KESTANE: Dahili ticaretinde rutubetini kaybetme ve sevkiyatta kaybolma nedeni ile %5 oranýnda fire vereceði.
KURU SARIMSAK: Kurutulmuþ olarak sakalsýz ve baþ þeklinde alýnan sarýmsakta dahili ticaretinde kabuk atma ve nem kaybýndan dolayý %5-7 oranýnda fire vereceði.
ELMA:Soðuk hava tertibatý bulunmayan ticarethanelerde elmanýn dahili ticaretinde çürüme ve nem kaybý dolayýsýyla %5 oranýnda fire vereceði.
ÝÇ KABUKLU CEVÝZDE: Dahili ticarette fire oranýnýn bulunmadýðý tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý:31.12.1990-51/970
CEVÝZ ÝÇÝ: Kabuklu ceviz-ceviz içi haline getirilebilmesi.Tane cevizin iç ceviz haline getirilmesinde herhangi bir makine ile deðil doðrudan iþçiler vasýtasýyla kýrýlýp kabuklarý ayrýlmak kaydý ile iç ceviz haline getirilmekte ve bu iþlemler esnasýnda ceviz fire nispetinin %55 olarak tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý:19.12.1985-50/842
AMBALAJ SANDIÐI:Yaþ meyve sebze ihracatýnda ambalaj malzemesi olarak kullanýlan sandýklarýn imalatýnda imalatçýnýn 1 m3 çam tomrukta saðlayacaðý randýman,aðacýn saðlamlýðý,çürük olup olmadýðý,kalýnlýk ve incelik durumuna göre,budak durumuna,biçilen tomruðun aðacýn gövdesinin hangi kýsmýna isabet ettiðine (kök ve üst kýsým) baðlý olmakta ve ortalama olarak monte sandýk imalatýnda %60-65 ,demonte sandýk imalatýnda ise %50-60 arasý randýman saðlanmaktadýr.Bu tip imalatlarda % 10 u sýfýr fire olmakta ,geriye %25-30 normal fire meydana gelmekte ve bu normal firenin de ortalama %25 i saða sola bedelsiz olarak daðýtýlmakta ve iþletme hiçbir þekilde faydalanmamaktadýr.Normal firenin ancak %70-75 i deðerlendirilmektedir.2-3.cü sýnýf 1 m3 çam tomruðun ortalama olarak aðýrlýðý,tomruðun yaþ ve kuru olduðu , sahil kesiminden veyahut yüksek kesimden kesilmiþ olduðu göz önüne alýnarak 600-700 kg. gelmektedir.
1 m3 kavak tomruk kuru halde 500-600 kg. yaþ halde 700-850 kg. gelmektedir.Çam tomruðun imalatta kullanýlmasý sonucu meydana gelen imalat artýklarýnýn (kýrpýntý ,kapalý tahtasý ,odun ,talaþ)1985 yýlý ortalama satýþ fiyatý kg ý 15-20 TL arasýnda oluþmuþtur.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý:21.08.1986-33/455
AMBALAJ SANDIÐI ÝMALATI:
2. Sýnýf tomruk,kerestelik olduðundan sandýk imalatýnda kullanýlmamaktadýr. 3. sýnýf tomrukta veya maden direðinde randýman oraný %50-60 arasý olmaktadýr.
Sandýk imalatý sýrasýnda meydana gelen fire oraný ise ortalama %40-50 civarýnda olmaktadýr.Bu imalat esnasýnda hiç deðerlendirilmeye tabi tutulmayan sýfýr fire nisbeti yukarýda belirtilen imalat firesinin %10 u oranýnda olmaktadýr.
1 m3 çam tomruðu ortalama aðýrlýðý ,tomruðun yaþ ve kuru olduðu ,sahil kesiminden veyahut yüksek kesimden kesilmiþ olduðu göz önünde tutularak 600-700 kg geldiði , 1 m3 kavak tomruk ise kuru halde 500-600 kg ,yaþ halde 700-850 kg gelmektedir.
Ýmalat artýklarýnýn 1987 yýlýnda 20-25 TL/Kg, 1988 yýlýnda ise 30-35 Tl/Kg. arasýnda satýldýðý tespit edilmiþtir.
1m3 tomruðun iþlenmesi sýrasýnda tüketilen elektrik miktarý faktörler çok deðiþken olduðundan ( aðacýn boyu – eni . budak durumu, çalýþan iþçinin mahareti) tesbit edilememiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 21.12.1989 -99/774
HURDA CAMDAN CAM KAVANOZ ÝMALATI FÝRE ORANI
Hurda camdan cam kavanoz imalinde toplanan hurda camýn meþrubat, içki, soda þiþesi kýrýklarý olup-olmadýðýna , incelik kalýnlýk ve temizlik durumuna göre , ayýklanmasýndan, elenmesinden, yýkanmasýndan ve fýrýnlanmasýndan mamul hale gelene kadar geçen süre içerisinde ortalama %7-12 arasý imalat firesi vermektedir. Cam kavanoz ile cam þiþenin satýþ anýnda yüklenmesi, istiflenmesi ve boþaltýlmasý süresi içerisinde olan nakliye esnasýnda ise %3-5 arasý kayýp olmaktadýr.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 11.09.1986 -36/493
Nakliye dahil bardak, vazo ve diðer cam kesme iþlerinin desenlenmesi, dekorasyonu, asitleme ve parlatýlmasý iþlerinde %8 fire ve bu mallarýn alýmý ve pazarlamasý esasýnda da %7 oranýnda fire verebileceði tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 15.01.1987 -2/35
ZEYTÝNYAÐI : Fire nispetinin ( dolum, nakliye, ambalajlama ) dahil olmak üzere %1,5 olduðu tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 11.06.1987 -22/357
Zeytinden ortalama %20-25 arasý zeytinyaðý elde edildiði ve zeytin fire oranýnýnda %10 olduðu tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 28.04.1988 -17/282
PRÝNA : Suriye’ den ithal edilmekte olan ham prinalarýn Suriye’den Türkiye’ ye ve Türkiye’de satýþý yapýlan firmalara sevkinde yükleme ve indirme ameliyesinde meydana gelebilecek fire nispetinin %4-5 olacaðý tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 26.12.1985 -51/870
YAÞ MEYVE VE SEBZE : Yaþ meyve ve sebze ihracatýnda, malýn üreticiden alýnýp paketleme tesislerine kadar taþýnmasý ve paketlendikten sonra Cilvegözü Hudut kapýsýna kadar geçen süre zarfýnda,
Taze Domates %10-15 Portakal %5-8
Ayva %5-8 Mandalina %5-8
Lahana %5-8 Kiraz %5-8
Kayýsý %5-8 Çilek %5-8
Limon %5-8 Havuç %5-8
Þalgam %5-8 Yeþil Sarýmsak %5-8
Nar %5-8 Bamya %5-8
Karnýbahar %5-8 Greyfurt %5-8
Karpuz %5-8 Ýncir %5-8
Kavun %5-8 Üzüm %5-8
Salatalýk %5-8 Armut %5-8
Patlýcan %5-8 Þeftali %5-8
Kabak %5-8 Erik %5-8
Patates %5-8 Biber %5-8
Elma %5-8 Kuru Soðan %5-8
Kestane %5-8 Kuru Sarmýsak %5-8
Kuru Nohut YOK Kuru Fasulye YOK
Fire olacaðý tespit edilmiþtir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 05.12.1985 -48/815
YAÞ MEYVE VE SEBZELER FÝRE NÝSPETÝ
Domates ( 1 haftalýk için ) %10
Domates ( 2-3 haftalýk için ) %25
Biber ( 1 haftalýk için ) %10
Biber ( 2-3 haftalýk için ) %25
Ýncir %10
Havuç %10
Þeftali %10
Nar %10
Kavun %10
Elma %10
Portakal %10
Mandalina %12
Limon %10
Taze Üzüm %13
Patates %10
Soðan %12
Erik %10
Kuru Sarmýsak %7-8
Zeytinyaðý %1,5
Vergi kontrol bürosuna 25.04.1984-7/298 sayý ile gönderilmiþtir.
YAÞ MEYVE SEBZE :
25-30 Kg. lýk sandýklar içerisinde üreticiden alýnan yaþ meyve ve sebzenin üreticiden alýnýp, yükleme, boþaltma ve nakliyesi esnasýnda ve satýþý içerisinde geçen süre zarfýnda ( ayný zamanda nakliye esnasýnda mallardaki buharlaþma ve çürümenin de göz önüne alýnarak ) meydana gelebilecek fire oraný %10-15’ tir.
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 16.10.1986 - 41/547
ZEYTÝN VE ZEYTÝNYAÐI
Salamura edilmek üzere müstahsilden alýnan zeytinlerde eleme sonucu salamurada kullanýlmayacak kadar küçük zeytin, ezilmiþ bulunan zeytin ve eleme neticesinde yaprak, toprak, çöp gibi yabancý maddeler dahil olmak üzere %10 oranýnda fire hasýl olacaðý, ayrýca ticari maksatla müstahsilden almaya sonradan ambalajlanmak üzere kuyulara dökülüp bekletilen zeytinyaðýnda beklme sonucu zamanla dibinde oluþan akir denilen artýk fire ise % 3 olarak,
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 23.03.1989 -12/231 sayýlý kararý ile tespit edilmiþtir.
YAÞ MEYVE VE SEBZE
Ýhracat amacýyla alýnan aþaðýda isimleri yazýlan maddelerin alýnmasýndan ihraç edilene kadar geçen süre içinde meydana gelecek fire oraný ;
Ýncir %10
Armut %10
Erik %10
Muz %5
Nar %5-8
Üzüm %13
Hurma %5-8
Kuru Soðan %10
Elma %10
Havuç %10
Kavun %10
Y.K.K. Tarih ve Sayýsý : 16.03.1990 -11/196