Ýþte her iki dildeki ortak kelimeler..
Kýzýlderililerin Türk olduðu yönündeki iddia, ilk kez her iki tarafýn da katýlacaðý bir zirvede ele alýnacak.
Ýstanbul Üniversitesi Mezunlar Derneði Baþkaný Ali Çýnar'ýn giriþimleri ile 26 Ocak'ta Türkevi'nde yapýlacak zirveye, George Washington Üniversitesi öðretim üyesi Prof. Türker Özdoðan, Amerikan Ýçiþleri Bakanlýðý Kýzýlderililer Doðu Yakasý Daire Baþkaný Frank Keel, Michigan Devlet Üniversitesi öðretim üyesi Prof. Timur Kocaoðlu, Birleþmiþ Güney ve Doðu Kabileleri Baþkaný Brian Paterson, Araþtýrma Profesörü Marjorie Mandelstam Balzer ve Amerikan Kýzýlderilileri Araþtýrma Bölümü Arizona Devlet Üniversitesi öðretim üyesi Doçent Carol Lujan katýlacak.
Zirvede 'En Genç Þarkýcý ve En Ýyi Genç Sanatçý Albümü, 50. Grammy Ödülleri Giriþ Kategorisi 2007, Yýlýn En Ýyi Flüt Sanatçýsý, Kýzýlderililer Müzik Ödülleri 2007 sahibi Ozan Evren'in yaný sýra Orta Asya'dan Melodiler albümünün sahibi Ýlhan Sami Özülü de müziklerinden örnekler sunacak.
Ali Çýnar konu ile ilgili açýklamasýnda, "Yýllardýr Türk ve Kýzýlderililerin benzerliklerini ve baðlarýný konuþuruz. Þimdi her iki taraftan da araþtýrmacýlarýn katýlýmýyla bu baðlarýn ne olduðunu öðrenip, herkese duyurma imkaný bulacaðýz" dedi.
Öte yandan Kýzýlderililerin Türk olduðunu öne sürenler, gelenek benzerliklerin yaný sýra dillerdeki ortak kelimeleri de delil olarak ortaya koyuyor. Ýþte o kelimeler: "Yatký: Ev, yatýlan yer, Dodohiþça: Dudak, Lý-ýk: Vatan, ili, Tamazkal: Hamam, temiz kal, T-sün: Uzun, Hogan: Kerpiç ev, Hopan, Missigi: Mýsýr, Tepek: Tepe, Hu: Selam, Tete: Dede, Türe: Türe, Töre, Atýþ-ka: Ateþ, Yanunda: Yanýnda, Aþ-köz: Yemek, Tapa: Tuba, Yu: Su, yu-mak, yýkamak, Ýldiþ: Diþleme, Kün: Gün, Tepek: Tepe, Kuþa: Kuþ, Köç: Göç..
Kanada ve ABD'de yaþayan Kýzýlderili dernekleri, her yýl Kazakistan ve Türkiye'de yapýlan Türk kurultaylarýna katýlmakta ve kendilerini Bering Boðazý'ndan geçen Türk kökenli topluluklar olarak görmektedirler..