Fýstýk bölgemizin en önemli tarým ürünüdür.
....Antep Fýstýðýnýn Faydalarý....
* Günde 10-12 adet yenilen [HA]iç antepfýstýðý[/HA],vücudun günlük yað ihtiyacýný karþýlayabilmektedir.
* 100 g antepfýstýðý vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacýnýn %35''ini karþýlayabilmektedir.
* Antepfýstýðýnda kolestrol yoktur Kandaki kolesterol seviyesini düþürür. Kroner kalp hastalýðýnýn riskini azaltýr.
* Antep fýstýðý protein yönünden 2 kat,fosfor yönünden 4 kat sýðýr etinden daha üstündür
* Vitamin E,B ve C komplexince zengindir.
* [HA]Antepfýstýðý [/HA]þeker hastalýðýnda (Diabete Mellitus)kullanýlabilir
* 100 gr antepfýstýðýnda 4.0 gr posa bulunur.Posa miktarý yönünden pirinç, patates ve buðday (0.3 gr) dan daha üstündür
* Ýnce baðýrsakta glikoz emilimini azaltýr ve kan þekerinin yükselmesini önler.
* Yapýsýndaki lipitlerin çoðunluðu monounsature yað asiti içerdiðinden(35 g), kan þekerini yükseltme (Glisemik indx) yönünden buðdaydan daha az riske sahiptir
* Kalp Ýçin Antep fýstýðý kalp saðlýðýný korumada önemli bir ilaç vazifesi görür
* Hastalýktan Sonra Antep fýstýðý nekahet dönemlerinde de vücudumuzun dostudur. Bir terkip içinde veya tek baþýna tüketilen fýstýk, nekahet dönemin rahat ve kýsa sürmesini saðlar, bünyeyi dirençli hale getirir
* Akciðer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göðsü yumuþatýr, aðrýlarýný hafifletir, öksürüðün geçmesine yardýmcý olur.
fýstýklý kurabiye tarifi:
malzemeler
5 su bardaðý un
1 paket margarin(oda sýcaklýðýnda)
yarým paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardaðý sývý yað
1 çay bardaðý yoðurt
1 su bardaðý þeker
1 su bardaðý [HA]fýstýk [/HA]içi (dövülmüþ)
1 yumurta sarýsý içine aký dýþýna kullanýlacak
yapýlýþý
malzemeler karýþtýrýlýr,iyice yoðurulur hamur 15 dk dinlendirilir.yuvarlanarak yumurta akýna sonrada fýstýk içine batýrýlýr.170 derecede 20 dk hafif pembeleþinceye kadar piþirilir.
not:yaklaþýk 40 adet kurabiye çýkmaktadýr.
![]()