![]()
Zeugma ile Rumkale arasýnda köprü kuruluyor
Gaziantep'in, en önemli tarihi ve kültürel mekanlarý arasýnda yer alan Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasýndaki Fýrat Nehri'ne bakan 25 kilometrelik güzergahta, harita çalýþmasý baþlatýldý.
Gaziantep Ýl Özel Ýdare Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanan, ''Nizip Bölgesi Halihazýr Harita Hazýrlama Ýþi'' konulu projenin ihalesi yapýldý. Açýk ihale usulü ile yapýlan ve 13 firmanýn katýldýðý ihaleyi, en uygun teklifi veren Acar-Gis Harita Mühendisliði Ltd. Þirketi kazandý.
Ýhaleyi kazanan firma, çalýþmalara baþladý ve 200 günlük bir çalýþmayla, 4 Haziran 2009'da harita çalýþmasýný tamamlayacak. Firma çalýþanlarý, toplam 1750 hektarlýk geniþ bir alanda, Fýrat Nehri'ne bakan yamaçlarda 25 kilometrelik bir güzergahta titiz bir çalýþma yaparak, bölgenin haritasýný çýkartacak. Bölgede yapýlacak olan çalýþmalar, GPR (Yeraltý Radar Yöntemi) cihazý ile yüzey araþtýrmalarý yapýlarak, iþ kýsa sürede tamamlanacak.
Gaziantep Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir, yaptýðý açýklamada, yapýlan titiz bir çalýþma sonucunda hazýrlanan proje kapsamýnda ihalenin gerçekleþtirildiðini, 200 günlük kýsa bir çalýþma sonucunda harita çalýþmasýnýn tamamlanacaðýný söyledi.
Harita çalýþmasýnýn, tarihi ve kültürel mekanlarda yapýlacak olan çalýþmalar için son derece önemli bir geliþme olacaðýný belirten Demir, ''Halihazýr harita çalýþmasý, Zeugma Antik Kenti ile Rumkale arasýndaki bölgede, ileride yapýlmasý düþünülen imar planlamasýnýn da altyapýsýný oluþturacak'' dedi.
Demir, Ýl Özel Ýdaresi olarak, Gaziantep'in tarihi ve kültürel mekanlarýný kültür turizmine kazandýrmak için yoðun bir çalýþma içerisinde olduklarýný ifade ederek, þöyle konuþtu:
''Zeugma Antik Kenti ile Rumkale, Gaziantep'in sahip olduðu tarihi ve kültürel mekanlar içerisinde çok ayrý bir öneme sahip. Hedefimiz, bu mekanlarda gerekli çalýþmalarý yaparak, kültür turizmine kazandýrmak. Bu nedenle, bu bölgelerde gereken her türlü çalýþmayý yapýyoruz. Son olarak da halihazýr çalýþmasýný baþlatarak, yeni bir adým atmýþ olduk. Bu çalýþma, çok geniþ bir alaný kapsýyor.
GPR (Yeraltý Radar Yöntemi) cihazý ile yüzey araþtýrmalarý yapýlarak, bölgenin halihazýr haritasý hazýrlancak Üstelik bu çalýþma, 200 gün gibi kýsa bir sürede tamamlanacak. Hem ihalenin hazýrlanmasýnda titiz çalýþýlmasý, hem de modern ve son derece geliþmiþ bir sistem olan GPR ile çalýþýlmasý, iþlemlerin çok hýzlý bir þekilde yapýlmasýna imkan veriyor. Halihazýr haritasý, bir anlamda, ileride bölgede yapýlacak olan tesisler ve yapýlaþma için gerekli olacak imar planý için de altyapýyý oluþturacak.''
Kaynakaa)