çok güzel bir yazý olmuþ gülmekten öldüm valla her niziplinin baþýndan geçen olaylar heralde
çok güzel bir yazý olmuþ gülmekten öldüm valla her niziplinin baþýndan geçen olaylar heralde
Yaðmurlu kýþ günlerindeki en güzel ve en zevkli oyunuzmuz çöp yarýþtýrmaktýr. Sular küçük bir sel (tabi o yaþtayken büyüktü hatta boðulma tehlikesi bile vardý) Lisenin ordaki trafonun yanýndan taaa Arabýn düðeninin önündeki mazgallara kadar çöpleri yarýþtýrýrdýk. Allah kimin çöpüne kýsmet etmiþse o birinci olur ve þampiyon olmuþ takýmýn sahibi edasýyla burnumuzdan sümük aka aka tekrar saokaðýmýza dönerdik. Bazen þiddetli yaðmurda suyun ve çöpün hýzýna yetiþmek için patýr patýr koþar bazende paldýr küldür düþerdik. Tabi üst baþ yaþ çamur halinde eve döndüðümüzde anam sobanýn yanýnda elbiselerimiz deðiþirdi. Tabi beddua küllük kimin. En çok aklýmda kalan "gitken yýkýlasýnýz yavrum bu halýnýz ney, kýþýn günü asbapta kurumaz !!!" Birkaç kez anama sordum bu gitken yýkýlasýn nedemek? diye "Ben ne bilim oglum dilim ele alýþmýþ derdi. Tabi çok sonralarý "gitken yýkýlasýn" bedduasýnýn yöremizde çok meþhur olan "Yiðitken yýkýlasýn" bedduasýnýn baþka bir versiyonu olduðunu öðrendim.
![]()
Kýþ günleri oyuncaðýmýza kaynak olan en güzel maden çamurdu. Aklýnýza ne gelirse yapardýk. Baþta araba olmak üzere geyik, keçi gibi deðiþik hayvanlar, silah vs.. Defter kagýtlarýný tutturmak için kullandýðýmýz ataçlar araba tekeri oalarak ele geçmez bir yardýmcý elemandý.
Malümünüz ilçemize pek kar yaðmaz. Çoðu zaman kar düþer fakat yerleri hafif bir beyazlýk sonra üzeriene tekrar yaðmur yaðar o kirli beyazlýk da kaybolur gider çoðu zaman. Ammaaa yerler kar tutmaya görsün çocuklarýn düðünü bayramý olurdu. Gece gündüz demez sokaklara hucüm ederdik. Önce ufak bir kartopu savaþý yaþanýr göze kestirilen çocuklar kar'a belenir, atletin içine kar kar doldurulur bundan usandýk mý? sýra gelir kaymaya...
Kimisi evde aspab yýkanan palastik teþtleri kimisi alalacele bir iki çivi ile tutturduðu tahta kaydýraklarý kimileri ise (naçizane ben) kalýn makarna torbalarýný alýr karda kaymaya giderdik. Tabi kar kalýnlýðý istenilen seviyede olmadýðýndan kayarken bir taþa felan rasgeldik mi "yandým anam" feryalarý arasýnda tepe taklak yuvarlanýrdýk. Muþambalar ne kadar kalýnda olsa sürtünmeden carrttt diye yýrtlýlýr iþin en keyifli yerinde yolda tekeri patlamýþ araba gibi durur saða sola pel pel bakardýk.
Kayma fantazisini daha ileri götürüp hiçbir yardýmcý madde kullanmadan yapanlarda yok deðildi. Çok afedersiniz kýçý üzerine oturup ayaklarýný havaya kaldýrýp birisinin ayaklarýný tutarak veya iple çekerek kaymak isteyenler olurdu. Bunlarýn taþa rast gelmelerinin verdiði vahim neticeleri de varýn siz hesap edin
Kar yaðarda pekmezle kar yemek olmaz mý? Olmazdý kardaþýn neye yalan söyliyek ki? Genelde garip guraba güruhundan olduðumuzdan dolayý zaten az yaðan karlý günlerde nadiren pezmezli kar yenirdi. O da bir tanesi bir sahana koyacakta "hele þunun dadýna bakýn yav" diyecek. O aldýðýmýz bir iki kaþýk bize baldan tatlý gelirdi çünkü karla pekmez yimiþsin kolay mý?
coskun abi valla gulmeden yoruldum dergýde de okudum harýkaydý býzým býr kaç arkadaþ ýspartada dergide okudu abi gulmekten yerlere yattýlar abi çok saol ya eline ve yuregýne saðlýk
nizipli olmak nizipte büyümek ayrý edeb ve yaþam biçimi
SIKINTI YARATMA...!
müslüm abi kar yaðacak heralde soðuk sana o eski günleri anýmsatmýþ... diline saðlýk...
Nefis olmasýn allah kýsmet etti aklýmýz bastý basalý oruç tutuyoruz hamdolsun bu da bir nimet, Elhamdülillah. Hatýrladýðým kadarýyla o zamanda oruç yaz sýcaklarýna denk gelmiþti. El kadar çocuklar aðzýný mühürler oruç tutardý. Aðzýmýzý suyla çalkalaya çalkalaya bi hal olurduk ama tutardýk orucumuzu. Þimdi ise koca koca adamlar eþkere oruç kýriy, Neyse...
Anam ara sýra "niye sizi dert mi tutmuþ" der oruca kaldýrýr, bazende davulcunun ufak ufak týngýrtýlarý ile uyanýr sahur yapar oruca niyetlenirdik. Davul týngýrtýsý dedik ya þimdi davulcular sanki evin içinde davul çalýyor,cümbür cemat havaya zýplýyoruz, beþikteki bile sahur yapýyor, zoraki. Ya sabýr cekerek sahura kalkýyoruz. Tövbe Tövbe.
Ýlk orucumu çocukluk aklýyla okan parkýnda açmýþtým. Dediler belediye top atacak. Ben diyom allah allah! belediye nasýl top atacak. Çocuguz iþte top atma nasýl oliy, gidek hele parka bakalým. 4-5 arkadaþ gittik iftar vaktini bekliyoruz tabi aç kalma da olmaz giderken birer küncülü ekmek aldýk ele gittik baþka biþey yok suda yok kuru kuruya. Bizim gibi meraklý çocuk çokmuþ hep beraber bekliyoruz, dediler "vakýt yakýn, aha top atýlacak" herkes yüzükulu yattý yere ezanla birlikte top atýldý bizler yerde yüzüstü yatmýþ bir þekilde iftarý açtýk. Allah kabul etsin.
þu oruç tutma meselesinde size katýlmadan geçemeyecegim gerçekten küçücüktük susuzluktan açlýktan bayýla bayýla oruç tutardýk þimdilerde oruçlu bulmak zor,insan hele o geçleri görünce o kadar üzülüyorumki yazýk vallahi bu kadar iradesizleþmeye baþladýk...........![]()
Bizim küçüklüðümüz yokluk içinde geçti.
Lastik ayakkabý, kemer yerine kalýn yorgan ipi, kýçýnda, dizinde boylu boyunca yamalýk elbise alýnan bir gocuðu yýrtýlana kadar peþi sýra kardeþlerin giymesi hatta bir eþe dosta verilmesi, sofrada çarþý ekmeðini buldukmu kemal sunal gibi gýddým gýdým yemeler, anamýn "zeytini 2 kere kapýn ha" demesi, vs vs.
Kardaþým þimdiki çocuklara yiyecek beðendiremiyoruz.
Bir gün 6-7 yaþlarýndayým sokakta oyanaya oynaya gebermiþiz.
Eve gidecek halýmýz kalmamýþ. Neyse zar zor eve attýk kendimizi.
Anam "hele gelin hele babanýz size neler almýþ neler neler almýþ neler?" diye bize seslendi. Çocuk aklý ne almýþ diye merak ediyoruz evi didik didik ettik ama bulamadýk. Meðer babam kuru pasta almýþ (anam "kurebe" derdi ) akþam üstü acýkmýþýk yemekten sonra verecekmiþ bir oturmada bitirmeyelim diye dikiþ makinasýnýn altýna saklamýþ. Biz o kurabiyeleri bir hafta az az yedik.
Yahu þimdikileri çikolata meyve beðendiremiyoruz. Býrakýn çocuklarý bu yokluðu görmüþ büyükler bile isyan eder halde. Þükür yok, kanaat yok. Lastik ayakkabý ile yýrtýk elbiselerle büyüyen sanki bizler deðiliz.
Rahmetlik dedem "askýlarda elbise asmaya yer yok genede asbap istiler" diye o zamanlar bize kýzardý. Ya þimdi?
Ya þimdi o kýtlýðý yokluðu görmüþ ninelerimiz dedelerimiz bugunleri görse ne derdi acaba?
Konu coskun tarafýndan (24.11.08 Saat 13:39 ) deðiþtirilmiþtir.
daha birde eskiler iyi derler![]()
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Gittikçe azgýnlaþýyormuyuz acaba?
Coþkun bey sizi kutlarým.Çok iyi tasvir etmiþsiniz o çocukluk dönemimizi.Bende þahinbeyde büyüdüm.Eski günlere götürdünüz bizi Fýrýncý AYIK,MAHLO.Ozaman fýrýnmý azdý ne kadar sýra beklerdik o fýrýncý ayýðýn önünde.Kaç kere evden gelip gelip giderlerdi.'Ne oldu sýra sana gelmedimi' derdi rahmetli babam.Suçumuz olmadýðý halde ne kadar korkardýk babamýzýn oraya gelmesinden.
Gerçekten çok güldüm ellerine saðlýk. Sanki çocukluðuma döndüm. Her halde her nizip'li yaþamýþtýr bu günleri...
Belki konu baþlýðý Nizip'teki Çocukluðumuz olmalýydý. Çünkü herkes kendinden biþey buluyor yazýlarda.
konun isminin hiç bir önemi yok bence
içeriði duygularýmýza tercüma olmuþ. yüreðinize saglýk
sen bana ýþýk ver yeter bende filiz çok