Sabah ve öðle namazlarýnýn sünnetleri müekked sünnet olduðundan terketmemek gerekir. Terkedilirse günah olmasa da büyük sevab kaybýdýr. Sebebsiz yere terketmek Peygamberimizin þefaatinden mahrum kalmaya sebeb olabilir.Namazlara baðlý olan müekked sünnetleri þu þekilde sýralayabiliriz:
1. Sabah namazýnýn farzýndan önce kýlýnan iki rekatlýk sünnet: Bu namaz en kuvvetli bir sünnettir. Hz. Peygamber þöyle buyurmuþtur: "Sizi atlar kovalasa da sabah namazýnýn iki rekat sünnetini terketmeyin" (Ahmed b. Hanbel, II, 405). "Sabah namazýnýn iki rekatý sünneti dünyadan ve dünyada bulunan herþeyden daha hayýrlýdýr" (Müslim, Misâfirîn, 96, 97; Tirmizî, Salât, 190). Hz. Âiþe þöyle demiþtir: "Hz. Peygamber, sabah namazýnýn iki rekatý gibi baþka hiç bir nâfile namaza devam etmemiþtir" (Buhâri, Teheccüd, 27; Müslim, Misâfirîn, 94; Ebû Dâvûd, Tatavvu', 2; Ahmed b. Hanbel, VI, 43, 54, 170).
Baþka bir sünnet kaza edilmezken, yukarýdaki hadisler sebebiyle, sabah namazýný kýlamayan kiþi ayný gün zevalden önce onu kaza ederken sünnetini de birlikte kýlar. Diðer yandan ikinci rekatta bile imama yetiþebileceðini anlayan kimse önce sünneti kýlar, daha sonra imama uyar.
2. Öðle veya cuma namazýndan önce kýlýnan dört rekat namaz. Hz. Âiþe þöyle demiþtir: "Resûlullah (s.a.s) öðleden önce dört, sabah namazýndan önce de iki rekat namaz kýlmayý terketmezdi" (Nesâî, Kýyâmü'l-Leyl, 56).
3. Öðle namazýndan sonraki iki rekât namaz. Bu iki rekat, müekked sünnet olup, bunun dörde tamamlanmasý ise menduptur. Cuma namazýndan sonra tek selâmla kýlýnan dört rekat nâfile namaz da müekked sünnetlerdendir. Hadiste þöyle buyurulur:
"Hz. Peygamber cuma namazýndan önce dört, cuma namazýndan sonra dört rekat namaz kýlar, rekatlar arasýný selâm ile ayýrmazdý" (Zeylaî, Nasbur-Râve, II, 206).
4. Akþam namazýndan sonra iki rekât. Bu da Allah elçisinin devam ettiði sünnetlerdendir.
5. Yatsý namazýndan sonra iki rekat. Bunun delili; Gün ve gecede on iki rekat nâfile namaza devam eden için Allah Teâlâ'nýn cennette bir köþk bina edeceðini bildiren hadistir (Tirmizî, Salât, 189; Nesâî, Kýyâmül-Leyl, 66; Ýbn Mâce, Ýkâme, 100).
B. Gayri Müekked Sünnetler: Hz. Peygamber'in kesintisiz devam etmediði ve bazan terkettiði sünnetler olup bunlara mendup da denir. Bu namazlar þunlardýr:
1. Ýkindi namazýndan önce tek selamla kýlýnan dört rekat namaz. Resulullah (s.a.s) bu namaz hakkýnda þöyle buyurmuþtur: "Ýkindi namazýndan önce dört rekat namaz kýlan kimseye Allah rahmet etsin" (Tirmizî, Salât, 301).
2. Yatsý: namazýndan önce kýlýnan dört rekat namaz. Hz. Âiþe (r.anha)'den þöyle dediði nakledilmiþtir:
"Hz. Peygamber, yatsýdan önce dört rekat namaz kýlardý" (Zeylaî, a.g.e., II, 145 vd.; eþ-Þevkânî, a.g.e., III, 18).
3. Evvâbîn namazý: Evvâbîn, evvâb kelimesinin çoðulu olup, Allah Teâlâ'ya çokça yönelen kiþi anlamýna gelir. Ýki ilâ altý rekata kadar kýlýnabilir. Bir, iki veya üç selâmla kýlmak mümkündür. Hz. Peygamber, akþam namazýndan sonra altý rekat namaz kýlýnan evvâbînden sayýlacaðýný bildirmiþ ve arkasýndan þu ayeti okumuþtur: "Eðer siz iyi olursanýz, þunu iyi bilin ki Allah kötülükten yüz çevirerek tevbeye yönelenleri (evvâbîn) son derece baðýþlayýcýdýr" (el-Ýsrâ,17/25; Ýbn Kesîr, Tefsîr; Ýstanbul 1985, V, 64, 65; eþ-Þürünbülâlî, Merâkýl-Felâh, Ýstanbul 1984, s. 74).
Bunlar farz namazlara tabi olan nafile namazlardýr.