Her halde herkesin Ramazan ayýnda yemek muhabbetleri unutmazlarý arasýndadýr. bu yazý yazarken yanýmdaki arkadaþalrýn yemek muhabbetleri devam ediyor.
Ramazan ayýnda israf biraz fazlamý arkadaþalar ?sizce
Her halde herkesin Ramazan ayýnda yemek muhabbetleri unutmazlarý arasýndadýr. bu yazý yazarken yanýmdaki arkadaþalrýn yemek muhabbetleri devam ediyor.
Ramazan ayýnda israf biraz fazlamý arkadaþalar ?sizce
çocukluðumun ramazan ayýnda sahur vakti istasyon caminin karþýsýndaki fýrýndan küncülü ekmek yaptýrýrdýk....iftardan önce rahmetli babam kendi eliyle yumurta salatasý yapardý....dahasý ramazan kahkesi ...o nasýl bir tattý öyle .....ve tabi her gün mahalle sakinlerinden biri sýrayla hayýr amaçlý poþetler içerisinde þerbet daðýtýrdý....
1994 yýlýydý, bursada o zaman bir tekstil firmasýnda pazarlamacý olarak çalýþýyorum karadeniz turuna çýkacaðým, akþamdan aracýmýzý yükledik sahura kalktýk yemeðimizi yedik , niyetlendik yola çýktýk, gide gide sanki sinop diye hatýrlýyorum bir yerde orucumu açacaðýz derken ezan okundu saate baktýk bize göre daha yarým saat var yani bursada niyetlendik ona görede oruç açacaðýz diye düþünüyoruz, geldiðimiz yerde saat farkýndan yarým saat önce ezan okundu, açýp açmamakta tereddüt ettik, sonra açmaya karar verdik ve açtýk, bursada olsaydýk yarým saat sonra açacaktýk böylece yarým saat kârýmýz olmuþtu.
Birde eskiden insanlar cuma akþamlarý mahallenin çocuklarýna bir þeyler daðýtýrlardý.þeker ,bisküvi vb. þeyler daðýtýrlardý þimdi bu gelenek yok olluyor.
ben birinin anýsýný duydum anlatmadan geçemiycem yeni evli bir çift sahura kalkýyor evin hanýmý güzeel bir balýk kýzartýyor adam balýðý dürüm haline getirene kadar hazýrlýyor kýlçýðýný falan ayýklýyor tam aðzýna götürecekken ezan okunuyor....
Ýlk orucumu 7 yaþlarýndayken tutmuþtum. O yýllarda Temmuzunmu Aðustosun mu bilmem sýcaðýnda oruç tutuyorum. Saat beþ olmuþ artýk benim açlýktan susuzluktan gözlerim berelmiþ, orucu bozacaðým. Ninem halama söyledi hadi Abdurrahmaný sýrtýna al dedi.Ýlk oruç tutan çocuðu sýrtýnda 7 kere dolaþtýrmak hem tutan için, hemde sýrtýnda taþýyan için çok sevapmýþ. Halam beni sýrtýna aldý, karþýya 7 kere götürüp getirdi. O sevinçle orucuma devam ettim bir saat sonra yine bozmak için mýzmýzlandým. Bu sefer diðer halam sýrtýna aldý bu þekilde saat 8'e kadar sýrasý ile halamdan sonra komþular geldi beni sýrtlarýnda gezdirdiler. Onlar beni sýrtýnda taþýmaktan bitap düþmüþlerdi.Ben ise sýrtlarýnda gezmekten büyük keyif almýþtým. O günden sonra, halamda komþularda bana oruç tutturmaya tövbe ettiler![]()
![]()
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'
99 un ramazanýn da Erzincan'da üniversitede okurken sosyal yardýmlaþma yemek daðýtýy bizde fazla para harcamayalým diye oraya gidip iftar yapýyoruz hergün ama yorum okadar kalabalýk bir kuyruk oluþurduki anlatmak mümkün de el kuyruðun tamamý öðrenci neyse yorum bu adamlar hergün yemekleri sýcak daðýtalým diye iftara çok az bir zaman kala daðýtýma baþlarlardý sýra arkaya gelene kadar ezan okunur top atýlýrdý bizde hergün geç kalýrdýk ne hikmetse kuyruðun arkasýndan önüne doðru siðara ikramlarý baþlar millet iftarýný siðaraynan açardý ramazanýn yarýsýný siðarayla açtýk orucumuzu arada bir birimize takýlýrdýk hocam caizmi?
ayýb olmuyor mu arkadaþlar.ramazan deyince fýndýk kurdu nurhan damcýoðlu,kanto ,direklerarasý eðlence falan hatýrlanmasý lazým deðilmi. çocukluðumuzda biz ramazaný, trt de hep böyle öðrendik.biraz büyüyünce ramazan kahkesi ve su ile iftar eden bi hoca tanýdýk.iftar böyle olur mu dedik. sonra bereket versin biraz daha büyüyünce ,iftar sofralarýnda yerimizi aldýk.eski romalýlar her yemekten tadar,sonra eliyle istifra edip tekrar yermiþ.daha çok yemek içinde yatarak yerlermiþ.ne bileyim arkadaþ.bizim iftarlarýmýzda yukarda anlatýlan iftarlar gibi oldu.kaç çeþit yemek sayamazsýn.þöyle sade mütevazi bi müslüman sofrasý görmedik.misafirede ayýb olmasýn diye müslüman sofrasý açmadýk.ramazanýn ruhuna ters bir gelenek yaþýyor ve yaþatýyoruz.iftar sofralarý SÝSTEMATÝK BÝÇÝMDE ÝSRAF VE ÞATAFAT dolu.(þairin dediði gibi yeyin efendiler yiyin ,aksýrýncaya týksýrýncaya kadar yeyin.)yedik.yiyoruz.inþallah bundan sonra yemeyiz.fakat çoðu seferdede aklýmýzdan sadece KURU KAHKE VE SU ÝLE iftar eden güzel örnek aklýmýzda bulundu.