BURUN KANAMASI
Burun kanamasý KBB alanýndaki en çok görülen þikayetlerden biridir. Hemen herkes hayatýnda bir kezde olsa burun kanamasý geçirmiþtir. Genellikle basit nedenlere baðlý ve kolayca durdurulan bir durum olmasýna raðmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatý tehdit eden þiddette kanamalar olabilir.
Burun Neden Sýk Kanar: Burun içi oldukça yoðun ve yüzeyel damarlar içerir. Özellikle burun boþluðunu ikiye ayýran bölmenin ön kýsmý buruna gelen damarlarýn birbiriyle birleþtiði ve bu damarlarýn oldukça yüzeyel olduðu bir bölümdür. Özellikle çocuklarda bu kýsým hiç bir etki olmadan bile kanayabilir. Burun boþluðunun her iki kenarýnda bulunan ve konka adý verilen etlerde damar açýsýndan çok zengindir ve bazý kanamalarýn sebebidir.
Burun Kanamasýnýn Nedenleri Nelerdir : Burun kanamasý hem buruna ait sebeplere (lokal sebepler) hemde burun dýþýndaki problemlere (genel sebepler) baðlý olarak geliþir
Lokal Sebepler:
-Burun içi iltihaplarý
-Sinüzit
-Buruna gelen darbeler
-Çocuklarýn burun karýþtýrmalarý
-Buruna sokulan yabancý cisimler
-Burun içi ve sinüs tümörleri
-Burunda kemik eðriliði (septum deviasyonu)
-Allerjik rinit
Genel Sebepler:
-Hipertansiyon
-Kan Hastalýklarý (Kanama-pýhtýlaþma bozukluklarý,lösemi vs.)
-Barsak Parazitleri
Hangi Tetkiklerin Yapýlmasý Gerekir : Özellikle þiddetli burun kanamalarýnda genellikle ilk yapýlan iþ, sebebine bakýlmaksýzýn kanamanýn durdurulmasýdýr. Kanama durdurulduktan sonra sebebi konusunda bazý araþtýrmalar yapýlmalýdýr. Sebebin araþtýrýlmasýnda yapýlmasý gereken ilk þey hastanýn muayenesidir. Birçok kez muayene ile sebep anlaþýlýr. Þüphelenilen sebebe göre yapýlabilecek tetkikler þunlardýr
-Tansiyon ölçülmesi
-Sinüzit filmlerinin çekilmesi (normal filmler ya da tomografi)
-Barsak paraziti araþtýrýlmasý
-Kanama-Pýhtýlaþma testleri
-Kan hastalýklarý ile ilgili testler
Bu testler her zaman her hastaya uygulanmaz. Doktorun þüphelendiði sebebe göre bir kýsmý yapýlarak sebep bulunmaya çalýþýlýr.
Nasýl Tedavi Edilir :
Birçok burun kanamasý kendiliðinden ya da hastanýn burun ucunu tutmasý ve soðuk uygulamasý ile durur. Ancak bu þekilde durmayan kanamalar doktor müdahelesini gerektirir. Kanamayý durdurmak için yapýlabilecek müdaheleler þunlardýr:
- Damarýn Yakýlmasý: Hafif derecedeki sýk tekrarlayan kanamalar için kullanýlýr. Burun bölmesinin ön kýsmýndaki damar aðýna kimyasal maddeler uygulanarak kanamanýn önlenilmesine çalýþýlýr. Her iki tarafa uygulandýðýnda veya aþýrý kimyasal madde uygulandýðýnda burun bölmesinin delinmesi riski vardýr.
-Tampon konulmasý: Sýk uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burun ucunun tutulmasý ya da soðuk uygulama ile durdurulamayan kanamalarda kullanýlýr. Burun boþluðuna konan tampon kanayan damar üzerine baský yaparak kanamayý durdurur. Tampon olarak antibiyotikli kremler sürülmüþ gazlý bez kulanýlabileceði gibi, ortasýnda hastanýn nefes almasýný saðlayacak borunun bulunduðu daha konforlu tamponlar da kullanýlabilir. Tamponlar genellikle 48 saat kalarak çýkarýlýr. Daha uzun süre kalmasý bazen problem infeksiyonlara yol açabilir. Tampon süresince hastaya antibiyotik verilmesi ihmal edilmemelidir.
Bazen burun kanamasýnýn kaynaðý burnun arka bölümleridir ve önden konan tamponlarla durdurulamaz. Bu durumda arka (posteriör) tampon denen ve aðýz içinden sokularak burnun arka kýsmýna yerleþtirilen tampon kullanýlýr.
Damarlarýn Baðlanmasý : Bu iþlem bir ameliyattýr ve hastanýn hayatýný tehdit edecek þiddette olan ve tampon konmasýyla durmayan kanamalarda kullanýlýr. Kanamanýn yerine göre belirlenen damar bazen sinüs içinden bazen de boyun açýlarak baðlanýr.
Hastaya yapýlan müdaheleler esnasýnda hastanýn rahatlatýlmasý önemli yer tutar. Özellikle yaþlý ve hipertansiyonlu hastalarda bu amaçla hastaya diazem ya da diðer sakinleþtirici ilaçlarýn verilmesi gerekebilir.
Burnum Kanadýðýnda Evde Ne Yapabilirim: Birçok kez hastanýn kendi uyguladýðý yöntemler kanamayý durdurabilir. Hastanýn ilk yapmasý gereken þey burun ucunu sýkýca tutarak baþýn öne doðru eðilmesidir. Eðer baþ arkaya doðru eðilirse kanýn genizden boðaza gitme ihtimali artar. Burun üzerine soðuk uygulamasý da faydalýdýr. Hatta hasta burun ön kýsmýna tampon görevini üstlenecek bir gazlý bez de koyabilir. Ancak hastanýn kendi uyguladýðý yöntemler kanamayý durdursa da mutlaka uygun zamanda bir KBB uzmanýna muayene olmalýdýr.
![]()