Sevgili Peygamberimizin iftar sofrasýna baktýðýmýzda meselenin hiç de bizim bildiðimiz gibi olmadýðýný görürüz. Peygamberimiz Ramazan ayýnýn özelliklerini anlatýrken iftar vermeyi de teþvik ediyor: "Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir þey verirse¸ yaptýðý bu iþ günahlarýnýn baðýþlanmasýna ve Cehennemden kurtulmasýna sebep olur.
Ramazan ayý ile birlikte iftar davetleri artarak devam eder. Yakýnlarýmýzý¸ tanýdýklarýmýzý iftara¸ soframýza davet ederiz. Bazen de onlarýn davetine gideriz. Mehmet Paksu¸ Peygamber Efendimiz'in iftar sofrasýný yazdý.
Ramazan ayý ile birlikte iftar davetleri artarak devam eder. Yakýnlarýmýzý¸ tanýdýklarýmýzý iftara¸ soframýza davet ederiz. Bazen de onlarýn davetine gideriz. Bu güzel adet¸ hem birbirimize yaklaþmamýzý temin eder hem yardýmlaþma ve cömertlik duygularýmýzý canlandýrýr.
Fakat iftar daveti denince¸ akla sofradaki yemeklerin çeþitliliði gelir. Bu yanlýþ düþünceye kapýlarak dostlarýmýzý davet edeceðimiz zaman imkanlarýmýzý zorladýðýmýz¸ bütçemizi aþan masraflara girdiðimiz oluyor.
Maddi durumu yerinde olanlar için buna diyecek bir þeyimiz yoktur ancak dar gelirliler için ayný husus söz konusu deðildir. Çünkü böyle bir hazýrlýk her zaman devam etmeyeceði gibi¸ bir yönüyle ibadet olan dost ve akraba ziyaretlerine engel olur.
Sevgili Peygamberimizin iftar sofrasýna baktýðýmýzda meselenin hiç de bizim bildiðimiz gibi olmadýðýný görürüz. Peygamberimiz Ramazan ayýnýn özelliklerini anlatýrken iftar vermeyi de teþvik ediyor: "Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir þey verirse¸ yaptýðý bu iþ günahlarýnýn baðýþlanmasýna ve Cehennemden kurtulmasýna sebep olur. Oruçlunun sevabýndan da hiçbir þey eksilmeden onun kadar sevaba kavuþur." Sahabiler sordular: "Ey Allah'ýn Resulü¸ hepimiz oruçluya iftar edecek bir þey bulup verecek durumda deðiliz."
Peygamberimiz de¸ "Allah bu sevabý bir tek hurma ile¸ bir içim su ile¸ bir yudum süt ile oruçlu mü'mine iftar ettirene de verir" buyurdular. Bu þekilde israfa girmeden de pekala¸ iftar verebiliriz. Ýnsanýn imkaný ne kadarýný kaldýrabiliyorsa¸ ona göre bir hazýrlýk yapmasý en güzelidir.
Bunun için¸ "Ýftar verecek imkaným yok" diyerek dost ve akraba ziyaretlerini¸ Ramazan içinde iftar verip sevabýný ihmal etmediðimiz zaman¸ çok þeyler kazandýðýmýz gibi¸ güzel bir sünneti de iþlemiþ oluruz. Ýftardan sonra dua yapmak da önemli bir sünnettir.
Peygamberimiz Sa'd bin Muaz'ýn evinde iftar yapmýþ ve onlara þöyle dua etmiþti: "Yanýnýzda hep oruçlular iftar etsin. Yemeðinizi iyi insanlar yesin. Melekler de size dua ve istiðfarda bulunsun" 1
Ramazan'da özel olarak verilen beþ þey nedir? Cabir bin Abdullah anlatýyor. Peygamber Efendimiz þöyle buyurdu: "Ümmetime Ramazan ayýnda beþ þey ihsan edildi. Bunlar daha önceki peygamberlerin ümmetine verilmemiþti.
"Birincisi: Ramazan ayýnýn ilk gecesi olunca Cenab-ý Hak onlara rahmetiyle bakar.Allah kime rahmetiyle bakarsa¸ onu hiçbir zaman azaba çarptýrmaz.
"Ýkincisi: Oruç tutanlarýn aðýzlarýnýn kokusu Allah katýnda misk kokusundan daha hoþtur.
"Üçüncüsü: Gece ve gündüz melekler oruç tutanlarýn baðýþlanmasý için Allah'a yalvarýrlar.
"Dördüncüsü: Allah o gün Cennetine emir verir ve þöyle buyurur: 'Ey Cennet¸ kullarým için hazýrlan¸ süslen.Dünya sýkýntýlarýndan kurtulup benim huzuruma ve ikramýma gelip istirahat etmeleri yaklaþtý.' "
"Beþincisi: Ramazan'ýn son gecesi gelince de¸ Allah oruç tutan kullarýnýn hepsini affeder." Sahabilerden bir zat sordu: 'Ya Resulallah¸ bu gece Kadir Gecesi midir?' Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem "Hayýr" dedi¸ "bilmez misiniz¸ iþçiler gün boyu çalýþýp da iþlerini bitirdikleri zaman ücretlerini almýyorlar mý?" 2