bence böyle deðil>>> daha kirli ve kuru bir vaziyette
Bu çay Nizip'in farklý bir semtinden geçseydi. çoktan bu iþ çözülürdü. Þehrin görünmeyen yüzünde olduðu için duyarsýz kalýnýyor.
Konu mehmet2763 tarafýndan (17.07.08 Saat 09:02 ) deðiþtirilmiþtir.
bu iþin çözülmemesi nizip adýna çok ayýp bir olay. genel anlamda bütün belediyeler görünüme önem veriyor. yani göze çarpan olaylarý yapýyorki bak belediye çalýþýyor desinler diye. bu tek nizipte deðil türkiyenin bütün belediyelerinde böyle. altyapýyý yapsalar derlerki kim görecek yaptýðýmýzý bize faydasý olmaz diyorlar.
aslýnda belediyelerin altyapýya daha çok önem vermesi gerekir. ve sadece göze çarpan olaylarý yapmaktanda vazgeçmeli.
belediyelerin her zaman yapmýþ olduðu kaldýrýmlarý kýrýp tekrar yapma, yolu kazýyýp tekrar yapma vs vs.
þimdiye o nizip çayý yapýlmýþ olmasý gerekirdi. ve nizip e-90 karayolunun nizip çayý köprüsünden geçildiðinde pis kokudan durulmuyor. yabancý bir adam dýþardan demez mi bu þehir nasýl pis kokuyor diye ?
þahsen ben geçerken kokudan burnumu kapatmak zorunda kalýyorum bazen.
dediðim gibi belediyenin buna hemen bir çözüm bulmasý gerekir.
Mahmut ÖZDEMÝR
-----------------------------------------------
Düþmaným, düþmanlýðýndan vazgeçinceye kadar, ben de onun amansýz düþmanýyým.
-----------------------------------------------
Ýnsan'a insan olduðu için deðilde buþun þusun diye deðer verenler aciz mahluklardan baþkalarý deðildir....
yabancý adam niye pis kokuyor diyemez.demesine firsat kalmaz kokudan ölür) ama ölmesi bizim adýmýza sevindirici en azýndan baþkasýna anlatamaz:
))bu iþin esprisiydi.
simdi eleþtircegimiz kim yada kimler.þimdiki belediyeyi suçluyorsanýz yapmadýgý için suçlu ya daha öncekiler.ben þunu yine diyeyim ben akpli degilim ama 2-3 sene dýsarda kalipta nizipte belediyenin yaptigi þeyleri tek tek gezerek görünce ben bu belediyeyi suçlayamam.hele o park hele o taziye evleri bunlar makyajý iþin aslýnda.zaten yabancýya hoþ görünmek adýna yapýlmamalý biþey.orada yasayan halk adýna yapýlmalý bazý arkadaslar demiþti bir yabancý ne der falan diye.zaten yabancýda makyaj kýsmýna bakar.bu dediginiz olay sanki yeni varmýs gibi gösterilmesin bu benim kücüklügümden beri var.tek çözümü var þimdilik tuvalete gitmeyin) çay tertemiz kalsin...eee tabiii yoooookkk dersiniz
))ama bu konuya müdahil oldum orhanla aramda acilsa bu konuyu hallet dayi
)sen yaparsýn sen edersin sen bitanesin<<<<gaz vermek lazým
))
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....
Bir haberi sizlerle paylaþayým;
![]()
Nizip Çayýna karýþan atýklar hayatý tehdit ediyor
Nizip Çayý'na karýþan Baþpýnar mevkiindeki Organize Sanayi Bölgesinin atýk sularý, çayýn geçtiði onlarca köy ve beldede yaþayan canlýlarý olumsuz etkiliyor. Vatandaþlar köylerinde kanser vakaalarýnýn arttýðýný ve hayvanlarýnýn öldüðünü iddia ediyor.
GAZÝANTEP- Baþpýnar Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerken çýkan atýk sular, arýtma sisteminin yetersizliðinden temizlenmeden Nizip Çayý'na karýþýyor. Kirlenen Nizip çayý geçtiði yörelerde yaþayan canlýlarý olumsuz etkilerden karýþtýðý Hancaðýz Barajý'nda balýklarýn ölmesine neden oluyor. Çaya yakýn yaþayan köy ve beldedeki vatandaþlar köylerinde kanserden ölenlerin çoðaldýðýna dikkatleri çekerken, sudan içen hayvanlarýn hastalandýðýný ve birçok aðaçlarýn kuruduðunu ileri sürdüler.
BOYLUCA MUHTARI: KÖYLÜLERÝMÝZ KANSERDEN ÖLÜYOR
Ceviz, kayýsý ve erik aðaçlarýnýn kuruduðunu söyleyen Nizip'in Boyluca Köyü Muhtarý Hasan Morboncuk, suyun etrafýnda çalýþan köylülerin hep kanserden öldüðünü ileri sürerek, "Kanserden ölen N.K., H.Ö., B.Ö., H.K., K.B.Ö., H.Ö., H.Ç. ve M.T.'nin raporlarý var. Bunlar suyla bitiþik olan bahçelerinde çalýþtýklarýndan dolayý öldüler." dedi.
Milletvekilleri ve bakanlarla görüþtüklerini, bütün köylülerden imza toplayarak ilgili bakanlýklara gönderdiklerini belirten köy muhtarý, "Daha önce buralarý piknik alanýydý. Suyumuzda balýklar yaþardý. Þimdi kokudan yaklaþamýyoruz. Köyümüzdeki 3 kilometre bahçe alanýný etkiliyor. Ne iþ ise hiçbir ilgili makam ve kuruluþ sorunumuzu dikkate almadý." diyerek þikayetlerini dile getirdi.
ADAKLI MUHTARI: AYAÐIMIZI BATIRSAK HASTANELÝK OLUYORUZ.
Salkým Adaklý Köyü Muhtarý Hasan Deniz ise on iki yýldýr sularýnýn kirlendiðini söyleyerek, "Daha önce kiloluk balýklar vardý. Suyumuzu rahatlýkla içiyorduk. Þimdi suya ayaðýmýzý batýrsak hastanelik oluyoruz. En çok bizim köy maddi ve manevi zarar görüyor. Çünkü su burada gölet haline geliyor. 400 kiþi tifo hastalýðýna yakalandý. Kanser hastalýðýndan köyümüzde ölenler var. Kadýnlarýn 25-30 yaþýndan sonra eklemlerinde kireçlenme oluyor. Su geçtikten sonra hastalýklar arttý." dedi.
Yol aðýzlarýna Saðlýk Ýl Müdürlüðü'nün onayýyla 'Bu su hiç bir amaçla kullanýlamaz' tabelalarýný astýklarýný belirten Deniz, "Eski Gaziantep Valisi Muammer Güler, Kaymakam Mustafa Kemal Keskin buraya gelerek tespitte bulundu. Bir ekip Gaziantep Merkez Saðlýktan, bir ekip de Nizip Ýlçe Saðlýktan geldiler, ücretsiz köylüyü muayene ettiler." dedikten sonra konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Nizip eski Kaymakamý Mustafa Canaslan bizzat sorunumuzla ilgilendi.Ama fazla duramadý ve ben seçilen kiþi deðilim, ben atanan kiþiyim üzerime gelmeyin dedi. Karahüyük beldesinde yapýlan arýtma tesisine gittik 22007 nolu dilekçede cevap olarak suyu yeterli bir þekilde arýtmýyor dediler."
Adaklý muhtarý, bölgelerinde alýnan su örneðinin Kahramanmaraþ DSÝ Bölge Müdürlüðü Tahlil Laboratuvarýnda incelendiðini ve çýkan sonuçta dünyanýn en kirli sularýndan 3 ve 4 nolu olduðu tespiti yapýlarak 'hiçbir surette ekili alanda kullanýlamaz' raporu verildiðini belirterek cümlelerine þunu ekledi: "Kimsenin fabrikasýnda gözümüz yok, sadece bizim saðlýðýmýzla oynamasýnlar."
SALKIM BELEDÝYE BAÞKANI: HAMÝLE HAYVANLARIMIZ YAVRUSUNU DÜÞÜRÜYOR
20 yýldýr Salkým Belediye Baþkanlýðýný yürüten Ahmet Sönmez ise kimyasal atýklarýn on yýldýr topraklarýndan geçen Nizip çayýna karýþtýðýný söyleyerek, "hayvanlarýn içebildiði, bahçelerin sulandýðý temiz bir suydu. Domates, patlýcan, nane ve buna benzer sebze ve meyvelerimiz etkileniyor." dedi.
Sönmez, 2006 yýlýnda Tokat'ta ceviz uzmaný bir profesörle görüþtüðünü ve kendisinden kimyasal atýklarýn analizini istediðini belirterek, "Yapýlan araþtýrmadan sonra sizin 3 yýla kadar hiç ceviz aðacýnýz kalmaz dedi. Gerçekten öyle oldu ve yavaþ yavaþ kuruyorlar. Ceviz aðacý en dayanýksýz aðaç imiþ. Bundan en fazla ceviz aðaçlarýnýn çok olduðu Salkým ve Adaklý köylerimiz etkilendi. Elimizde valilikten gelen 'bu su kesinlikle kullanýlamaz' diye bir rapor var. Çobanlar hayvanlarla sudan geçerken hayvanlar sudan içiyor ve hamile hayvan yavrusunu düþürüyor." Sözleriyle sýkýntýlarýný dile getirdi.
Su kirliliðinden dolayý Hancaðýz Barajý'nda 2 ton balýðýn öldüðünü belirten Sönmez sözlerine þöyle devam etti:
"Elektriklerimiz kesildiðinde suyumuzu bir þekilde hallediyoruz ama hayvanlarýmýza bu sudan içiriyoruz onlar da hasta oluyor. Daha önceleri beldemize tatile insanlar gelirdi, balýk tutardý, suya girerlerdi. Þimdi pis kokudan suya yanaþýlmýyor. Bunun tek çözümü var oda suyun kaynaðýndan temizlenmesi gerekiyor."
GOSB BÖLGE MÜDÜRÜ: SU ARITMA TESÝSLERÝMÝZ YETERSÝZ
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Bölge Müdürü Cengiz Þimþek'e su kirliliðinin nedenlerini sorduk. Þimþek, organizenin sürekli büyümesinin karþýsýnda su arýtma tesislerinin yetersiz kaldýðýný belirterek "Biz de onun çalýþmasýný yapýyoruz. 2010'da geri dönüþüm sistemiyle suyu temizlenip organize sanayimize vereceðiz. Bizim bu arýtma tesisimiz tamamlanýrsa atýk suyumuz köylerden geçmeyecektir. Çünkü suyumuz organizeye tekrar verilecek." Dedi ve sözlerine þunu ilave etti "Ayrýca suyumuz sürekli Ýl Saðlýk Müdürlüðü taraýndan kontrol edilmektedir. Köylü vatandaþlarýmýzýn dediði gibi kirli olmuþ olsaydý, yani dünya standartlarýnýn üzerinde olsa idi bizi uyarýrlardý."
GOSB ARITMA TESÝSÝ MÜDÜRÜ: SULARIMIZ TEMÝZDÝR
Gaziantep OSB Arýtma Tesisi Müdürü Meltem Polat ise þu açýklamalarda bulundu:
"Atýk su sürekli Ýl Saðlýk Müdürlüðü tarafýndan tahlilleri yapýlmaktadýr. Dolaysýyla sularýmýz temizdir köylüler tarafýnda suyun geçtiði yerlerde toprak siyah olmuþ olabilir. Aslýnda sürekli su oradan geçtiði için o topraklar o renge gelmiþtir. Bir de aðaçlarýn kuruduðu söyleniyor. Bunun baþka sebebleri olamaz mý? Bunu derinlemesine araþtýrmak lazým. Bizim þu anda arýtma tesisimiz 30 bin metrekare küp su kapasitelidir. Eðer bunu biraz daha sýkýþtýrsak 40 bine çýkabilir, yine de bize yetmiyor. Yetmediðinden dolayý bir ay içerisinde ikinci bir arýtma tesisini ihaleye açacaðýz. Büyük bir ihtimalle gelecek seneye çalýþmaya baþlýyacaktýr. Bizim baþka projelerimiz var onlar da Bakanlýkta onay bekliyor."
ÝL SAÐLIK MÜDÜRLÜÐÜ: "BU SU HÝÇBÝR ÞEKÝLDE KULLANILAMAZ"
Ýl Saðlýk Müdür Yardýmcýsý Dr. Mehmet Çetinle ithamlar karþýsýnda þunlarý söyledi: "Biz o bölgedeki içme sularýný tahlil ettik. Dereden akan kirli suyun içme sularýna karýþmadýðýný gördük. Bu tahlillerimizi aralýklarla yapýyoruz. Bizi ilgilendiren tarafý içme suyu suyudur, bunun dýþýndakiler Ýl Tarým Müdürlüðü'nün iþidir. "Ayrýca dereden akan suyun da tahlillerini yaptýklarýný belirten Çetin, "Bu suyun hiçbir amaçla, hiçbir þekilde kullanýlamýyacaðýný tespit ettik ve derenin aktýðý yerlere 'bu su hiçbir þekilde kullanýlamaz' yazan levhalar astýk bundan dolayý bu sorunun bize düþenini yaptýk." dedi.
ATIK SUDAN DOÐRUDAN ETKÝLENEN KÖYLER
Gaziantep ilinin Baþpýnar mevkiinde faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerden çýkan atýk sular, Aktoprak ve Sam Köyü arasýndan geçen Samözü deresine verilmektedir. Buradan akarak Hancaðýz Barajý'na dökülen kirletilmiþ su doðrudan þu köyleri etkilemektedir:
Karahöyük köyü, Etebek Köyü, Bedir Köyü, Subazý Köyü, Yukarý ve Aþaðý Savcýlar Köyü, Salkým Köyü, Tokdemir Köyü, Boyluca Köyü, Adaklý Köyü, Tatlýcak Beldesi, Çanakçý Köyü, Kertiþe Köyü, Turlu Köyü, Tuluktaþ Köyü, Kýncakent Köyü ve Akçakent Köyü.
Ýlkha
11 Temmuz 2008 / 13:15
http://www.medya73.com/Nizip-Cayina-...beri-6511.html
Konu Gökhan Dokuyucu tarafýndan (14.07.08 Saat 11:10 ) deðiþtirilmiþtir.
Arkadaþlar dikkatinizi çekerim HABER 3 günlük!!!!!
GOSB ARITMA TESÝSÝ MÜDÜRÜ: SULARIMIZ TEMÝZDÝR
Gaziantep OSB Arýtma Tesisi Müdürü Meltem Polat ise þu açýklamalarda bulundu:
"Atýk su sürekli Ýl Saðlýk Müdürlüðü tarafýndan tahlilleri yapýlmaktadýr. Dolaysýyla sularýmýz temizdir köylüler tarafýnda suyun geçtiði yerlerde toprak siyah olmuþ olabilir. Aslýnda sürekli su oradan geçtiði için o topraklar o renge gelmiþtir. Bir de aðaçlarýn kuruduðu söyleniyor. Bunun baþka sebebleri olamaz mý? Bunu derinlemesine araþtýrmak lazým. Bizim þu anda arýtma tesisimiz 30 bin metrekare küp su kapasitelidir. Eðer bunu biraz daha sýkýþtýrsak 40 bine çýkabilir, yine de bize yetmiyor. Yetmediðinden dolayý bir ay içerisinde ikinci bir arýtma tesisini ihaleye açacaðýz. Büyük bir ihtimalle gelecek seneye çalýþmaya baþlýyacaktýr. Bizim baþka projelerimiz var onlar da Bakanlýkta onay bekliyor."
Bu yoruma sadece bu fotoðrafý gösteriyorum!!!kaðýt fabrikasýnýn aþaðýsýnda çektim bunu!
![]()
Konu Gökhan Dokuyucu tarafýndan (14.07.08 Saat 10:52 ) deðiþtirilmiþtir.
BÝZÝM BASINIMIZDAN BAÞKA ÇOÐU BASIN BU KONUYU LAYIÐIYLA ÝÞLEMÝÞ BUYRUN BU DA BAÞKA BÝR YAZI;
Organize’nin kökünü satsanýz bir Nizip Çayý eder mi?/ÇOBAN ATEÞÝ MANÞET
ÇOBAN ATEÞÝ
Atýklar Nizip Çayý’na akýtýlmamýþ olsaydý bugün Nizip Çayý tek baþýna bölgenin içme suyunu karþýlayabilirdi. Þimdi bundan dolayý diyoruz ki Organize Sanayi’nin kökünü satsanýz bir Nizip Çayý eder mi?
- Nizip Çayý’nda bir zamanlar birçok su canlýsý yaþarken þimdi mikroplar bile yaþamýyor.
- 50’nin üzerinde köyün içinden geçen Nizip Çayý’ndan artýk hiç sulama yapýlamýyor.
- Zamanýnda Nizip Çayý’ndan dolayý zengin bir tarýmsal üretimi olan bölgede üretim en alt seviyede.
- Hayvancýlýk bitme noktasýnda. Bölgede birçok hayvan Nizip Çayý’ndan dolayý telef oldu ve olmakta.
Son zamanlarda küresel ýsýnmadan kaynaklý olarak bütün dünyanýn gündeminde olan su sorunu Ýstanbul ve Ankara’daki su kesintilerinden dolayý Türkiye’nin de gündemine girdi. Ama sadece gündem olmakla kaldý. Bölgemiz su kaynaklarýnda yaþanan kayýplarda küresel ýsýnmanýn etkisi olsa da esas olarak bu kayýplardan sorumlu olan genel olarak insanlýk özelde de bölge sanayisi ve sermayesidir.
Yüzlerce kilometre uzak yerlerden Antep’e içme suyu getirmek için onca masraf yapýlýrken hemen yaný baþýnda duran Nizip Çayý içme suyu olarak deðil Organize Sanayi’nin tüm atýklarýnýn atýldýðý bir dere haline geldi. Atýklar Nizip Çayý’na akýtýlmamýþ olsaydý bugün Nizip Çayý tek baþýna bölgenin içme suyunu karþýlayabilirdi. Þimdi bundan dolayý diyoruz ki Organize Sanayi’nin kökünü satsanýz bir Nizip Çayý eder mi?
Nizip Çayý ölüm saçýyor
Antep’ten Karkamýþ’a kadar olan geniþ bir bölgeye hayat veren Nizip Çayý þimdi ölüm saçýyor. Sebebi Antep Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm atýklarýnýn Nizip Çayý’na akmasýdýr.
Bir zamanlarýn Nizip Çayý’nda birçok balýk türü yaþarken þimdilerde ise canlý organizma olan mikrop dahi belki zor yaþýyor. Nizip Çayý’nda bundan 15 yýl önce balýk tutuyorlarmýþ. Yörenin yaþça ileri gelenleri bundan 15 sene evvel Nizip çayýnda su kaplumbaðasý, su yýlaný dâhil birçok canlý türünün barýndýðýný bizzat gördüklerini söylüyorlar, þu an ise sadece bir tek canlý tür yaþýyor; o da MÝKROP! Þimdilerde ise bu çay görenleri hem þaþýrtýyor hem de dehþete düþürüyor. Çünkü Nizip Çayý, þimdi deyim yerindeyse kapkara zehir akýtýyor.
Bir zamanlarýn Ýstanbul Haliç’ini aratýyor
Nizip Çayý’na akýtýlan sanayi atýklarý yüzünden çok geniþ bir bölgeyi dayanýlmaz bir koku sarmýþ durumda. Zamanýn Ýstanbul Haliç bölgesini aratýr bir koku. Koku daha Antep Adýyaman karayoluna girildiði an hissedilmeye baþlýyor. Gaziantep ile Karkamýþ ilçesi arasýnda yaklaþýk 50 köyden geçen ve Baþpýnar'dan atýlan kimyasal atýklar nedeniyle kirlenen Nizip Çayý, vatandaþlarýn saðlýðýný tehdit ediyor. Kirlilikten en çok etkilenen köylerden biri olan Akçakent Köyü’nde halkýn saðlýðýnýn olumsuz yönde etkilendiði öðrenildi. Nizip ile Akçakent Köyü istikametinde çalýþan otobüs þoförü Akçakent'te verdikleri 8 dakikalýk molada müþterilerinin beklerken çok büyük sýkýntý yaþadýklarýný söyledi. Akçakent köylüleri sivrisinek ve dayanýlmaz kokulardan dolayý evlerinde yatamadýklarýný, bu sudan aðaçlarýnýn kuruduðunu büyük maddi zarara uðradýklarýný aktardý. Çevre sakinleri, yetkililerden yaklaþýk 300 haneli köye bir an önce gerekli olan hassasiyeti göstermelerini istedi.
Çevre Mühendisi D. Emel Aydoðan’ýn yaptýðý bir açýklamaya göre Nizip Çayý’nda çok fazla civa bulunmakta. Bu maddeyi Nizip bölgesinde özellikle sanayi atýklarýnýn yoðun olduðu Nizip çayý ve bu çayýn aktýðý Hancaðýz Barajý bölgesinde bolca bulmak mümkün. Bazý sanayi kuruluþlarýnýn atýk sularýnda bol miktarda bulunan civa metali, bu sularýn döküldükleri nehir, göl ve denizlerde bulunan canlýlara ve bu canlýlardan da insanlara geçmektedir. Aydoðan, bu sebeple özellikle Hancaðýz Barajý’ndaki balýklarýn ve Nizip çayý kýyýsýndaki bazý ot ve mantarlarýn yenilmemesinde fayda olduðunu söylüyor.
![]()
Nizip Çayý içerisinde sadece civa deðil birçok kimyasal madde bulunmakta. Sadece Nizip’te 30’a yakýn sabun fabrikasýnýn binlerce ton sabun altý sularý (karasu) Nizip Çayý’na arýtmasýz olarak salýnýyor. Banyo, çamaþýr sabunlarýnýn üretiminde hiçbir laboratuvar tetkiki yapýlmýyor. Hancaðýz Barajý’nda toplanan bu sular tarým arazilerine verildiðinden tarým topraklarý gün geçtikçe verimsiz hale geliyor, aðaçlar kuruyor. Nizip’teki bu atýklar çaya karýþmadan önce Antep’teki Organize Sanayi bölgesinden yüzlerce fabrikanýn atýðý da bu çaya akýyor. Tekstil, sabun, deterjan, yað ve daha birçok sektörde kullanýlan kimyasallarýn atýðý arýtma yapýlmadan bu çaya akýtýlýyor.
Antep’ten Adýyaman’a giderken þehir çýkýþýnda bulunan Bedir Köyü de sanayinin kirliliðinden nasibini almýþ. Bedir Köyü’ne yaklaþmadan çok aðýr bir kokuyla karþýlaþýyoruz. Bedir Köyü’nün çevresini dolaþtýðýmýzda ilk olarak karþýlaþtýðýmýz þey mýsýr tarlasýnýn zift gibi kara bir suyla sulandýðýdýr. Mýsýr tarlasý Nizip Çayý’nýn hemen kenarýnda bulunmakta ve çaydan tarlaya açýlan küçük su kanallarýyla sulanmakta. Defalarca sulanan tarlada toprak zeminin üstünü katý siyah bir kütle kaplamýþ. Bu katý siyah kütlenin Organize Sanayi’nin kimyasal atýklarý olduðu çok açýk belli oluyor.
Bedir Köyü’nden konuþtuðumuz Halit Duru onlarca yýldýr bu çayýn bu þekilde aktýðýný hatta çaydaki kirliðin her geçen gün artarak devam ettiðini söylüyor. Konuþmasýna devam eden Duru “Yýllardýr bizi bu kirlilikle yaþamaya mahkum ettiler. Ne yaptýysak nereye baþvurduysak bir sonuç alamadýk. Bu sudan içen hayvanlarýmýz hasta olup telef oluyor. Tarlalarýmýzdan eski verimi alamýyoruz. Suyla oynayan küçük çoçuklar hemen hastalanýyor. Yaz kýþ köyümüzden sinekler eksik olmuyor” dedi. Duru ayrýca köylerinin bir baþka sýkýntýsýný daha dile getirdi. Duru “köyümüzün yanýbaþýnda bulunan taþocaðýnda patlatýlan dinamitler evlerimize zarar veriyor. Evlerin duvarlarý bu patlamalar yüzünden hep çatladý. Bundan kaynaklý zararlarýmýzla da hiç kimse ilgilenmiyor” dedi.
Bedir köyüne 3 km uzaklýkta bulunan Suboðazý Köyü’ne doðru gittik. Yol boyunca çayýn kokusu burunlardan eksilmiyor. Hatta koku gittikçe daha da artýyor. Nizip çayýndaki kirlenmeden dolayý köyün içerisinde her yerin siniklerle dolu olduðunu gördük. Köyde kýsa bir gezintiden sonra Nizip Çayý’na en yakýn evin önünde iki ihtiyar amcayla Nizip Çayý üzerine sohbet ettik. 75 yaþýnda olan Osman Koçaslan Nizip Çayý’nýn kirletilmesinin bölgeye ve özellikle köylerine büyük zararlar verdiðini söyleyerek sözüne þöyle devam etti: “16 yýldýr Nizip Çayý bu þekilde bis ve siyah bir þekilde akýyor. Yani biz 16 yýldýr þimdi gördüðünüz gibi yaþýyoruz. Bakýn þu kollarýmýza, her yerimiz yara bere içerisinde. Bu yaralar köyün her yerinde bulunan sinekler tarafýndan ýsýrýlarak oluþuyor. Kokuya zaten bunca sene boyunca alýþtýk. Ama bizi en çok sýkýntýya sokan þey ise tarlalarýmýzdaki verimin her geçen gün düþmesi. Çayýn etrafýndaki bütün aðaçlarýmýz kurudu. Zaten artýk bu çaydan sulama yapmýyoruz. Köyde ve tarlalarda kuyular açtýk onlarla suluyoruz tarlalarý. Ama toprak tarafýndan emilen çayýn suyu bu kuyularýmýzý da etkiliyor. Bu yaþamý daha nasýl devam ettireceðiz bilemiyoruz. Birileri geliyor sürekli bakýyor, bu sorunlarla ilgileneceðini söylüyor; ama hiç kimse ilgilenmiyor. Gerekli yerlere onca þikayet ve baþvurularda bulunduk ama hiçkimse oralý olmadý.” dedi.
Zekeriya Kaba ise Nizip Çayý’ndan kaynaklý baþka türlü sýkýntýlara deðinerek sözüne þöyle devam etti: “Ben 16 yýl önce bu çaydan balýk tutardým, o zamandan beri balýk yüzü hiç görmedik. Bu su da balýk nasýl yaþasýn? Hastalýk yayan bu çay en çok çocuklarý etkiliyor. Oyun oynamak için suyun kenarýna inen çocuklar hemen hastalýðý kapýlýyor. Bunun yanýnda hayvanlarýmýzý uzak tutmaya çalýþýyoruz bu sudan. Sudan içen hayvanlar hastalanarak telef oluyorlar. Bu su kenarýnda daha önce hep aðaçlar vardý. Bu aðaçlarýn çoðu kurudu. Þimdi yerlerinde kamýþlar büyüyor. Kamýþ daha önceleri buralarda olmazdý. Suyun aktýðý birçok düzlükte bataklýklar oluþmuþ durumda. Yazlarý evlerimizin pencerelerini kapýlarýný açamýyoruz. Ýçeriye sinek ve koku giriyor. Kimi evlerde klimalar var; ama onlarda çalýþtýðý zaman içeriye çayýn pis kokularýný dolduruyor. Yani biz burada 16 yýldan beri tam bir rezillik içinde yaþýyoruz.” dedi.
![]()
http://www.mesop.net/?app=izctrl&arc...ikel&artid=584
Konu Gökhan Dokuyucu tarafýndan (14.07.08 Saat 11:07 ) deðiþtirilmiþtir.
abowww küçükken bende yüzerdim oralarda hatta karpuzatanýn 200 metre otesýnde bý yerde arkadaslarla yuzmeye çalýþmýþtým ama boguluordum az kalsýn. ölüme yaklaþtým. allahtan arkadaþým elimden tuttu çekti. cýktýgýmda sudan cýkmýs balýk gýbýygým. saskýn saskýn elýmý tutan arkadas oyle býr sarýldýmký.. hayatýmý kurtardý. ah ne guzel gunlerdý onlar. kirli suda olsa tadý bir baþka oluyor. walla. (NOt: suyun derinliði 60-70 cm idi benýmde boyum 170 idi.)
durum harbi içler acýsý o vakit.. ne diyelim eskiden oraya nizip çayý derlerdi yeþiilik idi..güzel idi.. ama son zamanlarda oraya baþka þeyler sölenmekte..nizip çayý deðil ...
bu durumu aslýnda kanadhaber mehmet ali birand a veya ugur dündara bildirmek lazým gelip görsünler suçlular cezalarýný bulsun
yetkililere bir mektup yazalým imza toplayalým arkadaþýn dediði gibi kayýtsýz kalmayalým çocuklarýmýza yaþanabilir bir þehir býrakalým. yarýn öbürgün demezlermi dedemin zamanýnda da böyleydi.