Hastalýklara direnci azaltýr, yorgunluðu azaltýr ve . kanýn kýrmýzý hücrelerinin oksijenlenmesini saðlar. Azlýðý anemi, konsantrasyon azlýðý, kýrýlgan saçlar, uyku hali, kýrýlgan kemikler, sinirlilik, þiþmanlýk, azalan fiziksel kapasite ve azalan baðýþýklýk fonksiyonlarýna sebep olur.
Kaynaklarý: Maden sularý, badem, avokado, fasulye, kýrmýzý pancar, pancar, mýsýr gevreði, hurma, yeþil yapraklý sebzeler, ciðer, Lima fasulyesi, böbrek, et, yumurta, balýk, akdarý, fýndýk, midye, þeftali, armut, piliç, kabak, kuru üzüm, pirinç, kahve, tahýl, deniz sebzeleri istiridye.
MANGANEZ: Manganez minerali kemik oluþumu ve bakýmý, bað dokularý için çok gereklidir. . Protein ve genetik malzemelerin sentezine katkýda bulunur ve besinlerden enerji üretmeye yardýmcý olur. Ayný zamanda antioksidan görevi görür ve normal kan pýhtýlaþmasýna yardýmcý olur. Manganez . glikoz metabolizmasýnýn anahtar enziminde önemli bir yardýmcý faktördür. Azlýðý diyabet ve sýk sýk pankreas sorunlu . erken doðumlara sebep olabilmektedir. Diyabetliler normal kiþilerin yaklaþýk yarýsý kadar manganeze sahiptirler.
Kaynaklarý: Maden sularý, avokado, kuru bezelye, yumurta, yeþil yapraklý sebzeler, fýndýk, deniz sebzeleri, tahýl taneleri, kara hindiba çiçeði.
FOSFOR: Fosfor hem. kemik hem de diþ oluþumu için gereklidir ve hücrelerin büyümesine yardým eder. Azlýðý pek yaygýn olmamakla birlikte kötü absopsiyon, endiþe, kuruntu, düzensiz nefes, deri hassaslýðý, zayýflýk ve kilo deðiþimine sebep olur.
Kaynaklarý: Maden sularý, asparagus, mýsýr, süt ürünleri, yumurta, balýk, meyveler, meyve suyu, pýrasa, piliç, et, kepek..
LÝTYUM: Lityum beyinin depresyon ve alkol baðýmlýlýðý gibi . ruhsal bozukluklarýn sebeplerini azaltma ve önlemeye yardýmcý olur. Bu mineral azlýðý pek yaygýn deðildir.
Kaynaklarý: Maden sularý, inek ciðeri, patlýcan yapraklý sebzeleri pýrasa, patates, tahýllar, deniz ürünleri ve domates..
SELENYUM: Savunma sisteminin güçlendirilmesinde katkýda bulunur. . Kanserden korumada etkilidir. Serbest radikallerin artýðý durumlarda (sigara içilmesi, hava kirliliði, ultraviole ýþýnlarý ve radyasyona maruz kalma) etkilidir. Kardiyovasküler hastalýklardan korunmaya yardýmcý olur. Karaciðer fonksiyonlarýnýn korunmasýna yardýmcýdýr. Üreme yeteneðinin korunmasýný saðlar .
ÇÝNKO: Tüm mineraller vücut için önemli iken, çinko diðerleri içinde en aðýr iþçilerden biridir. Çinko sperm üretiminde çok önemlidir. Çinko azlýðý . sperm sayýsý azlýðý ve testosteron seviyesinin azlýðýna sebep olmaktadýr. Geç iyileþen kesik ve yaralar bedenin çinkoya ihtiyacýný gösterebilir. Bu madde yaralarýn iyileþmesini hýzlandýrmakta önemlidir. . Hücreleri yenilemek ve yenilerinin oluþmasýný saðlamada çinko önemlidir.
Kaynaklarý: Maden sularý, biftek, istiridye, hindi ,tahýl ve baklagiller, kahvaltý gevrekleri, lifli yiyecekler.