T.C. BAÞBAKANLIK TOPLU KONUT ÝDARESÝ BAÞKANLIÐI - TOKÝ
15.12.2004 tarih ve 25671 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan 5273 sayýlý “Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasý Ýle Arsa Ofisi Genel Müdürlüðünün Kaldýrýlmasý Hakkýnda Kanun” ile 29.4.1969 tarihli ve 1164 sayýlý "Arsa Ofisi Kanunu"nun adý "Arsa Üretimi ve Deðerlendirilmesi Hakkýnda Kanun" olarak deðiþtirilmiþ ve Kanundaki görevler Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýna devredilmiþtir.
Özetle;
Konut, sanayi, eðitim, saðlýk ve turizm yatýrýmlarý ve çeþitli kamu tesisleri için anlaþma devir, satýnalma yolu ve benzeri þekillerde arazi ve arsa saðlama,
Arsa Stoku ve tanzim satýþlarý yapma,
Saðladýðý arazi ve arsalarý olduðu gibi veya planlayarak, altyapý tesislerini kýsmen veya tamamen ikmal ederek veya ettirerek ihtiyaç sahiplerine satma, kiralama, trampa etme, irtifak hakký tesis etme, kamu kurum ve kuruluþlarý eliyle pazarlama ve satma,
Konut, sanayi, eðitim, saðlýk ve turizm yatýrýmlarý ile kamu tesisleri yerleþme alanlarýnda arazi ve arsa alýmý ve altyapý inþaatlarý için tahsis edilen fonlardan kaynak saðlama,
Konut, sanayi, eðitim, saðlýk ve turizm yatýrýmlarý ile kamu tesisleri için gerçek ve tüzel kiþilere ait arazi ve arsalarý ve bunlar içerisinde veya üzerinde bulunan muhdesatý kamulaþtýrma,
Hazine, Belediye, Özel Ýdare ve Vakýflar Ýdaresinin satýþa çýkaracaklarý arazi ve arsalarý satýþ muamelesine tevessül etmeden önce kanun gereði Toplu Konut Ýdaresine bildirilen yerlerle ilgili olarak görüþ bildirme,
Konut, sanayi, eðitim, saðlýk ve turizm yatýrýmlarý ve kamu tesisleri için planlamayý öngördüðü ve tahdidini yaparak ilgili tapu idarelerine bildirmiþ bulunduðu sahalardaki arsa ve arazinin satýþlarýnda þuf'a hakkýný kullanma,
Sattýðý veya devrettiði arsa ve arazinin amacýna uygun kullanýlmasý için tapu kayýtlarýna, satýþ þartlarýna uygun alt yapý veya tesis yapýlmadýkça üçüncü kiþilere satýþ, devir, temlik yapýlamayacaðý ve haczedilemeyeceði hususunda þerhler koyma ve /veya bu amaca yönelik sözleþmeler yapma,
Konut, sanayi ve turizm bölgeleri, konut veya sanayi siteleri veya diðer kamu tesisleri meydana getirmek isteyen kamu tüzel kiþiliðini haiz kuruluþlar, kamu kurumlarý ve özel hukuk tüzel kiþileri ile araþtýrma, inceleme ve proje hazýrlama konularýnda teknik iþbirliði yapma, lüzum gördüðü yerlerde Maliye Bakanlýðýnýn muvafakatini almak þartýyle, bu kanunun uygulanmasý için belediyelerle ortaklýklar kurma,
Konularýnda Ýdaremiz yetkilendirilmiþtir.
Bu baðlamda; Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli yürütülmesi için görev mükerrerliklerinin ve yetki karmaþasýnýn önlenmesi yönünde önemli bir adým atýlmýþ, ülke genelinde konut, sanayi, eðitim, saðlýk, turizm yatýrýmlarý ve kamu sektörlerinde arsa üretim çalýþmalarýnýn bilhassa ucuz arsa ve konut üretiminin saðlanmasýna yönelik çabalarýn tek bir elden yürütülmesi saðlanmýþ, ucuz arsa üretimi ile konut maliyetinin düþürülmesi, dargelirli vatandaþlarýmýzýn konut edinmesinin kolaylaþtýrýlmasý ve atýl durumdaki kamu arazilerinin deðerlendirilerek ülke ekonomisine kazandýrýlmasýna yönelik çalýþmalarýmýz hýzlandýrýlmýþtýr.
TOKÝ yapýlmasýný yada diger beklentielr cok güzel istekler acizane bir kac fikrimi belirtmek isedim toki ev sayýsýný hanae halký sayýsýna göre ve arz talep olayýna göre planlýyor,bu konuda en etkili kurum beleidyedir.agýrlýk gece kondu dönüþüm projeleri ve alým gücü düþük olan insanlar için üretim daha fazladýr.þehir giriþ cýkýþlarý ve atýl durumdaki ucuz arsalar degerelndirmek amacýyla öncelik li olarak kullanýlmaktadýr. dgier beklentielre gelince kac tane büyük þehirde var yada yapýlmaya baþlatýldý???