29 Aralýk 1950'de Gaziantep’in Nizip ilçesine baðlý Kýzýlcakent köyünde doðdu.Çocuk yaþtayken geçirdigi bir hastalýk sonucu kýsmý felçlik geçirdi.Bu kötü hastalýðýn pençesinde çocukluðunu geçiren Edip Akbayram'ýn müziðe tutkusuda çocukluk yýllarýnda baþladý.Haftalýðýndan biriktirdiði paralarla ünlü pop þarkýcýlarýnýn konserlerine gider, eve döndüðümde aynanýn karþýsýnda onlarýn taklitlerini yapardý.Çocukluk yýllarýnda bir orkestra kurarak amatör olarak düðün salonlarýnda çalýþtý.Lisede kurduklarý orkestrada Pir Sultan'ýn, Karacaoðlan'ýn deyiþleri üzerine yaptýklarý besteleri çalýp söylediler. Ýlk plaðýný da lise yýllarýnda yaptý: ‘‘Kendim ettim kendim buldum. Ýlk plaðýný çýkardýðý grubun adý Siyah Örümcekler'di. Plakta zaten "Siyah Örümcekler-Gaziantep Orkestrasý" ve "Edip Albayram ve Siyah Örümcekler" baþlýklarý altýnda iki farklý baskýyla çýktý.
Adana,Akbayram'ýn kurduðu orkestrayla ilk sahneye çýktýðý kenttir. Burada "Beyaz Saray" adlý bir gazinoda çalýþmaya baþdý.Akbayram yoksulluk içinde geçen bir çocukluktan sonra, liseyi bitirip 1968 yýlýnda Ýstanbul'a yerleþti.Liseyi bitirdiði zaman hep öðrenmeyi istediði mesleðin, doktorluðun eðitimini almak için üniversite sýnavlarýna girdi ve diþ hekimliðini kazandý. Müzige olan tutkusu ve giddikçe parlayan stili yüzünden Diþ hekimligi egitimini yarýda býraktý.1971'de Altýn Mikrofon Yarýþmasý'na katýldý.Aþýk Veysel'in bir þiirinden esinlenerek gerçekleþtirdiði ilk bestesi olan "Kükredi Çimenler" ile birinci oldu. 1974'te Dostlar Orkestrasý'ný kurdu ve Anadolu pop müziðinin önde gelen isimlerinden biri oldu.Daha sonra Kara Kuzu, Deniz Üstü Köpürür ve Garip adlý 45'liklerimle ödüller aldý ve ünü yurt çapýnda duyulan bir sanatçý oldu. "Aldýrma Gönül" ve "Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" adlý parçalarýyla satýþ rekorlarý kýran ve altýn plak kazanan sanatçýnýn çeþitli kuruluþlar tarafýndan verilen 250 kadar ödülü mevcuttur.1980 Yýlýndan sonra Edip Akbayram ve benzeri müzik yapanlar için zor yýllar oldu.1981-1988 Yýllarýnda bestelerinin TRT'de çalýnmasý yasaklandý. Ama 1990 dan sonra özellikle ‘‘Türküler Yanmaz’’ albümüyle yeni bir çýkýþ yaptý ve kendi çizgisinde sapmadan yürümeye devam ettiðini gösterdi. Can Yücel'in, Oktay Rifat'ýn, Ahmed Arif'in, Vedat Türkali'nin yapýtlarýndan bestelediði þarkýlarý büyük ilgi gördü.Edip Akbayram,bugün halen müzik yaþamýna devam etmekte ve geçimimi kaset ve konserlerimden gelen paralarla kurduðu iki ortaklý küçük bir inþaat þirketi nden edlde ettigi gelirle saðlamaktadýr.Bu þirket,çevre düzenlemeciliði, TIR taþýmacýlýðý, küçük çapta bina yapýmýyla uðraþýyor.Ayrýca, 1979 yýlýnda Ayten haným ile evlenen sanatçýnýn bu evliliðinden Ozan ve Türkü adlarýnda bir oðlu, bir kýzý var...