![]()
TRT 6 Kürtçe yayýný geçtiðimiz akþam resmi yayýn hayatýna baþladý. Kendi dilini ilk defa televizyonlarda canlý olarak izleme fýrsatýný bulan Güneydoðulular ekran baþýndan ayrýlmadý. Birçok ev ve kahvehanelerde vatandaþlar resmi yayýn hayatýna baþlayan TRT 6 ile Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan'ýn günler öncesinden haberleri verilen 'TRT Þeþ be xer be' (TRT 6 hayýrlý olsun) telafuzunu duymak için televizyonlara kilitlendi. Ailesiyle birlikte baþbakanýn konuþmasýný izleyen Birecikli vatandaþlar duygulanýrken, "Kürtçe baþbakanýn aðzýna çok yakýþmýþ. Öyle konuþtu ki sanki bizim gibi, bir yakýnýmla konuþmuþum gibi bana geldi. Telaffuzunda bir aksama, þaþýrma veya bir duraklama olmadý. Bu görüntüler bizleri çok duygulandýrdý. Keþke bu televizyon 30 yýl önce olsaydý dediler. Kürtçe yayýn yapacak olan TRT 6 resmen yayýna baþladý. Açýlýþta ise Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn Kürtçe mesajý Güneydoðu’da çok büyük bir ilgi çekti. Saat 19.00’da Ýstiklal Marþý’nýn okunmasýyla deneme yayýnýný noktalayarak yayýn hayatýna baþlayan TRT 6, kanalýn ilk programý TRT Arý Stüdyosu’nda canlý olarak gerçekleþtirildi. Nilüfer Akbal ve Rojin’in hem sunuculuk yaptýðý hem de Kürtçe türküler seslendirdiði programda, yayýnlara iliþkin bilgi verildi. Programda, Cumhurbaþkaný Abdullah Gül ve Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn TRT 6’ya iliþkin mesajlarý da ekrana geldi. Baþbakan Erdoðan’ýn konuþmasýnýn sonunda Kürtçe ‘TRT 6 be xer be’ cümleleri ise bazý vatandaþlarý duygulandýrdý. Ailesiyle birlikte Kürtçe yayýn yapan TRT 6’nýn karþýsýna geçen Birecikli vatandaþlar, insanlarýn kendi ana dillerinden yayýn bir televizyonun olmasýný çok önemli bir geliþme olarak deðerlendirdi. Baþbakan Erdoðan’ýn özellikle Kürtçe cümlelerini çok beðenen vatandaþlar, “Gerçekten Kürtçe Baþbakanýn aðzýna çok yakýþmýþ. Ben de konuþmasýný merak ediyordum. Ama gördüðüm kadarýyla aksanýnda bir yanlýþlýk, þaþýrma veya durgunluk olmadý. Bir Baþbakanýn televizyonda bizim dilimizden hayýrlý olsun demesi bizleri duygulandýrmýþtýr.
Devamý Ýçin Týklayýnýz...