Turp(Raphanus sativus).
Yöresel adlarý: Kara turp.
Bitki özellikleri: Çeþitli türleri olan turp, bir kültür bitkisidir. Tedavi edicilik açýsýndan, en keskin tada sahip olan kara turp önde gelir. Doðrusunu söylemek gerekirse, kara turp kökü, tedavi edicilik açýsýndan en etkili türdür..
Bileþim: Hardal esansý, gluconasturtin, methylmercaptan, raphanol, pentosane, C vitamini..
Kullaným alanlarý ve biçimleri: Kara turp, saðlýklý bir sebze olmakla kalmayýp, tedavi edici özelliklere de sahiptir, ama yine de gereðinden fazla tüketilmemelidir. Rendelenip, limon ve zeytinyaðý ile çeþnilendirilerek tüketildiðinde, organizmayý uyarýr ve iþtah açar. Turp özsuyu, safrakesesi hastalýklarýna karþý kullanýlabilir. Mutfak robotuyla elde edilen turp özsuyu, yakýcý tadýný yitirmesi için, bir süre buzdolabýnda bekletilir, daha sonra biraz bal ile karýþtýrýlarak içilir. Her seferinde taze özsu kullanýlmalýdýr. Dilimlenerek veya rendelenerek yenen turpa tuz ekilmemelidir. Aksi halde, tedavi edici niteliðini yitirir. Turp tüketimi iþtah açar, sindirim sistemini uyarýr ve gaz söktürür. Ama mide iltihabýna karþý kullanýlmamalýdýr. Öksürük ve boðmacaya karþý ballý turp suyu çok rahatlatýcýdýr..
Genel olarak, safrakesesi ve karaciðeri desteklemek ve sindirim sistemini uyarmak için, tuzlanmamýþ turp yemek veya turp özsuyu içmek yararlýdýr. Turp özsuyunun bazý safrakesesi taþlarýný eritebileceði söylenir. Bu söylemin gerçeklik derecesini anlamak için, safrakesesinden çýkarýlmýþ taþlar turp suyunda uzunca bir süre bekletilebilir. Denemeye deðer belki de!.
Ballý turp suyu: Orta boy bir turp rendelenir, 2 yemek kaþýðý dolusu bal ile iyice karýþtýrýlýr, 5-6 saat bekletilir ve posasý sýkýlýr. Öksürüðe karþý, gün boyunca pek çok kere, 1-2 tatlý kaþýðý içilir. Çocuklar da içebilir..
Kokusu pek hoþ deðildir. Ayrýca, baðýrsaklarda daha da kötü kokulu gazlar oluþturabilir. Ertesi güne kadar bekletilmemelidir!.
Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama duyarlý mideleri rahatsýz edebilir..