Bölgemizde yaþanan kuraklýk yöremizde de etkili olarak tarým ürünlerini büyük ölçüde tarlada kalmasýna neden olduðu bilinen bir durum. Yaðmura dayalý tarým ne yazýk ki dünya iklimindeki deðiþiklik ve bölgemizde özellikle Ýlkbahar yaðmurlarýnýn zamanýnda yaðmamasý nedeniyle zaman zaman böyle durumlara maruz kalmaktadýr. Ýþte bu bakýmdan tarýmý bu riskten kurtarmak için su kaynaklarý üzerine sulama barajlarý inþa edilmektedir. Bu mülahazayla yöremize de Nizip çayý üzerine Hancaðýz sulama barajý yapýldý.
Bu barajla aþaðý Barak ovasýnýn bir kýsmý (18 köy) sulama kapsamýna alýnmýþ oldu. Ancak barajý besleyen çayýn suyunun yetersiz olmasý nedeniyle bu kez Birecik barajýndan ponpaj yoluyla baraj göletine su takviyesi projesi gerçekleþtirilerek bu sulama sezonunda faaliyete geçirildi. Çiftçilerin büyük umutlarla ve dört gözle beklediði bu proje onlar için büyük bir beklentiydi. Öte yandan gerek baraj ve gerekse ponpaj projesi yapýmlarý Devlete büyük maliyet getirmiþtir. Yapýmýndan itibaren devlet kontrolün de birkaç yýl kalan baraj sonralarý birliðe dönüþtürülerek o günden bu yana faaliyetini sürdürmekte.
Ancak ne var ki üretici bu barajdan umduðunu bir türlü bulamadý. Büyük umutlarla ektiði ürününü sulayamamýþtýr. Geçen sene binlerce dönüm mýsýr susuzluktan yandý. Bu sene de binlerce hektarlýk ekili hububat ve ayçiçeði ayný þekilde yandý. Kesinlikle ürün hasat edilemedi. Buna iliþkin Ýlçe tarým müdürlüðünün Eminlik,Yarýmca,Karanfil,Kývýrcýk köyleri ile ilgili raporlarý mevcuttur. Rapor bir yana üreticilerin emekleri heba olup gitmekte. Geçimini umudunu topraða baðlayan ve baþka hiçbir geçim kaynaðý olmayan binlerce çiftçi ailesi periþan olmakta. Adil olmayan su paylaþýmý ve birlik yönetiminin bu konuda ki duyarsýzlýðý böylece kuraklýkla beli bükülen üreticinin hepten belini kýrmýþ oldu.
Yönetimin baþýnda olanlar ayný zamanda suyunda baþýndalar. Onlar suya yol verirlerse ancak aþaðý köylere akacak. Onlar onlarca kez ürünlerini sularken aþaðýlar bir kez bile sulayamamakta. Yani aþaðýda olanýn caný çýksýn anlayýþý. Çaresiz kalan üreticiler belki çare olur umuduyla mülki amirlere baþ vuruyorlar ama oradan da bir sonuç çýkmýyor.
Sonuç olarak halk bu barajdan umudunu kesmiþ durumda. Oysa büyük umutlar ve büyük hayallerle kurulmuþtu hancaðýz barajý ve takviye projesi. Üretici yýllarca ve sabýrsýzca beklemiþti bunu. Çayýn suyunun yetersizliði bilinen bir gerçekti. Ancak ponpaj olayý ile bu sorunun giderileceði ve önceki yýllarda yaþanýlan susuzluðun artýk olmayacaðý herkesin dileði ve beklentisiydi. Ancak umutlar bu kez de talan oldu. Ve artýk ufukta beklenen,görünen bir þeyde kalmadý. Kalmadý çünkü onlarca üniteden oluþan ponpaj olayýnýn sadece iki tanesini çalýþtýrabilen ve mevcut suyu adil daðýtamayan bir yönetim kadrosundan ne beklesin vatandaþ.