Zeugma Antik Kenti'ndeki kazý çalýþmalarýnda mitolojik tanrýlara ait bir heykel bulundu.
Zeugma'da þimdiye kadar tek bir tanrýça heykelinin varlýðýnýn bilindiðini belirten Ankara Üniversitesi Öðretim Üyesi ve Zeugma Kazý Baþkaný Doç. Dr. Kutalmýþ Görkay, "Tahtýnda oturur durumda bulunan ve üst kýsmýna ulaþamadýðýmýz bu heykel, Belkýstepe'nin, Nemrut gibi mitolojik tanrý kültlerinin bulunduðu bir yerleþim yeri olduðu tezini güçlendiriyor." dedi.
![]()
Kutalmýþ Görkay, Belkýstepe'nin; Roma Ýmparatorluðu'nda birkaç mitolojik tanrýnýn kutsal alaný kabul edildiðinin anlaþýldýðýný söyledi.
Görkay, CÝHAN muhabirine yaptýðý açýklamada, yeni bulduklarý mitolojik tanrýça heykeliyle ilgili bilgiler verdi. Bu yýlki kazý çalýþmalarýnýn Muzalar (Esin Perileri) Evi ve Belkýstepe'de yoðunlaþtýðýný anlatan Görkay, Belkýstepe'deki kazýlarda yeni bir tanrýça heykeli bulduklarýný ifade etti.
Kutalmýþ Görkay, "Bulduðumuz, oturur durumda bir heykel. Bu seneki buluntumuz bu ama, tabii bu bizim için önemli. Zeugma'da þimdiye dek bir tek tanrýça heykeli biliniyordu. Þimdi bir de tanrý heykeli çýktý. Tabii bu Zeugma'nýn ve Kommangene Krallýðý'nýn kült din tarihi açýsýndan önemli bir buluntu." diye konuþtu.
Heykelin þu an ters durduðunu, üst kýsmýna henüz ulaþýlamadýðýný, sadece oturduðu taht kýsmýnýn bulunduðunu söyleyen Görkay, "Çok ufak bir elbisenin parçalarý görünüyor. 2-3 parçayý bulamadýk henüz. Þu anki parça 2 metre civarýnda. Üst gövdesiyle birlikte heykelin 4-4.5 metre boyunda olduðunu tahmin ediyoruz. Üst kýsým maalesef çýkmadý. Heykelin, antik dönem ya da daha genç dönemlerde bir tahribata uðradýðýný tahmin ediyoruz." þeklinde konuþtu.
Zeugma'nýn Kommagene Krallýðý'nýn 4. büyük þehri olduðunu anlatan Görkay, antik kentte döneminde çok kozmopolit bir topluluðun yaþadýðýna dikkat çekti.
Bulduklarý heykel ile bugüne kadar Zeugma'da bir tek mitolojik tanrýnýn olduðu bilgisinin de deðiþtiðine deðinen Görkay, þöyle devam etti: "Ama þimdi bu gerçek deðiþiyor. Yeni bulgular geliyor elimize. Daha eski kültler. Yani Antiochos'un yaþadýðý dönemde bazý kültlerin en eski kalýntýlarýnýn devamýný bulduk. Bu bakýmdan Kommangene Krallýðý'nýn eski kültlerine ait izler de diyebiliriz. Ama bunlarýn daha çok Romalýlaþmýþ þekli. Eski kültürün Roma'daki sentezleri ile ilgili kanýtlar ele geçti. Adýyaman'ý biliyorsunuz. Orada 4 tane tanrý var. Zeus, Apollo, Herakles ve Antiochos. Belkýstepe'de aþaðý yukarý Adýyaman'daki Nemrut Daðý'ndaki heykellerin bulunduðu yerin bir benzeri. Tabii Nemrut'takiler Helenistik Dönem yani 1. yüzyýla aitler. Buradakiler ise Roma dönemi versiyonu. Son bulduðumuz tanrýça heykeli ile Belkýstepe'nin, Roma Ýmparatorluðu'nda buna benzer birkaç tane mitolojik tanrýnýn kutsal alaný olduðu anlaþýldý."
Zeugma Antik Kenti'ndeki kazý çalýþmalarýnýn 24 Temmuz'da baþladýðýný anlatan Görkay, bu yýlki çalýþmalarýn 24 Eylül 2008 tarihinde tamamlanacaðýný bildirdi.
Bu yýlki çalýþmalarýn 2 alanda yoðunlaþtýðýný anlatan Görkay, "Geçen yýl çalýþtýðýmýz Muzalar (Esin Perileri) Evi'nde bu yýl da devam ettik. Muzalar mozaiðinin bir kýsmý açýldý. Önümüzdeki günlerde diðer bölümleri de açýlacak. Önümüzdeki hafta sonuna kadar buradaki çalýþmamýz sürecek. Bir de Belkýstepe'de þu an da tapýnaðýn bulunduðu tepede çalýþmalarýmýz sürdü. Bunun dýþýnda kent içinde de yüzey araþtýrmalarýmýz devam etti. Nesiller boyu koruma ve yenileme çalýþmalarýmýz da sürüyor." þeklinde konuþtu. (CÝHAN)
(Cihan Haber Ajansý) 2 saat önce.. [1490764]
Devami...