Deðerli Site üyeleri kurban bayramý yaklaþmaktadýr, lütfen hayvan katliamý yapmayalým, kurban keselim, hayvana eziyet etmeyelim ve bu iþi bilen birine kestirelim yada keselim, hayvanýn boðazýndaki 4 damardan 3 ünün ayný anda kesilmesi þarttýr buna dikkat edelim aþaðýda bu konu ile ilgili bir yazý var alýntýdýr okluyalým.


Kurban nasýl kesilir
Sual: Kurban keserken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
CEVAP CEVAP
Maddeler halinde bildirelim:

1-
Önce diz boyu çukur kazýlýr. Kurbanýn gözleri tülbentle baðlanýr. Kýbleye dönük olarak sol yaný üzerine yatýrýlýr. Boðazý çukurun kenarýna getirilir. Ýki ön ve bir arka ayaklarý, uçlarýndan bir araya baðlanýr. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra (Bismillahi Allahü ekber) diyerek, deveden baþka hayvanýn boðazýnýn herhangi bir yerinden kesilir. (Bismillahi) derken, (h)yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânýn ismi olduðunu düþünmek lazým olmaz. (h)yi açýkça belli etmezse, Allahü teâlânýn ismini söylediðini düþünmek gerekir. Bunu da düþünmezse, hayvan leþ olur, yenmez.

2- Sadece Bismillahi veya Bismillahirrahmanirrahim yahut Lâ ilâhe illallahü demek de caizdir. Fakat evlâ olaný, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.

3- Besmele çekilince, hemen kesmek þarttýr. Besmele çektikten sonra, býçaðý bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatýrdýðý zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir. Fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararý yoktur.

4- Besmele çektikten sonra, elindeki býçaðý býrakýp, baþka bir býçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez.

5- Bir hayvan için Besmele çekildikten sonra, onu býrakýp baþka bir hayvan kesilecek olsa, Besmeleyi tekrar çekmek gerekir.

6- Arka arkaya birkaç hayvaný boðazlayacak kiþinin, hepsi için ayrý ayrý Besmele çekmesi gerekir. Fakat hayvanlarý, üst üste yatýrýp kesecek olsa, bir Besmele kâfidir. Bir hayvaný iki kiþi kesse, ikisinin de Besmele çekmesi gerekir.

7- Besmele unutulursa zararý olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdýr.

8- Hayvanýn boðazýnda yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarý vardýr. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.

9- Þâfii'de ise yemek borusu ile nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gýrtlak düðümü baþ tarafýnda kalmalýdýr. Gýrtlak düðümünün tamamý vücut tarafýnda kalýrsa, kesilen hayvan yenmez.

10- Kurban kesenin, kýbleye karþý dönmesi sünnettir.

11- Erkek ve kadýn Müslümanýn, cünübün, delinin, bunaðýn, çocuðun ve sarhoþun Besmeleyle kestiði hayvan yenir. Ehl-i kitabýn [Hýristiyan veya Yahudi'nin] kestiði de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin hayvan kesmesi mekruhtur.

12- Solak bir kimsenin sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz iþleri yaparken, saðdan baþlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdýr. Bir özürle soldan baþlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir.

13- Kurbaný bayýltýp kesmek caizdir. Baþýný bir kerede koparýp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvaný ensesinden kesmek haramdýr; ama eti yenir.

Sual:
Büyük hayvaný kurban ederken arka ayaðýndan traktör veya vinç vasýtasý ile asarak kesmek hayvana eziyet vermek sayýlýr mý?
CEVAP
Böylesi daha uygundur.

Sual: Almanya�da kurbanlarý müslüman kesiyor, gayrý müslim yüzüyor. Böyle yüzülmüþ kurban etini yemek caiz midir?
CEVAP
Yenmesinde mahzur yoktur. Ýmam-ý Rabbani hazretleri, gayrý müslim, bir þeye elini sürünce, o þeyin pislenmeyeceðini bildiriyor. Kitab ehli olan gayrý müslimlerin, Besmele ile kestiklerini yemenin de caiz olduðunu açýklýyor. Fakat zaruretsiz yememek iyi olur.

Sual: Hayvaný boðazlarken, Meri, Hulkum ve Evdac damarlarýný kestikten sonra, hayvanýn caný çýkmadan bir baþkasý besmelesiz olarak kafasýný keserse, bu þekildeki kesim caiz mi?
CEVAP
Öyle yapmak uygun deðil, besmele ile de olsa uygun olmaz. Fakat eti yenir.
Sual: Kurban kesene ücret olarak kurbanýn eti ve derisi verilir mi?
CEVAP
Kurban kesene ücret olarak kurbanýn eti ve derisi verilmez. Derisini, evde daðarcýk, mest, sofra, seccade gibi þeyler yapýp kendisi de kullanýr. Derisi, eti satýlýrsa, parasý fakire sadaka verilir.

Sual: Abdestsiz kurban kesmek caiz midir?
CEVAP
Sahih olur. Hatta mecbur kalýnsa, cünüp kesilse de sahih olur. (Fetava-i Hindiyye)

Hayvaný þiþirmek
Sual:
Kurban hayvanýný yüzmek için, þiþirmek caiz midir?
CEVAP
Caizdir.

Sual:
Hayvan keserken (Bismillahirrahmanirrahim) denmez deniyor. Denirse hayvan yenmez mi?
CEVAP
Besmelenin tamamý söylenince de, kesilen hayvan yenir. Evla, yani daha iyi olaný (Bismillahi Allahü ekber) demektir. Sadece Bismillah dense veya sadece Allahü ekber dense de caizdir.

Hayvan keserken, Bismillah veya Allahü ekber demek farzdýr. Besmelenin tamamýný söylemek de caizdir. (Ýbni Âbidîn)