Mennan usta, "hayatýmýn projesi" dediði kurþun geçirmez iplik makinesi için de devletten ve ordudan yardým bekliyor.
50 yaþýndaki ilkokul mezunu Mennan Aksoy, ilk kez 1998 yýlýnda yaptýðý halý ipliði makinesiyle layýk görüldüðü Türkiye Teknoloji Ödülü’ne bu yýl da triko iplik makinesiyle aday oldu. Ýlkokulda bile iki kez sýnýfta kaldýðýný söyleyen Aksoy, Türkiye’nin kalkýnmasýnýn tek yolunun metale hükmedip, teknoloji satmasýndan geçtiðini belirtti. Mennan usta, "Ben ilkokulu zor bitirdim. Ama 13 yaþýndan bu yana çalýþýyorum. Sað kulaðým diðer kulaðýma göre eðri. Neden? Çünkü sürekli kulaðým çekilerek, sündü. Çok çalýþtým. Bugün terimi içip, elimin kirini yiyerek, kimseye muhtaç olmadan çalýþýyorum" dedi.
Mennan Aksoy, Küsget’teki tesisinde 10 yýlda sayýsýz makine yaptý. Fýstýk makinesi, tencere-kazan makinesi, halý ipliði makinesi, halý makinesi ve bugün triko ipliði makinesini 120 kiþilik çalýþanýyla yapmayý baþardý. Mennan ustanýn atölyesinden çýkan makineler Ýran, Suriye, Pakistan, Fas ve Romanya’ya satýldý. Suriye’ye tencere ve Ürdün’e halý fabrikasý, Mennan ustanýn yaptýðý makinelerle kuruldu.
Türkiye’de ilk kez triko ipliði makinesini yapmayý baþaran Menan usta, bu makineyi de Brezilya’ya satarak, teknoloji satan bir usta haline geldi. Mennan ustanýn ürettiði makineleri ABD ve Fransa kopyalayarak, üretmek zorunda kaldý.
TEKNOLOJÝ FUARLARINA SOKULMUYOR
Mennan Aksoy, uzun yýllar yurtdýþýnda teknoloji fuarlarýna kabul edilmedi. O, buna raðmen fuara bir þekilde girmeyi baþardýðýný söyledi. Mennan ustanýn fuarlara alýnmamasýnýn sebebini, gördüðü bir makineyi tüm ayrýntýlarýyla hafýzasýna alýp, Türkiye’ye geliþinde atölyesinde aylarca süren çalýþmalar sonucunda üretmeyi baþarmasý olarak gösteriyor. Aksoy, "Gazeteci gazeteciyi, hýrsýz hýrsýzý nerede görse tanýr. Onlarda beni çok iyi tanýyordu. Bir metala bakmasýný bilmek ve onun dilinde anlamak lazým. Ýþte ben bunu baþarýyorum. Ülke olarak demiri altýn edecek altyapýmýz var" dedi.
Mennan usta, kötülüðe karþý hep acil müdahale ekipleri olmasýna raðmen iyilikler için böyle kurumlarýn olmadýðýný ifade ederken, "Jandarma ve polis kötülüklere karþý acil müdahale için kurulmuþ teþkilatlardýr. Milli Ýstihbarat Teþkilatý ise ülkemizi dýþ güçlere karþý korumaya çalýþýyor. Niye bizim gibi insanlar içinde bir MÝT yok? Gel arkadaþ, sen böyle güzel bir iþ yapýyorsun, bizden ne istiyorsun, söyle yapalým diyen bir yer niye yok?" diye konuþtu.
KURÞUN GEÇÝRMEZ ÝPLÝK PROJESÝ
Menan Aksoy, þimdi ise kurþun geçirmez iplik projesi üzerinde çalýþtýðýný kaydetti. Dünyada sadece ABD’de kurþun geçirmez ipliðin yapýldýðýný söyleyen Aksoy, bunu kendisinin de yapabileceðini belirtti. Aksoy, "Normal iplik 2 dolar iken, kurþun geçirmez iplik 45 dolardýr. Böyle olunca ABD tabii ki, dünyanýn jandarmasý kesilir. Ne kadar sürer bilemem ama ben bunu yapacaðým diyorsam, yaparým. Kurþun geçirmez iplik çalýþmamýz, proje safhasýndadýr. Ordumuz ve savunma sanayiimiz ’sen bunu bize yap’ desin. Bana ’baþ üstüne’ demek düþer. Mesele tamamen imkan meselesidir. Teknolojiyi dipsiz kuyudan çýkarýrsýn, tüm dünyaya satarsýn. Bu projeye gövdemizi koyalým, devlette gelsin parmaðýnýn ucunu koysun Bunu üniversiteyle beraber yapmak istiyorum. Tek baþýma sahiplenmek istemiyorum. Polyester iplik makinesini 3 senede yaptýk. Yapamayacaðým bir þey için yola çýkmam. Eðer bu iplikse, ben bunu yaparým. Teknolojinin zamaný olmaz. Bunu yaptýðýmda, benim Baþbakaným ve bakanlarýmý yetkisiz kiþiler havaalanýnda karþýlamayacak" þeklinde konuþtu.
Mennan Aksoy, 30 yýldýr geceli gündüzlü çalýþarak TÜBÝTAK ve deðiþik kurumlar tarafýndan ödüllendirildi. ARGE çalýþmalarýna çok büyük önem veren Mennan usta, TÜBÝTAK destekli bir çok projeye imza attý. Gaziantep’ten dünyaya teknoloji satan bir kiþi haline geldi. Bugün Suriye’den gelen talepler karþýsýnda mal yetiþtiremiyor.
Ýlmin sonunun olmadýðýný ifade eden Mennan usta, günün birinde deterjana gerek kalmayacaðýný ve giyilip atýlan elbiseler yapýlacaðýný, bu nedenle de Türkiye’nin geri kalmamasý gerektiðini sözlerine ekledi.