bakalým beyninizn sag lobunumu yoksa sol lobunumu daha fazla kullanýyosunuz ??
1-Okuldayken hangi dersleri daha çok severdiniz?
a) Türkçe, Resim, Sosyal vb.
b) Fenle ilgili olanlarý
2-Hangi tip sporlarý yapmaktan hoþlanýrsýnýz?
a) Tek baþýna yapýlan sporlarý
b) Takým sporlarýný
3-Gördüðünüz rüyalarý ne sýklýkta hatýrlarsýnýz?
a) Çoðunlukla hatýrlarým
b) Ender olarak hatýrlarým
4-Ellerinizi ve mimiklerinizi konuþurken ne kadar kullanýrsýnýz?
a) Çok kullanýrým
b) Çok az kullanýrým
5-Ýki elinizin parmaklarýný birbirine geçirerek kapatýn. Hangi elinizin baþ parmaðý üstte kalýyor?
a) Sað
b) Sol
6-Þu an saatin kaç olduðunu tahmin edin, þimdi saate bakýn, yanýlma payýnýz ne kadar?
a) On dakikadan fazla
b) On dakikadan az
7-Aþaðýdakilerden hangisini daha kolay hatýrlarsýnýz?
a) Ýnsanlarýn yüzlerini
b) Ýnsanlarýn isimlerini
8-Ýki gözünü açýk tutarak elinizde ki kalemi, bir cam kenarý veya kapý kenarý ile hizalayýn. Önce sol gözünüzü, sonra sað gözünüzü kapatýn. Hangi gözünüzü kapatýnca kalem daha az oynuyor?
a) Sol gözümü kapatýnca
b) Sað gözümü kapatýnca
SONUÇ:
---"A" larýn sayýsý fazla ise, SAÐ beyniniz daha geliþmiþtir...
---"B" lerin sayýsý fazla ise, SOL beyniniz daha geliþmiþtir...
Ben SAÐ beyinli biriyim, çünkü...
-hayal ederim
-duyduklarýmý unutmam
-hissederim
-koku alma tad alma benim için çok önemlidir
-sezgilerimi kullanýrým
-iç güdülerim kuvvetlidir
-yeni þeyler üretirim
-subjektifim
-boyutlarý iyi algýlarým
-ritim duygum gelimiþtir
-bir bütün olarak görürüm
-duygularýmla hareket ederim...
Ben SOL beyinli biriyim, çünkü.....
-mantýk yürütürüm
-lineer düþünürüm
-sýnýflandýrýr-isimlendirir
-dizer listeler yaparým
-analiz ederim
-yapý incelerim
-matematiksel iþlemler yaparým
-bilinçli hareket ederim
-dili doðru kullanýrým
-detaylarý görürüm
-inceler ve odaklanýrým
-bütünü deðil parçayý görürüm
-sistemli ve disiplinli çalýþýrým
-objektif davranýrým...
SAÐ VE SOL LOB
Hem bilimsel hem de spiritüel kaynaklar iki türlü zihin olduðunu, baþka bir deyiþle insan beyninin sað ve sol loblarýnýn tamamen farklý çalýþtýðýný söylüyor. Özetle anlatmak gerekirse:
Beynin sol lobu yaratýcý deðildir, teknik konularda kapasitelidir. Bir þeyi ancak öðrendikten sonra yapabilir. Mekaniktir. Bu lob, muhakemenin, mantýðýn, matematiðin lobudur. Hesap, akýl ve düzenin kaynaðýdýr. Sað lob ise bunun tam karþýtýdýr. Rakamlarýn deðil, sözcüklerin, mantýðýn deðil, duygunun lobudur. Güzelliðe ve sevgiye duyarlýdýr. Çocuk doðduðu zaman sað lob iþlemektedir, sol lob iþlemez. Sonra, dýþarýdan aldýðý bilgilerle sol lob da iþlemeye baþlar. Aileden, toplumdan, okuldan öðrendikleriyle sol lob giderek daha çok aktive olur, enerji sað lobdan sol loba kayar. Eðitim sistemleri tamamen bundan ibarettir; sol lobu destekleyip sað lobu yok etme çabasýdýr. Yedi ile ondört yaþlarý arasýnda bu baþarýlýr ve çocuk bir vatandaþ haline gelir. Disiplini, dili, mantýðý, düz yazýyý öðrenir. Okulda rekabet etmeye baþlar, egoist olur. Güce, paraya ilgisi giderek artar ve daha da güçlü olabilmek için nasýl daha iyi eðitim alacaðýný düþünür, planlar yapar. Ve tabii ki çevresi de onu destekler. Bu koþullarda sað lob ancak uykudayken iþler, bazen de ********** alýndýðýnda. Batý’da **********nun bu kadar ilgi görmesinin tek nedeni eðitim sisteminin sað lobu tamamen yok etmeyi baþarmýþ olmasýdýr. Çünkü, Batý fazla eðitilmiþtir, yani bir tarafa yüklenmiþ, aþýrýya kaçmýþtýr. **********nun çekiciliði, anýnda vites deðiþtirmesinden kaynaklanýr. Enerji, sol lobdan sað loba geçer ve sahte bir mutluluk, coþku, rahatlama hali yaratýr. Zihin o denli aþýrý bir uca itilmiþtir ki duygusal yoksunluktan kaynaklanan bir isyan ihtiyacý doðmuþtur ve insanlar; sevginin, þiirin, doðanýn ve ruha gerçek doyumu veren güzelliklerin eksikliðini ********** ile gidermeye çalýþýrlar.
Ýnsanlýk bu kadar keyifsiz ve coþkusuz yaþamaya daha ne kadar devam edebilir ki? Durum ortada deðil mi? Yetiþkinler de mutsuz, çocuklar da. Bir þeylerin deðiþtirilme zamaný çoktan gelmedi mi? Sað lobun iþlemesine bu kadar karþý olan eðitim sistemi sizce böyle mi kalmalý?
Çocuklara zihinlerinin iki lobunu da kullanmalarý öðretilirse sorun çözülür. Hesap yapmalarý gerektiðinde, yani ticarette ve iþ yaþamýnda sol lob ne kadar gerekliyse hayatýn tadýný çýkarmak ve mutlu olmak için de sað lob o kadar gereklidir. Sað lob nihaidir, sol lob ise bir araç. Sol lobun, sað loba hizmet etmesi gerekir. Amaç, mutlu olmaksa en önemli koþullardan biri budur.