Güneydoðu Anadolu bölgesinde bulunan; Nizip, Harran, Ceylanpýnar, Suruç ve Birecik ovalarý. Bu ovalardan topraðý en verimli olaný Nizip ovasýdýr. Çünkü Akdeniz iklimi özelliðini taþýyan tek bölümdür. Bunun ispatý yöremizde Akdeniz bölgesine has olan Zeytin ve incir vb. gibi aðaçlara rastlanmasýdýr.
Bölgemiz yaklaþýk, Doðu Anadolu Bölgesi kadar yaðýþ almasýna raðmen, Bölgemizdeki þiddetli buharlaþmadan dolayý kuraklýk daha fazladýr.
Bunun sýcaklýðýn nedenlerine bakacak olursak;
-Denize olan uzaklýðýmýzdan dolayý bölgede karasallýk bulunmakta.
-Yükseltinin az olmasý
-Güneyden gelen çöl rüzgarlarý(Samyeli) bölgemizde etkili olmasý.
![]()
Kuraklýk fazla olduðu için bölgemizde yapýlan tarýmsal faaliyet genelde su ihtiyaçý az olan Antep fýstýðý, kýrmýzý mercimek, susam vb. ürünlerdir. Ancak yaptýðým araþtýrmalarda sulanabilen alanlarda Endüstriyel tarým da kullanýlan pamuk yetiþtirmeciliðinden bölgemiz birinci sýradýr. Bildiðiniz gibi pamuk yetiþtirmeciliðinde su yetiþme döneminde büyük önem arz eder. Olgunlaþma evresinde de bölgemizin iklimi yani yazlarý sýcak ve kurak olmasý pamuðun yetiþmesini kolaylaþtýrmaktadýr.
![]()
Sulu tarýma geçilmesi yönünden, Fýrat nehrinin bölgemizde kullanýlmasý gerektiðini bilmeyen yoktur.
Bunun için 1977 yýlýnda Dicle ve Fýrat nehirlerini içine alan GAP projesi devre girmiþtir.
Bu projeyle Basra körfezine akan sularýmýzý Ekonomik yönden diðer bölgelere göre az geliþmiþ olan Güney Doðu Anadolu bölgesi kalkýndýrýlmak için kullanýlmak istenmiþtir. Ancak Ne hikmetse bu proje aradan 31 yýl geçmesine raðmen hala aktif durumda deðil. Belki de aktif olmamasýnýn sebebi Basra körfezine akan su azalacaðý için Suriye tarafýnda siyasi bir baský uygulanmasý ve yönetimin buna boyun eðmesidir. Ancak ülkemizde diðer bölgelerden geri kalmýþ bu Güney Doðu Anadolu bölgesi için Gap Projesi hayati önem taþýmaktadýr. Milli gelirin epeyce aþaðýsýnda olan, her doðan çocuðun devlete borçlu olduðu bir bölgede yaþýyoruz. Göçler gün geçtikçe artmakta…
Gap Projesi aktif hale getirilirse Nizip Ovasýna faydalarý;
-Nadasa(tarlayý iki yýl sonra daha fazla verim alabilmek için bir yýl boþ býrakmak) ayrýlan alanlar azalacaktýr.
-Sebze, pamuk, þekerpancarý, mýsýr gibi su isteði fazla olan ürünlerin üretimi artacaktýr.
-Tahýllar, kýrmýzý mercimek üretimi azalacaktýr(sulu tarýma geçildiði için su ihtiyaçý az olan ürünler ekimi azalacatýr.)
-Sulamalý tarýma geçilecektir.
-Tarýmýn bölge ekonomisinde yeri ve önemi artacaktýr.
Bildiðiniz gibi son yýllarda çiftçiye devlet tarafýndan desteklemek amacýyla para verilmekte ancak çiftcimiz tarlasýný ekse o parayý kazanamayacaðýný bildiði için gözü açýklýk yapýp tarlasýný ekmemektedir. Eðer sulu tarýma geçilirse bu da önlenecektir.
![]()
Her yýl bölgemizde su sorunu çekmekteyiz. Halk kendine göre çareler aramakta mesala yaðmur duasýna çýkmakta… Ancak sevgili hemþerilerim burnumuzun ucundaki Fýratý kullanamayan bizlere Allah ne kadar yardým eder onu bilemem…Ne demiþler önce eþeðini saðlam kazýða baðla sonra tevekkül et. Biz bu proje için hiçbir þey yapmýyoruz. Meclise gönderdiðimiz vekiller Ankara’yý çok iyi bir þekilde öðreniyor ama Gap ile ilgili somut adýmlar atmýyorlar…
Ýnþallah bu yýl sonunda Barak Sulama Kanallarý devreye girerde bölgemizde Az da olsa rahat nefes alýr…
![]()
Anahtar Kelimemiz Þu Olmalý;
Bölgemizin Kalkýnmasý Ýçin Gap Ýçin El Ele….