BURAYA BÖLGEMIZDE YETISTIRILECEK YENI FISTIK KADAR KIYMETLI BIR ÜRÜNÜ VE KIYMETLI BIR YAGLI TOHUM HAKKINDA YAZI YAZACAGIM
SAYGILARIMLA
SUATSABUNCU
NIZIP KÜL DAY DER BSK
suat sabuncu
BURAYA BÖLGEMIZDE YETISTIRILECEK YENI FISTIK KADAR KIYMETLI BIR ÜRÜNÜ VE KIYMETLI BIR YAGLI TOHUM HAKKINDA YAZI YAZACAGIM
SAYGILARIMLA
SUATSABUNCU
NIZIP KÜL DAY DER BSK
suat sabuncu
hiç soran olmadý nedir bu diye cevap yazan merak edende.yazý yazanda
Demekki önemi yokmuþ diyorum
Evet doðru benim çifçim benim köylümün Henüz interneti Yok onun için meraklýlarýn çoðalmasýný bekliyorum
suat sabuncu
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:14 ) deðiþtirilmiþtir.
suat abiciðim, Bölgemizde Fýstýk kadar önemli olan yaþlý tohum hakkýn da yazý yazacaðýný beyan etmiþsin Sahi Bu Yaþlý Tohum nedir nasýl yetiþir bizim iklim þartlarýn da yetiþirmi yazarsan sevinirim.saygýlarýmla
Not:Acaba bu Soya Fasülyesimi yoksa kaparimi
hakan ufuk
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:15 ) deðiþtirilmiþtir.
diðeride bence koala olmalý
makin
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:16 ) deðiþtirilmiþtir.
Teþekkür ederim Suat Abiciðim Saygýlar
hakan ufuk
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:16 ) deðiþtirilmiþtir.
Sn.Kiriþçi;
Neden Sabuncu'ya tesekkür ettin . Eðer bu konu ile ilgiliyse ne için tesekkür ettiðinide yazarsan belki Nizip'liler de yararlanýr , deðilmi?
Yoksa Sn.Baþkana sitem için mi tesekkür ettin? Bak bizim aklýmýzade sorular açtýn þimdi.
Kal saðlýcakça.
makin
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:17 ) deðiþtirilmiþtir.
Sevgili Kardeþim Makin Suat abiye Teþekkür etmemin sebebi benim soruma cevap verdiði içindir.Yoksa Suat abiye Sitem deðildir Çünkü Suat abiyle biz ayný mahallede büyüdük ona karþý saygým sonsuzdur. Baþarýlarýnýn devamýný diliyorum.Saygýlarýmla
Biz Türkiyede ilk defa ORGANÝK GÜBRE üreten Kuruluþuz(GAP BEREKET ORGANÝK GÜBRE) yani Tarýmla iç içeyiz bu yüzden eðer bizim Ziraat Mühendislerinin bilgisi doðrusunda Sayýn Nizip Halkýna birþeyler verebilirmiyiz diye düþünerek Suat abiye sordum Suat abide saðolsun hemen ürünün ismini yazdý. Bende bizim Ziraat Mühendislerine KAPARI nedir diye sorduðumda ;
KAPARI'nin Bizim yöredeki ismi (ÞEBELLAH)olduðunu Gebre otunun turþu yapýlan ve bahar olarak kullanýlan Çiçek tomurcuðu olduðunu kurutulmuþ salamura veya sirke içerisinde saklanmýþ olarak kullanýldýðýný Bileþiminde binde(5) beþ rutin asidi ,yüzde (3)üç kadar azotlu madde ,yüzde(5) beþ yaþ olduðunu iyilerinin küçük yuvarlak ve sertçe Rengi yeþil üzeri kýrmýzý benekler olduðunu bazen soðuk soslarda ve alafranga salatalarda çeþni olarak kullanýldýðýný söylediler. Saygýlarýmla
hakan ufuk
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:22 ) deðiþtirilmiþtir.
Sn.Kiriþçi Kardeþim ;
Aydýnlatýcý yazýn için tesekkürler, evet bu Kapari bizim bildiðimiz keber yani þebellah.
Bu Avrupa ülkelerinde turþu salamura olarak ve ilaç ve kozmetik sektöründe kullanýlýyor doðru , ülkemizde yetiþen ve dünya genelinde nadir bulunan yabani bitkilerden bir tür olup üzerindeki çiçekleri( bizim insanlarýmýzýn topladýðý bu bitkinin çicekleri oluyor ) topladýkça yenisi açýyor ,sanýrým 1 ay sonra toplanmaya baðlanýr .Fakat benim bildiðim kadarý ile biz bunlarý toplayýp Ýzmir'e yolluyoruz onlarda iþleyip iç piyasaya ve ihracata yolluyorlar sanýrým Nizip'te iþleyecek bir tesis kurulmadý ,kurulsa iyi olurdu .
Sn.Baþkana sordunmu o ikinci bahsettiði bölgemiz için elveriþli olan yetiþtirilebilecek diðer ürün neymiþ,
onuda buraya yazsaydý .
Hem keber ( þeballah) ile ilgili ilginç bir dip not: Köklerinin 40 metre derinliðe kadar indiðini biliyormuydunuz.
makin
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (21.10.07 Saat 07:28 ) deðiþtirilmiþtir.
BAÞKANA GEREK KALMADAN
ASPUR BÝTKÝSÝ
KOLZA BÝTKÝSÝ
peçiç
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (20.10.07 Saat 18:27 ) deðiþtirilmiþtir.
bu bahsettiðiniz bitki halfeti topraðýnda yetiþir mi ? arazi almak istiyorum ucuz orada arazi cevap bekliyorum.
Aspir bitkisi, bizim bazý yemeklerde (aspirli aþ v.b) çiçeklerini kullandýðýmýz bilinen adý ile safrandýr (yalancý safran). Genellikle sebze dikimi yapýlan tarlalarda özellikle deðil de çeþit olsun diye ekilen bir bitkidir.
Ýklim ve toprak yapýsý olarak Halfetide de yetiþir ancak sulama gerekir.
Kolza ise buðday ve arpa tarlalarýnda sarý çiçekli olarak istenmeden yetiþen ve yabancý ot olarak mücadele edilen hardal bitkisinin ýslah edilmiþ ve genetiði deðiþtirilmiþ þeklidir, arpa ve buðday üretimi yapýlabilen her yerde yetiþir.