Zengin bir tarihi geçmiþe sahip olan Gaziantep ilimizde 3 tane önemli müze bulunmaktadýr.Son zamanlarda yapýlan modernizasyon ve geliþmiþ sergileme salonlarý ile önemli bir izleyici kitlesini üzerine çekmeyi baþarmýþtýr.Hiç þüphesiz bölgemizdeki müzeler Zeugma tartýþmalarý sayesinde popüler bir kimlik kazanmýþtýr.Halkýn bu konularda bilinçlenmesi de ayrý bir güzelliktir.Uzun zamandýr devam eden Zeugma ile ilgili eserlerin Nizip’te Zeugma bölgesinde bir müzede sergilenmesi ile ilgili tartýþmalar halen güncelligini korumaktadýr.Umarýz bu konuda da olumlu bir geliþime olur ve Gaziantep’imize 4.bir müze daha kazandýrýlýr.
![]()
Þu anda Gaziantep Müze Müdürlüðüne, Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ve Ýslahiye ilçesindeki Yesemek Açýk Hava Müzesi olmak üzere 3 tane önemli müze baðlýdýr.Bunlarýn dýþýnda Zeugma kazý alaný dahil Müze Müdürlüðü denetiminde tek yapý bazýnda 693 taþýnmaz kültür varlýðý ile 221 arkeolojik SÝT alaný bulunmaktadýr.Bu alanlara yaklaþýk 250 adet höyük de dahildir.Bilindigi gibi höyükler açýsýndan da bölgemiz zengin bir yapýya sahiptir.
![]()
Bu yapýlarýn gün yüzüne çýkarýlma çalýþmalarý da devam etmektedir.Gaziantep müzeleri tarihi eser kalýntýlarý açýsýndan diger müzelerden farklýlýk gösterir.Zira sergilenen eserlerin tamamý gerçek kalýntýlardan oluþmaktadýr.Ýlk defa 1944 yýlýnda, Sabahat Göðüþ’ün büyük katkýlarý ile kurulmuþ olan Gaziantep Müzesi, önce Nuri Mehmet Paþa Camiinde,1969 yýlýnda ise bugünkü binasýna taþýnmýþtýr.
![]()
1976 yýlýnda baþlatýlan ek salon çalýþmalarýna ilave olarak Zeugma bölgesindeki eserlerin sergilenmesine yönelik ihtiyacýn oluþmasý ile bugünkü mevcut binada beþ adet salon daha hizmete sokulmuþtur.2005 Yýlýnda hizmete açýlan Zeugma salonlarý son derece modern bir yapýya sahiptir.Ýzleyicilerin de büyük begenisini kazanan müze türsitlerin de ilgi odaðý olmuþtur.Bilindigi gibi bölgemiz, Hurri, Hitit,Asur, Pers, Hellenistik çaðlarýný içeren ve Roma-Bizans ile birlikte Ýslami dönemleri de kapsayan hareketli ve yoðun tarihi olaylara tanýklýk etmiþtir.Özellikle ortaçaðdaki Haçlý seferleri sýrasýnda jeopolitik konumundan dolayý bölge, çok önemli tarihi olaylara sahne olmuþtur. Gaziantep Müzesi tarafýndan, katýlýmlý kazý ve kurtarma kazýsý olarak yapýlan ve sayýsý 35'den fazla olan çalýþmalardan ve diðer bilimsel kazýlardan elde edilen buluntular müzelerimizde sergilenmektedir.Müze Müdürlüðü tarafýndan yapýlan 11 arkeolojik kazýdan gelenlerle birlikte Gaziantep Müzesinde toplam 64 bin civarýnda eser sergilenmektedir.Höyüklerdeki kazý çalýþmalarý da tamamlandýðýnda birçok tarihi eserin daha müzelere kazandýrýlacaðý tahmin edilmektedir.
SALONLAR:
KRONOLOJÝK SALON:
Gaziantep Müzesi Kronolojik salonda Gaziantep'teki antik yerleþim yerleri ve kazý merkezleri büyük panolardaki haritalarda tanýtýlmakta ve Gaziantep bölgesinin kronolojisi verilmektedir.
Sergileme, birinci bölümde Tabiat Tarih vitrini ile baþlamakta, özellikle Dülük ve Fýrat kenarý paleolitik taþ aletlerinin ve bunlarýn kullanýmýna yönelik didaktik materyallerin yer aldýðý vitrinlerle devam edilmektedir.Kalkolitik ve Tunç Çaðlarý çeþitli dönemlerini yansýtan sergileme, demir çaðýndaki parlak medeniyetlerden Urartu vitrinleri ile son bulmaktadýr. Ýkinci bölümde ise, Akamenid-Pers, Hellenistik ve Kommagene ile özellikle Roma döneminden kesitler sunan vitrinler yer almaktadýr.Bu bölüm, Bizans ve Ýslami dönemlere ait süslü kaplar ile çeþitli kandillerin sergilenmesi ile sona ermektedir. Salonda ayrýca, "Belkýs-Zeugma kazý buluntularý" ve "Çaðlar Boyu Çocuk Oyuncaklarý" vitrinleri yer almaktadýr.Bu salondaki bir vitrinde, bir Mamut'un iskeletine ait kemikler ile içi doldurulmuþ bir Krokodil de sergilenmektedir.
BELKIS/ZEUGMA SALONU
![]()
Çingene Kýz' mozaiði, savaþ tanrýsý Mars ve güzellik tanrýçasý Afrodit'in bronz heykellerin sergilendigi Zeugma Belkýs salonu koridor þeklindeki ince uzun bir salondur.
![]()
Belkýs kazýlarýndan elde edilen ve özellikle mezar heykeltraþlýðýný yansýtan heykel ve kabartmalar ile mozaik panolarý yer almaktadýr. Bu bölüm Zeugma müzesi olarak da anýlmaktadýr.2005 yýlýnda hizmete açýlan salon müzenin en çok ziyeretçi çeken kýsmýdýr.
![]()
VÝTRÝN SALONU
Giriþteki ince uzun salonda, genellikle yöremizi tanýtan geçici veya periyodik olarak deðiþen konularý yansýtan sergilemeler yapýlmaktadýr. Turistlerin büyük ilgi duyduðu bu bölümde sanatsal el iþilemeleri,nostajjik yöresel ev aletleri,giyim ve kýyafet çeþitlemeleri gibi sergiler yer almaktadýr.Salonda bulunan panolara resim,karikatür ve fotograflarla nostaljik ve güncel konular da iþlenerek izleyiciyi bilgilendirme amaçlanmýþtýr.
KÜÇÜK BULUNTULAR SALONU
Yeni düzenlenmiþ olan bu salonda modern müzecilik anlayýþýyla, bir yanda tüm dönemleri içeren bronzdan, inançla ilgili insan ve hayvan heykelcikleri, kült eþyalarý, figürinler, damga ve silindir mühürler, süs iðneleri, bilezik ve torklar ile fibulalar, yüzük taþlarý ve klasik döneme ait kil mühür baskýlarý ile altýn ve gümüþ ziynet eþyalarý sergilenmektedir.
DIÞ BAHÇE
Müzenin ön bahçesinde, Hitit ve Geç Hitit dönemi cenaze ziyafetlerini betimleyen bazalttan kabartmalý steller sergilenmektedir.Yan bahçesinde ise çoðunluðu Belkýs/Zeugma kökenli Roma dönemi erkeðini simgeleyen kartal, kadýnýný simgeleyen yün sepeti motifli mezar taþlarý sýralanmaktadýr. Ayrýca dört adet Roma dönemi lahit de bahçeyi süslemektedir. Kazýlardan yeni gelen büyük taþ eserler ve mozaik panolar da yer darlýðýndan dolayý ön bahçede yeni binanýn tamamlanmasýný beklemektedir.
![]()