Bir eðitimci olarak ve yýllarýný Türkiye'nin farklý coðrafyalarýnda gençlerin eðitimine adayan birisi olarak, eðitim sistemimizi burada tartýþmak isterim. Bu eðitim sistemimiz doðrumudur. Bu konuda ne dersiniz?
Bir eðitimci olarak ve yýllarýný Türkiye'nin farklý coðrafyalarýnda gençlerin eðitimine adayan birisi olarak, eðitim sistemimizi burada tartýþmak isterim. Bu eðitim sistemimiz doðrumudur. Bu konuda ne dersiniz?
Konu Ramazan Tarhan tarafýndan (18.12.08 Saat 08:30 ) deðiþtirilmiþtir.
LÝSE EÐÝTÝMÝ GEREKSÝZDÝR
Resulullah Efendimiz’in (sas) ashabýna bir þeyler öðretirken takip ettiði yol ile eðitimle ilgili çok önemli kurallarý da ortaya koymaktadýr. Allah Resulü’nün eðitim metodunda çaðdaþ eðitimde ‘öðrenmeye hazýr olma’ denilen prensibe öncelikle dikkat ettiðini görüyoruz. Hadislerdeki kýsalýk ve özlük, her birinin birer vecize niteliðinde oluþu bu sebebe dayanýr. Ýbn-i Mesud bu durumu þöyle anlatýr: “Ashabý usanýp sýkýlýr düþüncesiyle Resul-i Ekrem bize her gün deðil, arada bir va’z ve nasihat ederdi.”
Günümüz insanlarýn veya o kadar üniversitelerde yapýlan araþtýrmalarýn ulaþtýðý sonuçlara bundan 1400 yýl önce Peygamber uygulamýþtý. Hatta, günümüz batý eðitim sisteminin ulaþamadýðý bir çok noktalarý da Peygamber görmüþtü. Bugün, dünyada eðitim sistemi büyük bir krizin içinde. Okullarýn çok olmasý, insanlarýn bu okullarda iyi bir eðitim görmeleri cehaleti kaldýrmýyor. Ýnsanlar, daha iyi birer eþkýya, hýrsýz ve terörüst oluyor. Hapishanelere baktýðýmýzda büyük ve karmaþýk suçlarýn eðitimli kiþilerce iþlendiðini görmekteyiz. Bu durum, eðitimin tek baþýna yeterli olmadýðýný, eksik bir þeyler olduðunu göstermektedir.
Eðitimdeki diðer bir handikap da insanlarýn ömürlerinin üçte birinden fazlasýnýn saçma bir eðitim ve meslek öðrenmeyle geçtiðidir. Ýlk, orta, lise, üniversite, ihtisas gibi aþamalarý geçen birisinin yaþý 25’e ulaþmaktadýr. Bu döneme kadar gencin bakýmýný ailesi veya devlet saðlamaktadýr. Bu aþamaya ulaþýncaya kadar kiþi hayatý boyunca bir kere bile ihtiyaç duymayacaðý, kullanmayacaðý saçma bilgilerle kitap yüklü merkeplere dönüþtürülmektedir. Bu da eðitim sistemimizdeki açmazlarýn baþýnda gelmektedir. Ýnsanýn en üretken çaðý, saçmalýklarý öðrenmekle geçirilerek, beklide insanlarý bir yarýþ atý haline getirerek asli görev ve fonksiyonlarýndan uzaklaþtýrýlmaktadýr. Bu süreç daha da kýsaltýlabilir. Kiþilerin ne olacaðý daha erken yaþlarda tespit edilerek yetiþmek istediði alana yönelik eðitim verilerek daha genç bir çaðda hayata atýlabilir. Örneðin lise eðitimi tamamen lüzümsuz bir eðitimdir. Burada verilen bilgilerin daha az yoðunluðu ilk öðretimde verilmektedir. Ayný bilgilerin burada tekrarlanmasýnýn hiçbir akli mantýðý yoktur. Bu uygulamayla milyarlarca kaynak, sermaye israf edildiði gibi, milyonlarca gencin de en güzel yýllarý heba olmaktadýr. Yapýlmasý gereken en doðru yöntem, ilk öðretimin kalitesinin artýrýlarak, gence temel eðitim verildikten sonra doðrudan ihtisaslaþmaya yönelmektir. Böylece gencimiz bir dört yýl kazanacaktýr. Düþünebiliyor musun? Yirmi yaþýnda doktorlarýmýz, mühendislerimiz ve öðretmenlerimiz olacak. Ýnsanlar daha erken bir çaðda üniversiteyi bitirdiklerinden iþ hayatýna atýlarak daha verimli olacaklar. Okul bittiðinden daha erken çaðda evlenerek, çocuklarý ile aralarýndaki makas fazla açýlmamýþ, kuþak çatýþmasý fazla doðmamýþ olacaktýr.
Alternatif Bir Eðitim Modeli
Çoktandýr üzerinde düþündüðüm lise eðitimi sistemi hakkýnda aykýrý bir görüþ öne süreceðim. Bu görüþ bir çoklarýnýzýn tepkisine neden olabilir. Ama unutmayýn ki her yeni görüþ tepkiye neden olmuþtur. Çiçeklerle karþýlanan hiçbir peygamber olmamýþtýr.
Öncelikle Türkiye’de uygulanan lise eðitimi sistemi bence tamamen kaldýrýlmalýdýr. Çünkü hiçbir amacý ve hedefi olmayan, gençlere sadece zaman kaybýna yol açan böylesine gereksiz bir eðitim tarihin hiçbir aþamasýnda uygulanmamýþtýr. Lise eðitim hem gereksiz ve hem de masraflý bir eðitimdir. Lise eðitimin hiçbir amacý olmadýðý gibi, günümüzde liseyi bitirmiþ olmanýn kiþiye kazandýracaðý hiçbir artý özellikle de bulunmamaktadýr. Eðer kiþi üniversiteye gitmeyecekse lise eðitimi ve diplomasý onun için bir lüks olmakta ve orda öðrendiði bilgiler, hayatýnýn hiçbir aþamasýnda kendisine yararý dokunmamaktadýr.
Düþünebiliyor musunuz solucanýn sindirim sistemini bilmek veya firiglerle ilgili tarihi bilgileri ezberlemiþ olmak, ya da trigonometriyi atomun numarasýný bilmek kiþiye ne kazandýrcaktýr. Tamamen gereksiz ve fuzuli bir bilgi verilerek kitap yüklü merkepler (kurani bir deyimdir) yetiþtirilmektedir. Ýnsanlarýn her þeyi bildiði ama aslýnda hiçbir þeyi bilmedikleri bir sistem. Cehli mürekkep dedikleri durum. Bilen cahiller. Ýþin ironisi de kimse cehaletini kabul etmiyor. Çünkü bundan 100 seneye göre oldukça çok okumuþlar. Bundan yüz sene önce bu kadar okumuþ olan insanlar standart üstü ve bilgin olabilirdi. Þimdi birer cahil….
Bu lise programlarý ve müfredatlarý tamamen batý orjinli. Büyük olasýlýkla sömürge ülkelerine uyguladýklarý programlardýr. Biz missisipinin uzunluðunu ezberlemekle meþgulken onlar petrolümüzü ve kaynaklarýmýzý çalmayla uðraþýyorlardý. Yani zihnimizi boþ þeylerle dolduruyorlar. Böylece genç ve dinamizmimizi çalýyorlar. Artýk bu uykudan uyanma vakti gelmiþtir.
Uykudan uyanmanýn yolu lise bölümlerimizi tamamen kaldýrmaktadýr. Ya da ilk öðretim 4, orta öðretim 2, lise 2 olmak üzere sekiz yýla sýðýdýrabilirizi. Zaten lisede öðretilen bilgiler ortaöðretimin bir tekararýndan baþka bir þey deðildir. Bir öðretmen olarak lise öðrencilerinde edindiðim intiba, zoraki bir eðitimden geçtikleridir. Öðrenciler, okumamak için direnmektedirler. Halbuki bu okullar kaldýrýlsa gençler bu iþkencelerden kurtulacaklardýr. Lisede harcadýklarý dönemi üniversitede harcayacaklar, daha akademik ve ihtisasa yönelik bilgi edineceklerdir. Üniversite, gençlere bir hedef vereceðinden gençlerin gelecek kaygýlarý daha aza inecek, hedefe yoðunlaþacaklar, derslere daha iyi konsantre olabilecekleri gibi okullardaki þiddet olgusu da kendiliðinden ortadan kalkacaktýr.
Düþünebiliyor musunuz? 18- 20-22 yaþlarýnda doktorlarýmýz, mühendislerimiz ve yetiþmiþ elemanlarýmýz ortaya çýkmýþ olacak, toplum daha dinamik olacak. Halbuki lisenin olduðu sistemde gençlerin hayata atýlmalarý 30’lu yaþlara ulaþýyor. Bu dönemlerde dinamizm ölmüþ, gelecek kaygýsý aðýr basmýþ hayatýn ellerinden kaymamasý için mücadele etmektedirler.
Liselerin ortadan kalkmasý ile devletin ve ailelerin üzerindeki büyük bir maliyet de ortadan kalkacak. Devlet liselere harcadýðý masrafý üniversitelere harcayarak daha kaliteli eðitim verecektir. Mevcut liseler de üniversitelere veya ilköðretimlere devr edilerek kalabalýk sýnýflar ortadan kalkacak, çocuklarý liseye göndermek için köyden kente gönderen ailelerde bu külfetten kurtulacaklardýr.
Liselerin kalkmasýný faydalarý saymakla bitmez. Liseler, sadece gençlerin zamanýný çalmakta, onlarý köreltmekte ve oyalamaktadýr. Devlet, lise ve askerlik ile gençlerin neredeyse 6 yýlýn gasp etmektedir. Halbuki hayatýmýz o kadar da uzun deðil.. Her þeyi bilmek zorunda deðiliz. Bilgileri uzmanlarý bilsin. Biz hangi alana yoðunlaþtýysak o alanda en iyisi olalým diyorum.
Ýbrahim Halil er
Bu konuyu yazdýktan sonra epey mail aldým. Ya da beni görenler konuyu benimle tartýþmak istediler. Genelde bu konuda oluþan kanaatleri þu þekilde sýralayabilirim.
l. Liseler gerçekten artýk iþlevini bitirmiþ durumdadýr. Bunlarýn ýslah edilmesi gerekir.
2. Düz liseleri kaldýrarak meslek liseleri oluþturulmalý, sadece anadolu ve fen liseleri kalmalýdýr.
3. Okumak isteyenler sýnavla alýnmalý geri kalanlar meslek liselerine gönderilmeli, meslek liselerinin kalitesi artýrýlarak gerçekten meslek öðretilen yerler haline gelmeli, ayrýca günümüzün ihtiyacý olan mesleklerde eklenmelidir.
4. Liseler gereksiz. Ortaöðretimden sonra insanlar ya mesleki eðitime yönlendirilmeli veya üniversiteye gidebilecek durumda olanlar üniversiteye gönderilmeli, liselerde zaman kaybettirilmemelidir. Liseler birer bekleme odasý haline getirilmemelidir.
Genelde olumlu tepki aldým. Hatta bu konuyu geniþletip dergilerinde yayýnlanmasýný talep edenler de oldu. Bense daha konunun olgunlaþmasýný bekliyorum. Açýkçasý sizlerin yol gösterici ve zihin açýcý yorumlarýnýzý bekliyorum.
Þuni bilinki bu satýrlarýn yazarý yýllardýr okullarda eðitim veren bir öðrtemendir. Yani hariçten gazel çalmamaktadýr. Doðuda da, Ankara'da devlet okullarý ve kolejlerde de çalýþtým. Gördüðüm tamemen bu eðitimin gereksiz olduðudur. Biz öðretmenler, artýk bilgi öðretmek bir yana çocuklarý 40 dakika sýnýfta tutabiliyorsak kendimizi baþarýlý görüyoruz. Zaten nottan baþka da hiçbir yaptýrým gücümüz yok. Birbirimizi aldatmanýn anlamý yok... Türkiye'de Lise eðitimi ölmüþ durumda...Batýda alternatif eðitim modelleri tartýþýlýyor. Hatta bir çok ülkede uygulamaya geçilmiþ bile. Almanya'da çocuklar, ortaöðretimden itibaren ilgi ve yeteneklerine göre bir alana yönlendiriliyor. Üniversiteye gidecek olanlar daha ilköðretimde seçiliyor. Bizde ise tamamen sömürgeci bir eðitim. Gençlerin zamanýný ve hayatýný çalan bir eðitim. Lise çaðý, gençlerin cinselliði keþfettikleri çað olduðu içinde korkunç. Özellikle karma eðitimde iþ daha da feci....
Ayrýca, hayatta hiç bir zaman kullanmayacaðýmýz bir bilgiyi öðrenmenin ne anlamý var. O kadar ömrümüz uzun mu? Býrakalým insanlar ihtisaslaþsýnlar. Zaten ihtiyacýmýz olan bilgileri bir þekide öðrenmiyor muyuz?
Konu ibrahimhaliler tarafýndan (16.12.08 Saat 21:33 ) deðiþtirilmiþtir.
Üniversiteye gitmeyecek/gidemeyecek bir gencin (18 yaþýndan) liseden sonra hangi mesleðe yönelip baþarýlý olmasý beklenebilirki?
Sonucu iyi kötü belli, düþe kalka da olsa liseden mezun olma garantisi olan bir öðrenciyi en ateþli çaðýnda sýnýfta ders anlatmak (gerek aileden kaynaklanan gerekse sistemden kaynaklanan gayri ciddi disiplin anlayýþý varken) cesaret ister.
Son yýllarda (özellikle büyük þehirlerde artýk iyice aþikar olan) çeþitli mesleklerde çalýþacak kiþi bulunamamasý nedeniyle bazý meslek türleri nerdeyse yok olmak üzere,
Daha sayýlabilecek bir çok nedenden dolayý lise eðitimi (aslýnda biz buna kabaca sistemden kaynaklanýyor diyorduk ancak Sn. Hocam tam adýný koymuþ) gençlerin önünü, ufkunu daraltarak tabiri caizse iðne deliðini göstererek kapýdan geçer gibi geç diyor.
Lafý uzatmanýn anlamý yok Ýbrahim Halil Er hocamýz çok önemli bir konuyu cesaretle gündeme getirerek hem sorunu ortaya çýkarmýþ hemde çözüm yolunu sunmuþ.
Bana göre bunun üzerine söylenecek bir söz yok...
"Zaten nottan baþka da hiçbir yaptýrým gücümüz yok. Birbirimizi aldatmanýn anlamý yok... Türkiye'de Lise eðitimi ölmüþ durumda...Batýda alternatif eðitim modelleri tartýþýlýyor. Hatta bir çok ülkede uygulamaya geçilmiþ bile. Almanya'da çocuklar, ortaöðretimden itibaren ilgi ve yeteneklerine göre bir alana yönlendiriliyor. Üniversiteye gidecek olanlar daha ilköðretimde seçiliyor. Bizde ise tamamen sömürgeci bir eðitim. Gençlerin zamanýný ve hayatýný çalan bir eðitim. Lise çaðý, gençlerin cinselliði keþfettikleri çað olduðu içinde korkunç. Özellikle karma eðitimde iþ daha da feci...."
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Hocam benmi yanlýþ biliyorum yoksa sizmi hata yapýyorsunuz anlamadým, þu anki uygulamada isteyen liseyi okumadan meslek lisesine gidiyor zaten yani sizin dediðiniz gibi 18 yaþýna geldiðinde meslek edinebiliyor illaki üniversiteye gitmesine gerek yok zaten herkes üniversite bitirirse ne olur bu memleketin hali, þimdiden üniversite diplomalý yüzbinler var mesleðini yapamayan, sizin dediðiniz normal liselerin kaldýrýlmasý ve herkesin meslek liselerine gitmesi konusu doðru bir tespit ama üniversite okumak isteyen gencin bence lise eðitimini almasý þart, yoksa Üniversite bitiren birinin bilgi deposu çok boþ olur, üniversite bitiren birinin konusunda otorite olmasý gerektiðini düþünürsek genel kültürününde çok iyi olmasý gerekmektedir, ben sizin fikirlerinize katýlmýyorum, sizin önerdiðiniz sistem ancak yaþ ortalamasý çok yüksek olan ülkelerde olur Türkiyenin %75 i genç nüfus ve halada Sayýn Tayyip Erdoðanýnda dediði gibi çocuk yapýp duruyoruz eðer nüfus artýþýmýz bu hýzla giderse üniversitelere gidecek çocuklarý elemenin baþka da yolu olmaz bu kadar gencin üniversite okumasý mümkün deðil o yüzden gençleri meslek liselerine yönlendirmenin bir yolunu bulmalýyýz aileler çocuklarýnýn doktor mühendis olmalarýný istediðinden bu yýðýlmalar oluyor yoksa þu andaki eðitim sistemimiz Türkiyeye özeldir ve geçerlidir, liseleri zorlaþtýrarak gençlerin meslek liselerine gitmeleri saðlanmalýdýr bir müddet sonra zaten normal liselerin sayýsý azalarak kendiliðinden yok olacaktýr.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Öncelikle benim buradaki alternatif tezim liselerin yerine meslek liselerine aðýrlýk verilsin veya liselerin sayýsý azaltýlsýn þeklinde deðil, lise eðitimin tamamen gereksiz olduðu ve kaldýrýlmasýdýr. Meslek okullarýný da bir lise hüviyetinden çýkarýp meslek yüksek okullarýna dönüþtürülebilinir.
Liseleri gereksiz görmem, liselerin müfredatýnýn tamamen insanýn hayatýnda iþine yaramayacaðý bilgilerle þiþirildiðini bildiðimdendir. Böyle gereksiz bilgilerle vakit kaybetmek yerine direk üniversiteye baþlansa ve üniversitelerin de kalitesi artýrýlsa daha yararlý olunmuþ olunur. Hatta üniversitelerin ilk yýlý ingilizce hazýrlýk þeklinde deðerlendirilerek gençlerimizin ingilizce öðrenmek için uðraþmalarýný ve para harcamalarýda engellenmiþ olunur.
Müslüm bey, doðru biliyor. Öðrencilerin meslek liselerine yönelmelerinde bir engel yok. Ama kimse gitmek istemiyor. Çünkü baþka engeller konulmuþ durumda...Ama dediðim þekilde yapýlýrsa gençler ortaöðrenimden sonra üniversiteye giderek daha dinamik bir þeklide eðitim almýþ olurlar. Tabiki herkesin üniversite okumasý gerekmez. Sözüm, üniversiteye gidecek olanlar içindir. Ama Sistem þöyle yapýlabilir. Ortaöðrenimden sonra mesleki eðitim verilen meslek yüksek okullarý ve diðer üniversiteler þeklinde dönüþtürülerek bir anlamda herkes üniversiteli yapýlmýþ olunur. Tabiki kim mesleki okullara, kim diðer üniversitelere gidecek onu da ortaöðretim baþarý puaný, sbs, not ortalamalarý ve sýnýf öðretmenlerinin deðerlendirme- kabiliyet kriteleri esas alýnablinir.
Ama ne olursa olsun, liseler bu haliyle devam edemez. Liselerde bu þekilde bir eðitim verilmesi Emperyalist ülkelerin bizim gibi az geliþmiþ ülkelerdeki dinamizmimizi öldürmek amacýna yöneliktir. Sömürge ülkelerinde yoðun bir fikir savaþý verilir. Avrupada üniversite düzeyinde öðretilen logaritma, buralarda genç dimaðlarda ezberletilerek zihni körelme saðlanýr.
Ben yýllarýný eðitime adamýþ birisi olarak sistemin aðýr müfredatý altýnda ezilen çocuklarý gördükçe içim cýz eder. O kadar aðýr konular verilerek kendi yavrularýmýzý aptal yerine koyuyoruz. Tamamen ezberci bir gençlik istiyoruz. Bazýlarý son yapýlan müfredat deðiþikliiðinde bunun ortadan kalktýðný söyleyebilirler. Bu müfredatý iyi biliyorum. Müfredatý hazýrlayanlarla sürekli teþriki meþai yapýyorum. Müfretanýn en büyük eksikliði, Türkiye þartlarýna uymamasýdýr.40-50 kiþilik sýnflara göre deðil 20-25 kiþilyik sýnýflara göre yapýlmýþtýr. Ayrýca, müfredat veliye büyük bir yük yüklemektedir ki her veli bu konuda donanýmlý olmadýðýndan çocuðunu yeterince bilgilendirememektedir. Bu da Etüt Merkezlerine yönelmeye yol açmaktadýr.
Konu çok derin....Ama eðitim sistemini halledememiþ bir ulus, büyüyümez. Eðer üç kuruþ paranýz varsa onu bir fabrikaya yatýrýrsanýz bir kaç aileyi ama eðitime yatýrýrsanýz belki de bir ulusu kurtarýrsýnýz.
bence egitim sistemi bastan sona yanlýs yýllardýr söyleniyo deðiþen ne oldu ha sadece benim dönemimde ilkokulda ingilizce yokken 4 ve 5. sýnýfada bu ders kondu buda güzel biþi hiç yoktan.. mesela biçok insan ana okulunu es gecer halbuki 3_4 yas çocugun herseyi algýladýðý gördüðü merak etiði ve anýnda kaptýgý yastýr önce ana okul sonra ilkokulda gerekli bütün egitimler iyi bi þekilde verilecekki temel saglam olsun temel saglam olmadýktan sonra üstüne ne insa eddersen et olmaz.. en gec ortaokulda cocuðun hangi alana daha yatkýn ve ne yönde yetenekleri var buda aile ve rehberlik ögretmenleri tarafýndan ciddi anlamda izlenip ele alýnmalý ögretmenler bu konuda cok hassas davranmalý sonucta birçocuk =bir gelecektir.. ama surda bi gercek var lise tamamen gereksiz demeyelim ama lisede öyle seyler varki müfredatta belki onlarýn bi çoðu günlük yasantýda kiþiye bi getirisi olmayacak seyler.. ben tamamen yanlýs secimlerimle hayatýmý mahvettim e.a. istememe ragmen sayýsalda okudum sonrada hiç sevmediðim bölümü okudum istemeye istemeye simdi günlük hayatýmda molden girip organik kimyadan cýkýyorum etanlar propanlar cok iþime yarýyo ya ne de olsa.. mesela fizik bölümü en zor bölümlerin basýný ceker hele helede kuantum fiziði adamlar olmayan seyi varmýs gibi düsünmek ve varmýs gibi analiz etmek zorundalar peki bu kadar cabadan emekten sonra noluyo fiziðin alýmý cok az olduðu için anca dersanalerde yapabilirse yapýyolar iþte ögretmenlik yada imkaný varsa gidiyo yurtdýsýna yabancý ülkede fizigi bitiren birine prof. gözüyle bakýlýyo.. hersyi gecelim Türkiyede issizlik oraný böyleyken bence, hersey zor derim..
Gözlerimdeki yansýman Senden öte bir Sen, Sana verecegim o can Benden öte bir Ben...
Peygamberimiz bir hadisinde "faydasýz ilimden Allah'a sýðýndýðýný" belirtiyor. Günümüzde malesef o kadar faydasýz ilim öðretiyoruz ki... Her yýl bir sürü seçmeli ders çýkmakta biz öðretmen olarak o derslerin kitabýný alýp öðrenip ardan öðrencilere bunu anlatmaktayýz. Ne iþlerine yarayacaksa...
Ýslam ilim literatüründe ilimler Farzý Ayýn, Farzý Kifaye, Müstehap ve Haram ilimler þeklinde sýnýflandýrýlmaktadýr. (ilmi anlamda ilimlerin tasnifi çok uzun bir konu ama kýsaca böyle) Farzý ayýn ilimler, her müslümanýn öðrenmesi gerekli olan ve günlük hayatýnda lazým olacak ilimlerdir. Farzý kifaye ise toplumda bazý insanlarýn bilmesi ile diðer insanlarýn sorumluluktan kurtulduðu ilimlerdir. Mesela Týp ilmi bunlardan birisidir. Müstehap ilimler çoktur. Yani öðrenilmesinde zorunluluk yok, ama öðrenildiðinde güzel olan ilimlerdir. Haram ilimler ise temelde insanlara zarar veren veya faydasýz ilimlerdir. Sihir büyük vs.gibi.
Günümüzde biz topuzun ucunu iyice kaçýrmýþýz. Lisede yoðun bir þekilde her ilimden bilgiler vermekteyiz. Gençlerin zamanlarýný çaldýðýmýzý, o güzel yýllarýný heba ettiðimizi ve hayata geç attýðýmýzý görmüyoruz. Bu iþin temel mantýðýnda gençlere güvensizlik gelmektedir. Yani 18-20 yaþlarýnda doktor olur mu? öðretmen olur mu? mantýðý. Halbuki yeri geldiðinde 19. yaþýnda Ýstanbul'u fethettiðimizi övünerek anlatýrýz. Neden 19'unda baþarýlý insanlar yetiþtirmiyoruz... Liseyi bitirip üniversiteyi kazanan bir gencin yaþý 20'ye dayanýr. 5-6 yýl üniversite yaþ olur 25-26, Askerlik yaþ olur 28, iþ arama, evlilik yaþ olur 30. Otuzundan sonra eli para gören ve hemen ardýndan çoluk çocuk telaþý ile koþuþturan bir hayat...
Bence artýk nasýl ki kapitalist sistemin sonu geldiðini görüyorsak, bu mantaliteyle verilen eðitimin de sonu gelmiþtir. Bu ilköðretim, lise ve üniversite aþamasý Allah'ýn emri deðil.. Kul yapýmý ve çað dýþý bir uygulama...
Bu aþamanýn ekonomiye verdiði kaybýda düþünürsek varýn siz hesaplayýn.. Bir lisede en az 30 öðretmen 5 personel var.. Her öðretmen ve personelin 1200ytl aldýðýný sosyal haklar ve emekli sandýðý ödemesi ile 2000ytl masraf yaptýðýný hesaplarsak bir okulun sadece öðretmen parasý ayda 60000ytl eder. Bunun elektirik, su, yakýt ve diðer masraflar da hesaplandýðýnda rakam daha da artacaktýr...
Boþa harcanan bir para. Bu parayla çok daha kaliteli eðitim verilebilinir... Ayrýca, bu para ile insanlara iþ imkanlarý saðlanabilir...
Düþünsenize bir çok lise mezunu iþsiz var çevremizde... Bir çok lise mezunu amele de var... Hayatlarý boyunca kullanmayacaklarý bir bilgi ile donatmaþýz... Lüzümsüz bilgiden Allah'a sýðýnýrým...
Konu ibrahimhaliler tarafýndan (20.12.08 Saat 21:02 ) deðiþtirilmiþtir.