Vergi borçlarýný yýllýk yüzde 3 tecil faizi ile taksitlendiren Tahsilat Genel Tebliði, Resmi Gazete’de yayýmlanarak, yürürlüðe girdi.
Teblið ile getirilen ödeme kolaylýðý "1 Eylül 2008 tarihi itibariyle vadesi geldiði halde ödenmemiþ olan, vergi dairelerince takip ve tahsil edilen, 2008 yýlý gelir ve kazançlarý için tahakkuk eden geçici vergi ve bu vergi ile birlikte ödenmesi gereken damga vergisi hariç tüm amme alacaklarýný" kapsayacak.
Borçlu mükellefler, 28 Kasým 2008 mesai saati bitimine kadar baðlý olduklarý vergi dairelerine yazýlý olarak tecil ve taksitlendirme talebinde bulunacaklar. Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydý bulunanlar, her bir vergi dairesine olan borçlarý için ayrý ayrý müracaat edecekler.
Baþvuru dilekçelerinin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildiði tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde de vergi dairesi kayýtlarýna intikal ettiði tarih, baþvuru tarihi olarak dikkate alýnacak.
YILLIK YÜZDE 3 TECÝL FAÝZÝ
Yazýlý olarak baþvuran mükelleflerin borçlarý, 18 ay süre ile taksitlendirilecek ve lira kesirleri ilk takside ilave edilecek. Ýlk taksit ise bu yýlýn Aralýk ayý içinde ödenecek.
Tecil edilen borçlara yýllýk yüzde 3 tecil faizi uygulanacak. Tecil kapsamýna alýnacak borç asýllarýna vade tarihlerinden müracaat tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için gecikme zammý uygulanacak ve bu taksitlendirilecek tutara eklenecek.
DÝÐER HUSUSLAR
Tebliðe göre, tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak için baþvuruda bulunan mükelleflerin tecil talepleri, alacaðýn tutarýna bakýlmaksýzýn vergi dairelerince deðerlendirilerek, sonuçlandýrýlacak.
Bu kapsamda tecil edilen borçlar için mükelleflere, ödenecek taksit tutarlarýný, tecil faizi tutarlarýný ve taksitlerin vade tarihlerini (vade tarihi olarak her ayýn son iþ günü belirtilecektir) gösteren yazý teblið edilecek. Teblið yazýsýnda tecil edilen borçlarýn, tecil þartlarýna uygun ödenmemesi durumunda, tecil þartlarý ihlal edilmiþ olacak ve amme alacaðýnýn cebren takip ve tahsili yoluna gidilecek.
Vadesi 1 Eylül 2008 tarihinden önce olup, Tebliðin yayýmý tarihinden önce tecil edilmiþ ve tecil þartlarýna uygun ödenmekte olan amme alacaklarýnýn bundan sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarýna ise bugüne kadar geçerli olan tecil faizleri, bu günden sonra ise taksit süresi boyunca yýllýk yüzde 3 oranýnda tecil faizi uygulanacak.
Bununla birlikte borçlarý daha önce tecil edilmiþ ve tecil þartlarýna uygun ödemede bulunan mükelleflerden Teblið hükümlerinden yararlanmak isteyenler, baðlý olduklarý vergi dairelerine dilekçe ile baþvuracak.
6183 sayýlý Amme Alacaklarýnýn Tahsili Hakkýnda Kanun uyarýnca tecil talebinde bulunan, ancak bu talepleri deðerlendirme aþamasýnda olan mükelleflerden, yeni düzenlemeden yararlanmak isteyenler de, belirlenen süre içinde vergi dairesine müracaat edecek. Taksitlendirmede, ilk müracaat tarihinden itibaren 36 aylýk süre ve Tebliðde belirtilen 18 aylýk süre aþýlmayacak.
Düzenleme kapsamýnda borçlarý taksitlendirilen mükelleflere, tecil ve taksitlendirilen borçlarýn yüzde 10’unu ödemiþ olmalarý ve vadesi geçmiþ baþkaca bir borcunun bulunmamasý þartýyla, vadesi geçmiþ borcu olmadýðýna dair bir yazý verilecek.
MTV MÜKELLEFLERÝ
Motorlu taþýtlar vergisinden borcu olan mükellefler de, getirilen düzenlemeden yararlanmak üzere her bir taþýt itibariyle hesaplanacak toplam borç tutarý için baþvuruda bulunacak. Teblið kapsamýnda motorlu taþýtlara iliþkin vergi ve diðer amme alacaklarý da tecil edilebilecek. Bu türden borçlarý tecil edilmiþ mükelleflerin, maliki olduklarý taþýta iliþkin satýþ ya da devir yapabilmeleri için tecil edilen borçlarýný defaten ödemeleri gerekecek.
Teblið kapsamýnda yapýlan taksitlendirmelere uygun ödeme yapýlmamasý halinde, tecil ihlal edilmiþ olacak. Ancak mükelleflerin taksitlendirme süresi içinde tecilin geçerli sayýlmasý yönünde talepte bulunmalarý halinde, bu talepleri tecili yapan vergi dairelerince deðerlendirilip, sonuçlandýrýlacak.
Ýlgili vergi dairelerince tecilin geçerli sayýlabilmesi için, taksitlendirme süresi içinde en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesi ve tecil ihlaline neden olan taksit tutarlarýnýn hesap edilecek tecil faizi ile birlikte tecilin geçerli sayýldýðýna iliþkin yazýnýn teblið edildiði tarihten itibaren 5 iþ günü içinde ödenmesi þartý aranacak.
Tecil ihlaline neden olan taksitin son taksit olmasý durumunda, mükelleflerin tecilin geçerli sayýlmasýna iliþkin taleplerini en geç son taksit süresini izleyen ayýn sonuna kadar yapmasý gerekecek. Bundan sonraki baþvurular üzerine tecil geçerli sayýlmayacak.
Bu arada Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarýnýn Tahsili Hakkýnda Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçýlar, kanuni temsilciler ve ortaklar ile asýl amme borçlusu dýþýnda amme borçlusu sayýlan kiþiler de, getirilen düzenlemeden faydalanabilecek.
Adi ortaklýklarda ve kollektif þirketlerde ortaklar, ortaklýðýn ödenmemiþ borçlarýndan müþtereken ve müteselsilen sorumlu olduklarýndan, ortaklýðýn borçlarý için hisseleri oranýnda Teblið hükümlerinden yararlanabilecek. Bazý Kamu Alacaklarýnýn Uzlaþma Usulü Ýle Tahsili Hakkýnda Kanun çerçevesinde taksitlendiren amme alacaklarý ise yeni düzenlemenin kapsamýna girmeyecek.
![]()