"font-size: 10pt; font-family: Verdana" "font-size: 10pt; font-family: Verdana" Gülmek, gönlün inþirahýna, latife ise muhabbet ve sevginin artmasýna vesiledir. Onun için bazen gülümsemek, bazen de latifede bulunmak, silkiniþe, iç dünyanýn rahatlamasýna vesile olur.
[u]Ama gülmenin de bir yeri vardýr. Dimi Yanii.
</u "font-size: 10pt; font-family: Verdana"
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Rivayet olunur ki, eski dönemlerde bir Osmanlý paþasý, taþrada teftiþe çýkmýþ ve uzun bir zaman geçtikten sonra evine dönmüþ ve evinin kapýlarýný kapatmýþ ve karnýný tuta tuta, höyküre höyküre gülmeye baþlamýþ. .
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Paþanýn gülmesini seyre duran lalasý, “paþam niye gülüyorsun” diye sorunca, paþa; .
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" “Hani ya lala. Bundan bir hafta önce bir kazaya gidiyorduk ya. O gün eþeðini kaçýran bir köylünün paytak paytak koþarak kovalamasý gözümün önüne geldi. Onun için gülüyorum.”demiþ. .
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Bunun üzerine, paþanýn lalasý, “paþam aradan bunca zaman geçti. Niçin o zaman gülmediniz de, bugün gülüyorsunuz” diye sorunca, paþa cevabý yapýþtýrývermiþ; . "font-size: 10pt; font-family: Verdana" “Olur mu lala. O zaman gülseydim mehabet-i devlet nice olurdu” demiþ. Böylece nerede ve ne zaman gülünmesi gerektiðinin ölçüsünü vermiþtir.
"font-size: 10pt; font-family: Verdana"
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Bir zamanlar Ýbnülemin bir baloya davet edilmiþti. Etrafýný çeviren kadýnlardan biri üstadýn önünde durarak, “Beyefendi ahdim var, sizi bir kere öpeceðim” der ve öper. . "font-size: 10pt; font-family: Verdana" Bu duruma sinirlenen, bir nevi barut fýçýsýna dönen Mahmut Kemal kadýna sorar: “senin kocan yok mu?” Kadýn “var efendim, iþte þu adam” diyerek iþaretler. Ýbnülemin Mahmut Kemal bu sefer adama dönerek, “beyefendi, alnýnýzýn iki tarafýnda kaþýntý hissediyor musunuz” diye sorar. Adam “ne gibi efendim” der. Ýbnülemin bunun üzerine taþý gediðine koyar ve “boynuz çýkacak yerlerde önce bir kaþýntý baþlar da…”
"font-size: 10pt; font-family: Verdana"
Ýlahi "font-size: 10pt; font-family: Verdana" Ýlahi Ýbnülemin Mahmut Kemal. Þu anda yaþasaydý sokaklarda, balolarda, ev toplantýlarýnda hanýmlarýný baþka erkeklere öptürenlere acaba ne derdi? . Þu anda yaþasaydý sokaklarda, balolarda, ev toplantýlarýnda hanýmlarýný baþka erkeklere öptürenlere acaba ne derdi?
"font-size: 10pt; font-family: Verdana"
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Yine Ýbnülemin Mahmut Kemal, rektörlüðe seçilen Prof. Dr. K. Ýsmail Gürkan’ý tebrik için telefonla arar, ancak ulaþamaz. Bunun üzerine Prof. Dr. K. Ýsmail Gürkan’a bir mektup yazar ve gönderir. Mektupta; . "font-size: 10pt; font-family: Verdana" “Rektörlüðünüzü tebrik için Rektörhaneye, devlethaneye (eve), hastahaneye telefon ettim, sizi bulamadým. Acaba siz bu hanelerden gayrý bir hanede yani týmarhanede, umumhanede, mahpushanede mi bulunuyorsunuz?” Bugün latifenin böylelerine de ihtiyacýmýz vardýr.
"font-size: 10pt; font-family: Verdana"
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" Ýbnülemin Mahmut Kemal’e sorarlar; “Efendim öyle kimseler vardýr ki, hiç layýk olmadýklarý halde isimleri dillerde dolaþýr, sýk sýk gazetelere konu olurlar. Oysa siz alim bir zatsýnýz. Adýnýzý kimse anmaz. Bu ne iþtir anlayamýyoruz.” Üstad hemen cevabý yapýþtýrýr:
"font-size: 10pt; font-family: Verdana" “Ben yýllarca bilmek için okudum, okuyorum, onlarsa bilinmek için okudular, onun için öyledir.” Bilenle bilmeyen bir olur mu? Bilenler ebedileþir, taklitçiler, nevzuhur her türlü türemeler çok çabuk unutulur. Ülkemizdeki kazip þahsiyetlerin unutulduðu gibi. Ýsimleri sadece mezar taþlarýndadýr. Alimler eserleri ile, e… semerleri ile anýldýðý bir dönemden geçiyoruz. .
Edited by - Ý.H.Er. on 10/19/2006 07:16:50 AM