Güneydoðu ve Doðu Anadolu bölgesinin en büyük yað tesislerine sahip olan Sayýnlar Gýda, Uzak Doðu insanýna Türk zeytinyaðý yedirecek. Sayýnlar Çin baþta olmak üzere Uzak Doðu ülkelerine de ihracat yapacak. Nizip'te faaliyet gösteren Sayýnlar Gýda, ihracat yaptýðý Orta Doðu, Afrika ve Kýbrýs'a yeni pazarlar ekleyecek. Dünyanýn en büyük ekonomisi ve en fazla nüfusa sahip ülkelerinden Çin baþta olmak üzere Uzak Doðu ülkelerine de ihracat yapacak.
Sayýnlar Gýda Maddeleri Sanayi ve Ticaret AÞ Yönetim Kurulu Baþkaný Metin Erturhan, bitkisel yaðlarýn tüm çeþitlerinin rafinasyonu ve ambalajlamasýný yapan þirketlerinin günlük 300 ton rafine üretim kapasitesi olduðunu, ''Turna'' markasýnýn da 1983'te doðduðunu söyledi.
Üretimlerinin yüzde 40'ýný ihraç ettiklerini, yüzde 60'ýný iç piyasaya sattýklarýný belirten Erturhan, Türkiye'nin sývý yað ihtiyacýnýn yýlda 1 milyon ton civarýnda ve günlük kiþi baþýna tüketimin sadece 20 gram olduðuna dikkati çekti.
Ýç piyasada çok büyük rekabet olduðunu, devletin teþvik verdiðini, son 2 yýlda Nizip ve çevresinde mevcut zeytin aðaçlarýnýn yarýsý kadar zeytin fidaný dikildiðini anlatan Metin Erturhan, ''Önümüzdeki yýllarda zeytin ve zeytinyaðý üretiminde patlama olacak. Rekabet, karlýlýðý da azaltýyor. Biz, maliyetleri düþürmek için sürekli yenileme yatýrýmý yapýyoruz'' diye konuþtu. En fazla ihracat yaptýklarý ülkelerin baþýnda Irak ve Libya geldiðini, Suriye, Ýran, Ýsrail, Filistin ve Kýbrýs ile Avrupa ve Afrika ülkelerine ihracat yaptýklarýný belirten Erturhan, ''Önümüzdeki sezonda Uzak Doðu'ya eðilme programýmýz var. Yatýrým yönünden birtakým çalýþmalarýmýz var, önce onlarý tamamlamamýz lazým'' dedi.
Metin Erturhan, þöyle devam etti:
''Sektörde zaten ihracat yapamayan sanayiciler çok fazla ayakta duramaz. Çünkü, tonaj bazýnda bir yapýmýz olduðu için üretimde devamlýlýk lazým. Muhakkak ihracatýn bir tarafýndan tutmalýyýz.
Bizim ürün portföyümüzde zeytinyaðý, ayçiçek yaðý, pamuk yaðý, soya yaðý, kanola yaðý var. 2007 yýlýnda 14 milyon 700 bin dolar civarýnda ihracat yaptýk. Firma olarak ihracatta atak içindeyiz. Uzak Doðu'da çok büyük nüfus var. Çin'de tüketim harcamalarý fazla, zeytinyaðý ithalatý da artýyor. Türkiye, bu pazarda söz sahibi olmalý. Turna Yað olarak Çin'in yaný sýra girmeyi hedeflediðimiz pazarlarýn içinde Afganistan, Hindistan, Pakistan ve Afrika'da yeni ülkeler var.'' Nizip'te yetiþen zeytinin mineral ve vitamin yönünden çok zengin olduðunu, kendine has bir aromasý olan Nizip zeytinyaðýnýn AB ülkelerinin tercih ettiði bir yað olduðunu belirten Erturhan, ''Avrupa ülkeleri bizden ithalat yapmak istiyoruz. Markalý ürünlerle bu pazara girmemiz için iyi bir tanýtým ve reklama ihtiyacýmýz var'' diye konuþtu. Metin Erturhan, Türkiye'nin zeytinyaðý ve sofralýk zeytin üretiminde dünyanýn en önde gelen ülkelerinden birisi olduðunu vurgulayarak, ''Potansiyelimiz son derece yüksek. Türkiye'nin 8 milyar dolarlýk zeytinyaðý ihracat potansiyeli var'' dedi.
Dünya yað piyasasýnda fiyatlarýn geçen yýldan beri çok yükseldiðini, bu durumun tüketimi ve ihracatý etkilediðinden bahseden Erturhan, ayrýca bu yýl ayçiçek yaðýnda bir kýtlýk görüldüðünü kaydetti. Erturhan, ''Ayçiçek yaðý fiyatlarý günübirlik deðiþti. Fiyat artýþýnýn yüzde 20-25'i küresel ýsýnmadan kaynaklansa da yüzde 75-80'i dengeden kaynaklandý. Çünkü, fiyatlar çok düþük kalmýþtý. Þimdi denge oluþtu'' dedi.





Devamý Ýçin Týklayýnýz...