Nizip'in ilk kütüphanesi Sayýn ALÝ DÝLER'in kendi kitaplarýný hediye etmesiyle þimdiki Okan Parkýnda bulunan binanýn içine açýlmýþtý ben tarihini çok fazla hatýrlamýyorum ama 1975 seneleri olmasý gerekiyor, bu kütüphane senelerce ordan oraya sürüklenerek þimdi Ömer Pekmezin Eczanesinin üstüne kadar gelmiþ, yaptýðým araþtýrmada þu an oradaki kütüphane aslýnda Ali DÝLER kütüphanesidir, Rahmetli Ali DÝLER'in binbir zorlukla okuyup biriktirdiði bu kitaplar artýk evine sýðmaz olunca Prof Dr. Uður ÇEVÝKBAÞ, Av.Orhan ÇEVÝKBAÞ ýn önermesiyle Nizip'e getirilip burada Nizip'in ilk kütüphanesini açarak halka açýlmýþtýr, ne yazýkki bu deðerli insanýn adý yýllar içinde kaybolup gitti.
Ali DÝLER Kimdir
Benim öðrendiðim çok kýsa bilgiler var ama bu konuda bilgisi olan varsa hatta resimler varsa burada yayýnlayalým.
Ali Diler aslýnda Gazianteplidir, Meþhur Tatlýcý Mustafa Güllüoðluyla birlikte Halep'e gidip tatlýcýlýðý öðrenmiþ, daha sonra Gaziantepte yine belkide ilk baklava dükkaný açmýþlardýr, daha sonra Ýstanbula gelip Beyoðlunda bir dükkan daha açan Ali Diler, okuyamamýþ biri olmasýna raðmen binlerce kitapý okuyup kendisini yetiþtirmiþ ve bu kitaplarýda saklamýþ güzel bir kütüphane yapmýþtýr, en son benim hatýrladýðým Ýstanbulda Bakýrcýlar çarþýsýnda Lokantasý vardý, þu an Ali Diler Vakfý adýnda aile vakýfý olan Ali Diler eðitime çok önem verirdi o yüzden binlerce öðrenci okutmuþtur.
Benim istediðim bu deðerli insanýn adýnýn yeniden kütüphanesinde yaþatýlmasýdýr.