Eski Ýmar Müdürümüz latif Beyle Yaptýðýmýz söyleþidir.
S.1- Ýmar Müdürlüðü Nedir?
Görev tanýmý olarak þehircilik özelliklerini taþýyan yapýlanmalarý ve örnek yerleþim bölgelerinin oluþturulmasý amacý ile, ruhsatsýz ve plansýz olarak inþa edilen yapýlarýn önüne geçerek, halkýmýzýn hak ettiði çaðdaþ yapýlanmaya vatandaþlarýmýzý yönlendirmek ve bunun için gerekli faaliyetleri yürüten birimdir.
Görevleri : Ýmar ve Þehircilik Müdürlüðü görevleri aþaðýdaki gibidir.
1. Belediye sýnýrlarý ve mücavir alan sýnýrlarý içinde kalan bölgelerde 3194 sayýlý Ýmar Kanunu ve ilgili diðer yönetmelikler doðrultusunda Belediye Baþkanýna býrakýlmýþ görevleri baþkan adýna yürütmek.
2. Nazým imar planý ve uygulamalý imar planlarý hazýrlamak.
3. Ýmar Kanunu ve imar planlarýna uygun olarak kamulaþtýrma yapmak.
4. Ýfraz,tevhit,parselasyon iþlerini yürütmek.
5. Ýnþaat ruhsatý ve yapý kullanma izin belgesi vermek.
6. Kaçak inþaat kontrolü yapmak.
7. Belediye ve mücavir alaný yerleþme yerleri ile bu yerlerdeki yapýlaþmalarýn; fen, saðlýk ve çevre þartlarýna uygunluðunu saðlamak.
8. Belediyenin yapacaðý inþaat ve düzenlemeler için proje üretimi yapmak.
9. Kentsel dönüþüm planlarýný yapmak
S.2- Bir ilçe de ne kadar önemlidir? (Ya da her yerde Nizip kadar önemli midir?)
Verdiðiniz kararla 100 binlik bir þehrin geleceðini nasýl etkileyebildiðinizi düþünmek görevin önemini kavramaya yardýmcý olacaktýr.Özellikle art niyetli kiþilerin rant kapýsý olarak gördüðü,birtakým insanlar ciddi rantlar saðlarken birtakým insanlarýn da çok büyük maddi kayýplara uðratýlabildiði bir makam olmasý nedeniyle sürekli spekülasyonlarýn odaðýnda olmaktadýr.
Öte yandan Belediyenin yapacaðý inþaat ve düzenlemeler için proje üretimi baþlý baþýna bir konu olup bizim için aslýnda önemli olan kýsmý da budur.
S.3- Ýmar Müdürü Olarak nasýl bir Nizip teslim aldýnýz?
Göreve baþlar baþlamaz yaptýðýmýz ilk tespit 15 yýllýk yerleþimde olan mahallelerimizdeki altyapý eksiklikleri idi.Atatürk,Yunus Emre,Karþýyaka,Fatih Sultan,Mimar Sinan,Belkýs,Fýrat,Menderes mahallelerimizin kanalizasyon,içmesuyu,yol-kaldýrýmlarý ile ilgili tek bir çalýþma yapýlmadýðý gibi,bir proje çalýþmasý dahi yapýlmamýþtý.Yani ilçenin hangi ihtiyaçlarýnýn öncelikli olduðu ile ilgili bir çalýþma olmadýðý gibi ihtiyaçlarýmýzla ilgili bir tek proje bile mevcut deðildi.Bunu birilerini eleþtirmek için söylemiyorum.Ama 8 katlý binalar yapýlmýþ,içinde insanlar oturuyor ve bunlarýn hiçbir altyapýsý yok.Üzücü olansa bu noktada bir gayretin dahi olmayýþý.
S.4- Ýlçenin Ýmar konusundaki eksiklerini söyleyebilir misiniz?
1993 yýlýnda GAP idaresi tarafýndan yaptýrýlmýþ olan imar planýnda çok fazla müdahale yapýlmýþ olup bunlarýn tek bir plan haline getirilmesi gerekiyordu.Tek plan haline geldikten sonra da Ýmar planlarýnýn þeffaf hale gelmesi ve her vatandaþýn ulaþabileceði mesafede olmasý gerekiyor.Esasýnda imar planýna isteyen her vatandaþýn ulaþabilmesi ve aleni olmasý gerekir.Yine sadece kýsa vadeli planlarýn deðil,ilçenin uzun vadeli ihtiyaçlarýnýn da gözönüne alýnarak planlanmasý gerekir.Sanayi,mezarlýk,stadyum,kent ormaný gibi büyük alanlý bölgelerin önceden planlanmasý,ilçenin gelecekteki konut,sanayi gibi geliþme alanlarý tespit edilerek turizm,tarým alanlarýnýn planlanmasý gerekir.
Nizip 100 bini bulan nüfusu ile 30 ilden büyük bir þehirken övündüðümüz sadece nüfusumuzdu maalesef.
--Hangi resmi kurumumuzun hizmet binasý modern bir binasý var?
--Hangi mahallemizde güzel bir park vardý.
--Hangi bir mahallemizde utanmadan,midemiz bulanmadan kullanýlacak bir WC vardý?
--Hangi okulumuz,hangi camimizini çevre düzenlemesi var?
--Hangi resmi ve sosyal hizmet alanýnýn mülkiyet sorunu çözülerek inþaata hazýr hale getirilmiþ?Tüm bu buna benzer sorularýn hepsine birden cevap aramaya çalýþtýk.
S.5 Göreviniz içinde ne kadarýný tamamlayabildiniz?
Allah'a þükürler olsun ki bunlarýn önemli bir kýsmýnda çalýþmlarýmýzý bitirdik.Bir kýsmýnda çözüm yoluna girildi,bazýlarýnda ise çalýþmalar devam etmektedir.Aslýnda olmazsa olmaz olanlardan baþladýk ve bu uzun bir zaman aldý.Çok uzatmadan bir kaç önemli hizmetimizden bahsedeyim.
1.Fýstýk hali ilave dükkanlarýnýn proje ve ihale aþamasý bitirildi.Mart ayýnda inþaatlar bitirilecek ve satýþ iþlemini özellikle seçim sonrasýna býraktýk.Belediyenin önümüzdeki 5 yýllýk yatýrýmlarýnýn tamamýný finanse edebilecek bir gelir bekliyoruz.
2.Yeni modern mezbaha ihalemiz bitti ve sözleþme imzalandý.
3.Osmanlý Parkýný büyük zorluklarý aþarak bitirdik ve halkýmýzýn hizmetine sunduk.Özellikle arsa tahsisi oldukça önemli bir aþamaydý.
4.Okan PArký ve diðer 10 kadar parkýmýzýn düzenlemesi tamamlandý.
5.19 ayrý noktadA taziye evlerimizi hizmete açýldý.
6.35 km kanalizasyon hattý tamamlandý.
7.Çevre düzeni planý ve uygulama imar plan çalýþmasý yapýldý ve onaylandý.Þimdi isteyen vatandaþýmýz ilçenin imar planýnýn tamamýný cüzi bir bedelle elde edebilir.
8.Yaklaþýk 2000 dönüm arazinin imar uygulamasý tamamlandý.Bunun sonucunda 60.000 m2 okul alaný kamunun eline geçti.Ayrýca bu alan içerisindeki park,sosyal kültürel alan ve yollarýn mülkiyeti Belediyemize geçti.Bu çalýþma eðer eskisi gibi arazi sahipleri tarafýndan özel mühendislik bürolarý eliyle yaptýrýlsaydý,yaklaþýk 1,5 trilyon lira mühendislik hizmeti bedeli ödeyeceklerdi.
9.Düzenli çöp depolama istasyonu projemiz tamamlandý.2009 yýlý programýna alýndý.Büyük bir çevresel sýkýntýmýza çözüm olacak inþallah.
10.En önemli hizmetlerimizin baþýnda gelecek bir çalýþmamýz da içmesuyu konusunda oldu.Biliyorsunuz biz göreve baþladýðýmýzda ilçenin yarýsý suya hasretti.KArþýyaka,Yeþilevler,Yunus Emre,Hafýzpaþa,Fevzipaþa,Sanayi Sitesinde hiç su alamayanlar bölgeler vardý.Bazýlarýnda ise þehir içinde açýlan ve kirliliði laboratuvar belgeleriyle belgeli kuyulardan þebekeye su veriliyordu.Þimdi þükürler olsun ki ilçemizin tamamýnda 24 saat su akmaktadýr.Daha da önemlisi Avrupa Birliði'nden alacaðýmýz hibe projesidir.Yukarýda bahsettiðim son 15 yýlda yapýlmýþ ve içmesuyu þebekesi hiç olmayan mahallelerimize yeni þebeke hattý döþenmesi,eski mevcut hatlardan çürüyen ve büyük kayýplara yol açan hatlarýn da deðiþmesi,7500 tonluk yeni su deposu ve terfi hatlarýný içeren projemiz Türkiye'de 350 Belediye arasýndan sýyrýlarak ilk 8 proje arasýna girmiþtir.Þu an projenin AB standartlarýnda proje haline getirilmesi çalýþmalarý devam etmektedir.Mart ayýnda ihale aþamasýna gelmiþ olacak projemizin bütçesi 23 milyon Euro olup bu bedeli %70 i AB hibesi olacaktýr.Geri kalaný da 10 yýl vadeli Ýller Bankasý kredisi ile saðlanacaktýr.Böylece Nizip'te içmesuyu sorunu tarih olacaktýr.11.Suni çimli spor sahasý ihalemiz yapýlmýþ olup 2009 yýlý baþýnda tamamlanmýþ olacaktýr.
Ýsterseniz burada keselim.Çünkü cami,okul düzenlemeleri,kaldýrýmlar ve diðer çalýþmalar oldukça uzun ve sýkýcý olacak.
Bundan sonra ki hedefleriniz nelerdir?
2004 seçiminden sonra Sayýn Baþkanýmýz göreve davet ettiðinde bir dönemlik diye konuþmuþtuk aslýnda ve ben 12 yýllýk meslek hayatýmýn 9 yýlýnda çalýþtýðým iþimi býrakarak geldim.Þu an 16 yýllýk inþaat mühendisiyim.Baþkanýmýzla konuþtuðumuz gibi bir dönemi bitirdik.Yine Baþkanýmýzla yaptýðýmýz görüþme sonucunda memuriyetten istife ettim.Sayýn Baþkanýmýz beni Belediye Meclisi'nde beraber çalýþmamýzý istediler.Biz de kabul ettik.Ýnþaah seçimden sonra Teknik Konulardan sorumlu Baþkan Yardýmcýsý olarak halkýmýza hizmet edeceðiz.Olmazsa olmazlarýmýz inþallah azaldý ve artýkgerçekten ciddi ve büyük projeler bizi bekliyor.Katlý otopark,köprülü kavþaklar,kültür sitesi gibi büyük projelerimiz için þimdiden oluþan boþlukta proje çalýþmalarýmýza baþladýk.Ýnþaallah memleketimize ve bize hayýrlý olur.
S.6 Türkiye içindeki benzer konumdaki ilçeleri baz aldýðýmýz da Nizip ne kadar önemli yerdedir?
Nizip'i diðerlerinden ayýran birçok önemli ayracýmýz var.Bir kere Zeugma'mýz var.Ýki barajýn arasýnda önemli miktarda sulanabilir tarým arazimiz var.Öte tarafta eskiden gelen bir sanayi kültürümüz var.Türkiye'de Organize Sanayi Bölgesi mevcut olan ender ilçelerden birisidir.Yine GAP'ýn kapýsý diyebileceðimiz bir noktada.Bu ve benzeri nedenlerle Nizip'in bir hamle yapmasý ve gelecekte önemli bir yere gelmesi hayal deðil.
S.7 Avrupa ilçeleri arasýnda baktýðýmýz da coðrafi ve fiziki olarak Nizip benzeyen ilçe veya il var mýdýr?
Coðrafya ve fiziksel bir karþýlaþtýrma yaparsak bence Nizip Avrupa yerleþim alanlarýna göre þehirleþmeye,yerleþime uygunluk açýsýndan çok önde denebilir.Ancak Avrupa Birliði'nin belki de en geri kalmýþ ülkelerinden Ýtalya'da gördüðüm bir iki konuyu belirtirsem diðer konulardaki geri kalmýþlýðýmýz biraz daha belirginleþir.Þehirlerde (özellikle tarihsel koruma alanlarýnda) evlerin balkon korkuluklarýný yerel idare belirler ve tüm vatandaþlar buna uyar ve modern görüntü ortaya çýkar.Bir de yerleþime açýlacak olan bölgelerin tüm kentsel altyapý ihtiyaçalrý tamamlanmadan bir tek konut yapýlmaz.Bizse 15 yýldýr oturulan evlerin kanalizasyonunu yeni yapýyoruz.
S.8 Yapýsal olarak Ýmar sorunu içinde 5-10 yýllýk imar planlarý çizilebilinir mi?
Ýmar planlarý ölçeklerine göre hazýrlanma süreleri deðiþir.Büyük ölçekte daha geniþ bir alan planlandýðýndan daha uzun vadeli olur.Küçük ölçeklerde ise ihtiyaçlar belirdikçe yakýn gelecekteki öngörüye göre plan hazýrlanýr.Yani 5-10 yýllýk plan çizilir ama bu plansýz bölgeler içindir.Eðer sorduðunuz bu kadar sürede deðiþtiirilir mi þeklinde olsaydý buna cevabým farklý olurdu.Zira o zaman ya hazýrlanan planýn gerçekten yeterli çalýþma yapýlmadýðýndan hazýrlandýðýna ,ya da orada birtakým özel ihtiyaçlarýn doðduðuna hükmedilir .Veya birtakým özel taleplere dayanarak bir çalýþma yapýlmýþ olabilir.
S.9 Gelecekte 20 yýl içinde ne kadar nüfus bekliyorsunuz?
Bu konuda yaptýðýmýz bir çalýþma sonucunda Nizip Merkez nüfusunun beklenmeyen bir durum görülmezse 2040 yýlýnda 150.000 civarýnda olacaðýný tahmin ediyoruz.
S.10 Kendinizin eklemek istedikleri nelerdir?
Ben 4,5 yýl ilçemizin önemli bir makamýnda görev yaptým.Bu süre içerisinde yaptýðým hizmetlerle ilgili vicdan azabý duyduðum bir konu yok çok þükür.Bu konuda bende hakký olan varsa haklarýný helal etsinler.Bana bu ilçeye hizmet etme þerefini bahþeden Rabbime þükrediyorum.Yine bu hizmeti verme fýrsatý sunan Sayýn Belediye Baþkanýmýza da minnettarým.Projelerimizin Merkezi Hükümet noktasýndaki takibi konusunda Sayýn Milletvekilimiz Mehmet Sarý'ya ve çalýþmalarýmýzda desteklerini sürekli yanýmýzda gördüðümüz Belediye Meclisi üyelerimize,Belediyedekiçalýþma arkadaþlarýma çok teþekkür ediyorum.Baþta Sayýn Kaymakamýmýz olmak üzere tüm kamu kurum kuruluþlarý idareci ve personellerine gönülden teþekkür ediyorum.En önemlisi de bize her türlü desteði ve tahammülü gösterme zahmetinde bulunan tüm vatandaþlarýma þükranlarýmý sunuyorum.Son olarak Nizip.com camiasýna minnet ve þükranlarýmý sunmak istiyorum.Çünkü Nizip.com benim için gerçekten çok önemli.Aslaýnda baþlarda okuduðum yorum ve mesajlara bizzat cevap veriyordum.Ancak birtakým sýkýntýlar nedeniyle son dönemde bizzat yazmamakla beraber günlük takip ediyorum.Almam gereken mesajý da inanýn alýyorum.Gelecek seçimlerin de ilçemize ve milletimize hayýrlar getirmesini diliyorum.