Çetin bey, yazýnýzý zevkle okudum. Ancak sonlarýna doðru bahsettiðiniz "þabaþ" onu açýklarmýsýn, sadece bilgilenmek için soruyorum. Ne olduðunu merak ettim.. Cevabýnýz için þimdiden teþekkür ederim..
Çetin bey, yazýnýzý zevkle okudum. Ancak sonlarýna doðru bahsettiðiniz "þabaþ" onu açýklarmýsýn, sadece bilgilenmek için soruyorum. Ne olduðunu merak ettim.. Cevabýnýz için þimdiden teþekkür ederim..
Çetin bey, yazýnýzý zevkle okudum. Ancak, sonunda bahsettiðiniz "þabaþ" nedir onu merak ettim. Biraz açýklarmýsýnýz, hala devam ediyormu dediðinize göre eskiden yapýlan bir þeydi heralde.. Cevabýnýz için þimdiden teþekkür ederim.
Sayýn hanýmefendi, ''Þabaþ'' konusunu geçen yýllarda Orhan kardeþimiz siteye eklemiþti, ben de Orhan kardeþimizin açýklamasýný olduðu gibi buraya ekliyorum, umarým açýklama yeterli olur.
Geleneklerimize karþý duyarlý olmanýzda ayrýca memnuniyet verici, teþekkürler.
''Halk arasýnda ’’þabaþ’’ veya ’’sobaþ’’ olarak bilinen bu terim genelde düðünlerde kullanýlýr. Lügatta ’’bana yardým et ! bana yardýmcý ol ! ’’ manasýna gelir.
Yöremizde bir nevi yardýmlaþma olan bu faaliyet,uzun zamandýr yapýlan
bir gelenektir. Evlenen kimseye akrabalarýna ve çevresinde tanýdýklarýna davetiye göndermesi neticesinde katýlým sonucu gelen davetliler imkaný ölüçüsünde para veya altýn yardýmýnda bulunurlar,düðün sahibi bunlarý not eder ve þobaþa gelen davetlilerin ileriki zamanda bu þekil bir düðün yaptýklarý zaman,
karþýlýðýný yardým etme þeklinde katkýda bulunur.
Þobaþta dama halýlar kilimler serilir. Sofralar açýlýr , özellikle lahmacun olmak kaydýyla,yemekler yenilir.
Hemen akabinde þobaþ yapýlýr ve yapýlan yardýmlar deftere kayýt altýna alýnýr.
Genelede þobaþta parayý davulcularýn en yaþlý olaný toplar.Düðün sahibine teslim eder. Davulcunun bu toplama anýnda arasýra zýplayýp örneðin;
’’Þabaþ Mehmet Akif Akpek þabaaaaaaþ...’’ diye baðýrmasý esnasýnda adý çaðrýlan þahýs davulcuya muhakkak bahþiþ verir. O bahþiþ alanýn ekmek parasý,verenin de
gösteriþ simgesidir. Eðer ki davulcu bu zýplama ve baðýrma iþini birden fazla yaparsa, ismi çaðrýlan kiþinin,düðün sahibine yakýnlýðý veya memeleketin eþraflarýndan biri olduðu hemen anlaþýlýr.
Bu kültürümüzün henüz kaybolmadýðý ama ileriki yýllarda kaybolma sinyalleri vermesi de çok açýk ve net.''
Çetin bey verdiðiniz cevap için teþekkür ederim. Merakýmý gidermiþ oldum.
çetin abiiiiiiiiiii.....valla aðlayacaktým ya ne güzel yazýlar bunlar ya.helede bizimkilerle fotolarýnýz çok hoþ.umarým iyisinizdir.Allaha emanet oluýn.
Ankaraya bekleriz.
Selam Cetin abi ben Murat Caliskan Pforzheim`dan,
23 Temmuz yola cikiyorum, burada görüsemiyoruz insallah NIZIP'te görüsürüz.
Saygilarimla
Murat, biz de 3 Aðustos'tan itibaren memleketteyiz Ýnþaallah, görüþmek üzere.
murat hocam bizede bekleriz bende istanbulda oturuyorum adresi vereyim dur bakým yanlýþ hatýrlamýyorsam uzun carþý: arkasý kuyulu kebapcý dükkaný. beni soracak olursan o kebapcýdaki cýragým artýk ustanýn elini öpmeye gidersin haralda bende orlukta olcam selamlar deyza oglu pala abimede selamlar ellerinden öperim
Sizleri o kadar iyi anlýyorum ki, Cenabý Allah Kimseyi Gurbette koymasýn nedense bizim yörenin insanlarý topraðýndan kopamýyor, ben 6 yaþýnda ayrýldým ama inanýn her gün gözümde tüttü bu nasýl bir tutku anlamýyorum, rahmetli babam 60 yaþýna kadar dayanabilmiþti birgün bir baktýk Nizipten telefon açtý ben geldim aramayýn, peþinden rahmetli anamda dönmek zorunda kalmýþtý, þimdi bende ayný durumdayým sanki bir el beni sürekli Nizip'e çekiyor gelmesem görmesem oranýn havasýný içime çekmesem belki kafayý yerim.
SÝZLERÝ ÇOK ÝYÝ ANLIYORUM çünkü bende ayný durumdayým. Mehmet kardeþim allah senden razý olsun bu siteyi kurdunda hiç olmazsa konuþarak hasret gideriyoruz. Hele o kamera yayýný yokmu hergün saatlerce bakýyorum acaba tanýdýk biri geçermi diye.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Bizlere bu sýla sevgisini bahþeden Rabbime þükürler olsun ki, sizin gibi duyarlý kardeþlerimizle ayný ortamda buluþabiliyoruz.
Hepiniz Allah'a emanet olun.