Nizip Ýlçesi, Gaziantep Ýlimize baðlý yerleþim birimlerimizden biri. Her yerleþim birimimizle olduðu gibi (pek çok demek daha doðrudur) Nizip ilçemizle ilgili olarak da bazý yayýnlar gerçekleþtiriliyor. Yýllýklar, bilgilendirme-tanýtým yayýnlarý ortaya konuluyor. Kalbi Nizip için atan, gözü-gönlü Nizip üzerinde olan, þair Davut Cömert, Nizip’le ilgili yayýnlardan zaman zaman bize ulaþtýrýyor. Sayfalarýndaki gezintimizden sonra bu yayýnlar iade ediliyor.

NÝZÝP’ÝN TANITIMI

Bir yayýn çalýþmasý Adý: Nizip’in Tanýtýmý ve iþ Dünyasý Rehberi.
Geçtiðimiz yýllardan birinde hazýrlanýp yayýnlanmýþ. Bülent Çetinel ve Veysel karayýlan imzalarýnca hazýrlandýðý bilgilendiriliþi var yayýnýn ilk sayfalarýndan birinde.
Veysel Karayýlan’ýn bir sunuþu, bir önsözü dikkat çekiyor ilk sayfalardan birinde. Buranýn bir yerinde, “Bizler Nizip’i seviyoruz. Nizip ile ilgili her konuda, daha güzel çalýþmalarýn yapýlmasý gerektiðine inanýyoruz” deniliyor. Sonra sýrasýyla (o günün) yöneticilerinin Nizip hakkýnda ki görüþ ve düþünceleri dile getiriliyor, yayýn içerisindeki yerinden okurlarýyla, hemþehrileriyle selamlaþýyorlar.
-Nizip Organize Sanayi Bölgesi tamamlandýðýnda, Nizip’teki iþsizlik problemi büyük ölçüde ortadan kalkacaktýr (Mustafa Canarslan, Nizip Kaymakamý),
-Partimizin adý “Nizip partisidir” sloganýyla yola çýktýk (Hacý Fevzi Akdoðan, Nizip Belediye Baþkaný)
-Tam bir sanayi ve ticaret ilçesi konumunda bulunan Nizip’te yerleþik ticari iþletmelerin yanýnda Modern Küçük Sanayi Sitesi ile de yatýrýmlara açýktýr. (Mehmet Özyurt, Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný)

NÝZÝP.. NÝZÝP

Tarihi çok eskiye dayanan Nizip, insanoðlunun dünyaya ayak bastýðý günden bu yana varolduðu bilimsel olarak kanýtlanmýþtýr. Tarih boyunca Tulunoðullarý, Selçuklular, Atabekler, Eyyubiler, Memluklular, Dulkadiroðullarý ve Osmanlýlar bölgede hükümdarlýk sürmüþlerdir.
Nizip bünyesinde merkezde 23 mahalle, ilçeye baðlý 78 köy ve 5 de belde vardýr. Belkýs/Zeugma Antik Kenti, Gaziantep ile, Nizip Ýlçesi, Belkýs köyü sýnýrlarý içerisinde Fýrat Nehiri’nin kýyýsýnda yeralmaktadýr. Elimizdeki tanýtým yayýnýnýn 66 ncý sayfasýnda Ahmet Þahin’in “Aþkým Nizip” adlý, baþlýklý bir þiiri dikkat çekiyor. Buradan bir dörtlük aktaralým yazýmýzýn bu bölümünde:
-Hele bir nazar kýl, Barak’tan yana,
Biçer yürür týrpan vurur yan yana,
Hancaðýz’sa Ýlham verir insana,
Oynar balýklarý, gölette Nizip..

Nizip’te kuru meyveciliðin aslýný bað ve baðcýlýk oluþturuyor. Kuru meyveciliðin öteki önemli dallarý olan fýstýk ve zeytin ancak bað’la birlikte kurulursa, ekonomik olmakta ve gerekli bakýmla geliþmeleri en iyi biçimde gerçekleþtirilebiliyor.
Nizip’in 1926 yýlýnda ilçe olduðu görülüyor. Anýlar arasýnda yer alanlara bakýyoruz: “Nizip 1920’lerde fakir bir köy görünümündeydi. Evlerin yüzde sekseni kerpiçtendi. Taþtan ve Nizip’e özgü havara taþýndan yapýlmýþ evler dahi sayýlacak kadar azdý.
Bu bilgilerin bana ulaþmasýný saðladýðý için Davut Cömert arkadaþýmýza teþekkür ediyor, sevgi ve saygýlarýmý sunuyorum efendim.


Prof.Dr.Ýsa Kayacan
532 454 67 19
Zafer gazetesi
01.09.2008