Oldum olasý yaþlý insanlarý hep sevmiþ ve hayranlýk duymuþumdýr. O insanlarýn yanaklarý pembe saçlarý pamuk gibidir. Sohbetlerini ve anýlarýný dinlemeye doyum olmaz. Arada bir yaþlýlarýn hastalýklarýnýda dinlesek bile, hayat ve yaþam tecrübelerinden istifade edip ders almak gerek.O insanlar isterki her gün gelip gitmenizi halýný hatýrýný sormanýzý sizden sýcak ve tatlý bir söz duymayý çok isterler. Buradaki anlattýðým olay sadece benim nineme özgü diyaloðlar olmayýp konuþmuþ olduðum diðer yaþlý ninelerimizin hasbihaller sonuu ortaya çýkan bu güzel anýlarý sizlerle paylaþmak istedim....
Ninem hep hastadýr heç eyileþmez, en fazla "birez" olur.
Halýný ve hatýrýný sorarken, Nene neydiyn yavv nassýn? Eyyisin merem, eyi gördüm seni.
Ninemse, birezim oolum, eyi deelim gene de kulaasma.
Ýleriki zamanlarda yine sordum
Nene nasýsýn, eyisin iþallah evvelkine göre lormal gördüm seni bu sefer
Nenem. Gadasýný aldýýým aha hamis günü gene konturola gideceyik hele o zamana belli olur..
![]()
Nediysin nene nassýn
Nedim yavrum aha heç irhatim yok, ne yisem baa zeral hep perizim. Periz periz nolur gözümüzün feri kalmiy eve gelen gidenleri seçemim artýk. Amman oðlum acý þu kapýyý yýlýt, yüreem daralýy gene. Üþiysen sobaya bir tene çeltik odunu at. Benim gemiklerim yaniy sanhý, sýcaða heç gelemim.
Ninemin hep ayaklari þiþer ve hep parmaklarini ayaklarina bastirarak gosterir
Nene nasýlsýn
Gel olum bak hele uyy nasýlda þiþti gene ayakkabi ayagima girmiy
Abbov nasýl olmuþ cok kotu olmus, nene nasi etmeli bilmimkine
Param olsa Çermige gidecem, eyyi gelirdi.
Ben vereyim git bir hafta kal.
Abuuvv ben saa kýyarmýyým oðlum, sen ne halda kazaniysin..
Nene nasýlsýn
Nasýl oluym oolum aha kollarýma gene biþey oluh dert dutasýca balh balh balhýy
Niye nene ona hap ve inne var doktura gidip yazdýr sende..
Yoh olum bitikdi acý saalýk ocaana gettim bayakleyin getmez oladým. Bee aleç yazsýn diye, gidiyken yýhýlasýca dohtor artýh yazmýyk biz deyi höstürdü beni..
Benim tanýþ toktur var ona gidek nolcak ki..
Yoh oðlum yoh sen þoordan hap torbamý ver hele bee. Orda singir habinden, tansoon habi olcaktý kutusu mavu öbürüde leylahý renkli onu ver. Acý da bi bardak su getir de heyrine içim..
Ninem bazende ayaðýný üfelerken kendine bedda vermedende edemez. Demekki caný çok acýyor ki..
Oooy oyy þu aaayamý na var bi palta ala da kesseler acý ne var. Beni yeritmiy uuyyy uuyyyy
Nene, Sülbiye bacý seni sordu bayakleyn
Haste diyedin, abovva gene nefesim darakiy.
Eyyi irhat dedim evde oturiy iþte dedim
Bii, gözün kör olmýyasýca, onlarda beni eyi belleyecekler.
Ninem nazar deðer diyerek hiç kendinin iyi olduðunu söylemez. Herkes onu rahatsýz olduðunu bilsin ister..
Nene nassýn?
Ne biliym oðlum, böön heç vakdým yok..hele elle....elim buz kimi deel mi?
He neniy buz kimin savuk
Amaaan, öðleden sonra acý halým olursa, Zennubgile giderim beki, Eyyi deeelim emme, ille gel diyler.getmezsem caný sýhýlýr...
Nene nasý oldun
Nebiliym oolum aha þu maadem börk börk balhýy gene. Ne yisem fýkrýy eþkiy yaniyda yaniy madem (Gastrit). Haný þu dolma oyacandan dolma oyar kimin ayný ele oyýlýy bellim
Nene nediyn. Aha see iki topak küfte getirdim yi sen seversin.
Yook olum yimem. Yidim mi benden bi ter boþanýy, sucuk kimi terliiiym.Bende Takat makat derman kalmiy.
Niye neniy see ne zaralý oluy
Ne biliyim tansoonumu kaldýriy zaar. Genede hatirin kalmasýn bir iki topak yiyim hele..
Doktor nenemi muayene ederken sorar
Nene neren ariy?
Yavrýým aha þu böörüm sancýy, ayaklarýmda heç derman yok, safram dönüy biþi yiyemeym, nefesim daralýy, kuluncuma bi hal oluy yerimden kýmýldatmiy.
Nene ha birine bahýym ben. En iysi sen get de evinde rahat et.
Dr. Ninemin bir þeyi olmadýðýný yaþlýlýðýn vermiþ olduðu rahatsýzlýklar olduðunu söyleyip bir kutu Aspirin ile bizi eve gönderir ..
Oturdugu yerden kalkarken:
Argiiieeeeey, argiiieeeeey bacim argiieeeey. Nasi balhiy bu pöcüm yerirken aha bu dizlerimin ikisi de her dayým girc girc ediy bele. uyyyy uuuyyy.
yoruldugu zamanda
Boynumun kökünden sahým aloov cihiy...offff....aman Allah töbeee...offf