.................
Sabahýn ilk ýþýklarýyla birlikte kapýlarýný yeni güne açan Tahmis Kahvesi, yýllarýn eskitemediði yüzlere ev sahipliði yapýyor. Kahve içmek, nargile fokurdatmak ya da yarenlik etmek isteyenlerin mekaný olan Tahmis, “Mekteb-i irfan” tanýmýnýn da hakkýný veriyor. Gün görmüþ masalarý, asma katý ve baþka hiçbir yerde soluyamayacaðýnýz havasýyla görülmesi farz olunan bu has mekanda içeceðiniz bol köpüklü bir menengiç kahvesi, damaðýnýzda hoþ bir tat býrakmanýn ötesinde, hafýzalarýnýzdan deðil 40 yýl belki bir ömür silinmeyecek anýlar katacak hayatýnýza…
![]()
Keyifli sohbetlerin yapýldýðý, memleket sorunlarýnýn tartýþýldýðý, çaylar yudumlanýrken tavla, okey ve kaðýt oyunlarýnýn oynandýðý Tahmis Kahvesi, eski semt kahveleri gibi; giderek yaygýnlaþan kafe kültürüne direnircesine dimdik ayakta kalma mücadelesi veriyor.
![]()
![]()
Kor olmuþ, köz ateþte yapýlan çayýn yaný sýra, özel olarak yapýlan menengiç kahvesi ile bir tutku haline gelen Tahmis Kahvesi, Türkiye’nin en güzel semt kahvehanelerinin tespiti için yapýlan bir araþtýrma sonucunda; turist rehberleri, gezginler, gazeteciler, yazarlardan oluþan büyük jüri tarafýndan Türkiye’nin en gözde 10 kahvehanesi arasýnda yer aldý.
![]()
Gaziantep, Kozluca Mahallesi, eski buðday arsasýnýn kuzeyinde yer alan Tahmis Kahvesi, Mevlevihane’ye gelir amaçlý yaptýrýlan dükkanlardan yalnýzca bir tanesi. Gaziantep Þer’i Mahkeme Sicil kayýtlarý, 1635 tarihli vakfiyesi ve Mevlevihane’nin semahane kapýsý üzerindeki 1638 tarihli Farsça kitabesinden “Ayýntab Sancak Beyi Türkmen Mustafa Aða Bin Yusuf” tarafýndan yaptýrýldýðý anlaþýlýyor.
![]()
![]()
Tahmis’in kelime olarak kökeni Arapça. Osmanlýca’ya da buradan girmiþ. Kelime anlamý, “kavrulmuþ ve öðütülmüþ kahve satan yer” demek. Tahmis’in sonu “sin” ile biterse, ateþte kýzdýrýp kavurma – kahve kavrulan yer – kahve satýlan ye anlamýna gelir. Eðer sonu “sat” ile biterse, “dövülmüþ kahve satan yer” anlamýnda kullanýlýr.
Tahmis isminin Kurtuluþ Savaþý öncesi, Antep’i iþgal eden Ýngilizler tarafýndan verildiði konusunda bir söylenti var. Ýngilizler iþgal günlerinde burada konaklamýþ ve Ýngiltere’deki “Theimes Nehri” ile baðlantý kurarak buraya kýsaca “Tayms” demiþler. Ancak, kahvehane müdavimlerinin anlatýmlarýna göre, kahvehanenin ismi ile Ýngilizler’in hiçbir baðlantýsý yok. Burasý iþgalden önceki yýllarda da “Tahmis Kahvesi” olarak anýlmaktaydý…
![]()
Kahvehane, kuruluþundan bugüne dek çok deðiþik insan topluluklarýna ev sahipliði yapmýþ. Dönemin siyasi, ekonomik, eleþtirel sohbetleri burada yapýlmýþ, þairler tarafýndan “tahmis”ler yazýlýr, yaþanmýþ halk hikayelerinin en güzel örnekleri yine burada dinleyicileriyle buluþmuþ. Belki de burayý diðerlerine göre ayrýcalýklý tutan, en büyük özelliði fiziksel dokusundan çok, tarihe yaptýðý tanýklýðý, edebiyatýn, musikinin, karagöz gösteri sanatýnýn en güzel örneklerinin sunulduðu mekan sohbetleri burada yapýlmýþ, þairler tarafýndan “tahmis”ler yazýlýr, yaþanmýþ halk hikayelerinin en güzel örnekleri yine burada dinleyicileriyle buluþmuþ. Belki de burayý diðerlerine göre ayrýcalýklý tutan, en büyük özelliði fiziksel dokusundan çok, tarihe yaptýðý tanýklýðý, edebiyatýn, musikinin, karagöz gösteri sanatýnýn en güzel örneklerinin sunulduðu mekan </SPAN>
Gaziantepde Almacý pazarýnýn karþýsýndaki sokakta mükemmel bir yer.Özellikle Nargile sevenlerin kesinlikle ugramasý gerek.Melengiç kahvesinide unutmayalým.
Paylaþtýðýnýz için teþekkür ederiz.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Zevk alarak iki üç defa okudum. Teþekkürler Mehmet kardeþ, eline yüreðine saðlýk.
Rabbim ömür verirse Nizip'te iki üç kuþaða tanýklýk edecek böylesine tarihi kültürel bir mekanýn kazanýmý içinde olacaðýz..
Çok hoþ bir duygu; eski ama yýllara tanýklýk eden masa sandalyeler, duvara sinmiþ özlem duyduðumuz o tarihin muazzam kokusu....Tek kelimeyle tarihe tanýklýk için görüp ortamý yaþamak lazým.
sitede bize karþý yapýlan bazý hareketlere ayný üslupla cevap vererek dostlarý kýrmaktansa (dost kalýp) yazmamayý yeðledik...DERVÝÞ DÖRTBUDAK
Hedef.. 5 FAKÜLTE 5000 ÖÐRENCÝ