Nizip’imizin birçok noktasýnda eski yapýlar görürsünüz.Bir çoðumuz bu eski yapýlarý luzumsuz harebe sanýrýz.Halbuki tarihe þahitlik etmiþ bu dokular çok önemli yapýlardýr.Ben bu yapýlardan görebildiklerimin fotografýný çektim.Göremediklerimim ise ya yeni bir bina ile yer degiþmiþ ya da cadde-sokak düzenlemesi olarak hizmete girmiþtir.Bir ülkeyi ayakta tutan tarihidir, bir þehri de ayakta tutan ise tarihi dokusudur.Onun için bu eski yapýlarý korumalý ve harabe olanlarý da onarmalýyýz.Nizip ile özdeþleþmiþ olan çarþý içindeki eski bedesten þu anda ayakta durmuþ olsaydý kimbilir Nizip’e ne kadar deger katardý.Ve eminim onu yýkanlar þu anda çok büyük piþmanlýk içerisindedirler.Ýlçemizin yakýn tarihinde tarihi bedestenin yýkýmý gibi birkaç yýkým daha gerçekþeþti.Belki zorunlu nedenlerden dolayý bel ki de sahipleri öyle istedi ama bunlar olmamalý artýk.Yýkýlan yýkýldý keþke yýkýlmasaydý þuan yapacaðýmýz eskiden olan yanlýþlara takýlmayýp hala ayakta duran bakýmsýz tarihi deðeri olan yapýtlarýn restore edilmesini saðlamak olmalý. Nizip’in çeþitli yerlerinde baþta Þýhlar mahallesi olmak üzere çarþýnýn içinde bulunan tarihi mekanlarý tekrar gün yüzüne çýkarýp þehrimizin þuan yok olamaya býrakýlmýþ tarihi dokusunu canlandýrmalýyýz.
![]()
Yukarýda gördüðünüz ev Uzun çarþýnýn tam ortasýnda ve atýl bir durumda. Bu evin arka bahçesi baya geniþ. Ýç mimari ahþap tavaný ise Tahta direklerle yapýlmýþtýr. Eskiden zabit evi olarak kullandýðý söyleniyor. Ancak þuan yýkýlmayý yada yakýlmaya bekliyor. Niçin bu ev restore edilip bir kültür evi olarak gelen turistlere ve Nizipli gençlerin bahçesinde çay içip tarihin o güzel havasýný koklayarak yaþayacaðý bir yer haline getirilmiyor?Eskiden bu evin karþýnda çok hoþ bir tarihi dokusu yok olmamýþ bir ev vardý. Altýnda toptancý Necip abi ve demirci imam demir döverdi : ( ama þuan yok ancak karþýsýndaki ev hala ayakta ve bakýma ihtiyacý var. Ve tekrar eski günlerdeki gibi dimdik ihtiþamýyla Niziplilere ve gelen turistlere içinde sergilenecek Nizip’e özgü eþyalarý sergilemek istiyor. Kulak verin bu eve!!!
Baþka bir tarihi evimiz ;
![]()
Yukarýdaki ev gördüðünüz gibi nerdeyse yýkýlma oktasýnda. Sonrada yapýlan briketlerin yardýmýyla ayakta. Bu ev tarihi dokusu bozulmadan restore edilemez miydi?
Eve biraz yakýndan bakalým;
![]()
Eskiden evin giriþi olan kapý nerdeyse yýkýlacak durumda. Tarihimize ne kadar önem verildiði gün gibi ortada.
Evin diðer kapýsýnda bulunan Arapça yazý ortadan ikiye ayrýlmýþ vaziyette. Nizip’in en iþlek caddelerinden biri olan bu caddede böyle bir evin atýl durumda olmasý beni çok üzüyor. Sizleri de üzmüyor mu sevgili hemþerilerim?Sabancýlar çarþýsýndaki yýkýk bitap evi bilmeyen Nizipli çok azdýr hatýrlamayanlar alttaki fotoðrafý görünce hatýrlayacaðýnýza eminim.
![]()
Bu evimiz yýllar önce çýkan Nizip’i anlatan bir kitap’ýn kapaðýydý Ancak Nizip’i anlatan bu kitaba kapak olmasý bile onu restore edilmeye yetememiþ! Kapýsýna dikkat edin Nizip’te böyle sütunlu kaç evimiz kaldý? Bence hiç!!!
Bu evin Nizip’in ikinci çarþýsý sayýlan sabancýlar çarþýsýnda bu haliyle atýl durumda olmasý yetkililerin hiç mi yüreklerini sýzlatmýyor?
Nizip’e her gidiþimde inþallah bir restorasyon yapýlmýþtýr umut ile çarþýya çýkýp bu evin ve diðer evlerin eski halinde hatta gün geçtikce daha da yok olmaya býrakýldýklarýný görmek bir Nizipli bir genç olarak beni çok üzüyor…
Ve çarþýnýn ortasýnda atýl bir durumda bir virane;
![]()
Nizipli olup da bu yeri görmeyen çok azdýr. Cumhuriyet okulunun arkasýnda bulunan bu yer Baþbakanlýða baðlý olan Vakýflar Genel Müdürlüðüne baðlý olan kurumdan yýkýlmasý gerek emri çýkmadýðý için hala yýkýlmýyor ve Restore edilmiyor. Etrafýnda bulunan insanlara duvarlarýnýn yýkýlmasý ihtimalinden dolayý tehlike saçýyor. Yýkýlmýyorsa bu yerin restorasyonu yapýlmalý deðil mi?
Örnekleri çoðaltabiliriz...
Nizipli hemþerilerim þehrimizde gerçekten eski yýkýmlara raðmen hala bir tarih yatýyor. Lütfen tarihimizin daha da yok olmasýna izin vermeyelim. Nizip’imizin tarihini tekrar canlanmasý için yetkililere sesimizi duyurmaya çalýþalým.
Anahtar Kelimemiz ;
Nizip’in tarihi yok olmasýn Restorasyonlar ARTIK baþlasýn…