Oruç tutanlara öneriler
Çorba, kahvaltýlýk ürünler ve salata ile oruç açýldýktan 1 saat sonra ana öðüne geçmek gerekiyor.
Dicle Üniversitesi Týp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, ramazanda sýcaklýða baðlý olarak aþýrý terlemeyle su kaybýnýn fazla olduðuna dikkati çekerek, “Oruç tutanlar iftar ve sahurda mutlaka 2 litre su içmesi gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Vedat Göral, ramazanda çocuk, yaþlý, hamile, kalp ve þeker gibi kronik hastalýklarý olanlarýn oruç tutmalarýnýn sakýncalý olduðunu belirtti. Bu tür rahatsýzlýklarý olan kiþilerin oruç tutmak için hekime baþvurmasý gerektiðini ifade eden Prof. Dr. Göral, þöyle konuþtu:
“Þeker, epilepsi, alzheimer, kalp hastalarý, kanser, migren ve anemik, tüberküloz, ülser, ve böbrek yetmezliði olanlar ile düzenli ilaç kullananlarýn oruç tutmalarý sakýncalýdýr. Bu rahatsýzlýðý olanlarýn mutlaka hekiminin izin vermesi durumunda oruç tutmalýdýr. Türkiye genelinde hava sýcaklýðý halen yüksek seyretmektedir. Sýcaklýða baðlý olarak aþýrý terlemeyle su kaybý fazladýr. Bu nedenle oruçlu olan kiþilerin gün içerisindeki su kaybýný iftar ile sahur arasýnda telafi etmesi gerekiyor. Oruç tutanlarýn iftar ve sahurda mutlaka 2 litre su içmesi gerekiyor.”
ÝFTARDA ANA ÖÐÜNÜ 1 SAAT GEÇ YEMEK GEREK
Oruç tutanlarýn iftarda yediklerine büyük önem vermesi gerektiðini kaydeden Prof. Dr. Göral, saatlerce boþ kalan mideyi aðýr yemeklerle doldurmanýn çeþitli saðlýk sorunlarýna yol açabileceðini söyledi.
Prof. Dr. Göral, çorba, kahvaltýlýk ürünler ve salata ile oruç açýldýktan 1 saat sonra ana öðün yemeðini yemek gerektiðini belirterek, bunun hem metabolizmayý daha iyi çalýþtýracaðýný hem de aðýr yemeklerle birden yüklenmenin yol açabileceði saðlýk sorunlarýný engelleyeceðini kaydetti.
Ýftardan bir saat sonra tüketilecek ana öðünde etli veya etsiz az yaðlý sebze yemeði ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebileceðini, bunun yanýnda yoðurt, ayran veya süt tüketiminin de asla ihmal edilmemesi gerektiðini ifade eden Prof. Dr. Göral, þöyle devam etti:
“Ýftar yemeði yavaþ yavaþ ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyice çiðneyerek ve sýk aralýklarla besinler tüketilmeli ve çok yaðlý, çok tuzlu ve aþýrý tatlý besinlerden kaçýnmak gereklidir. Gün boyu aç kalýnacaðý için yavaþ sindirilen, mide ve baðýrsak sisteminde uzun süre kalabilen ve kana geçiþ hýzý düþük olan esmer tahýl ürünleri ile sebze, kuru baklagiller ve salata gibi gýdalarý tercih etmek iftar sonrasý yaþanabilecek olasý rahatsýzlýklarý engeller. Yemeðin ardýndan ise þerbetli hamur tatlýlarý ve kýzartýlan tatlýlar yerine, sütlaç ve güllaç gibi hafif sütlü tatlýlar veya meyve tüketilmelidir.”
SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
Prof. Dr. Göral, oruç tutanlarýn mutlaka sahura kalkmasý gerektiðini ve sahurda süt, yoðurt, peynir gibi besinlerin yer aldýðý bir kahvaltý yapmasýný ya da çorba, sebze ve kuru baklagillerden oluþan hafif bir öðün tercih etmesini tavsiye eden Göral, sahur öðününün aðýr yemeklerden oluþmasý halinde, metabolizmanýn hýzýnýn gece düþeceði için kilo alma riskini artacaðýný vurguladý.
Oruç nedeniyle aç kalma süresi uzun olduðu için metabolizma hýzýnýn düþtüðünü, halsizlik ve baþ aðrýsý görüldüðünü belirten Prof. Dr. Göral, bu nedenle sahura mutlaka kalkýlmasý gerektiðini sözlerine ekledi